Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017

Συνελήφθη Σύρος στη Γερμανία που σχεδίαζε επιθέσεις στην ΕυρώπηΗ γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 38χρονο Σύρο, ο οποίος κατηγορείται ότι μέσω μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας ζητούσε 180.000 ευρώ από το Ισλαμικό Κράτος για να ρίξει παγιδευμένα φορτηγά «σε μεγάλα πλήθη» σε ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως ανακοινώθηκε, ο ύποπτος προφυλακίστηκε την Κυριακή κατηγορούμενος για «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 10 χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελία του Σααρμπρίκεν, δεν διαπιστώθηκε καμία «συγκεκριμένη προετοιμασία» επίθεσης και έτσι δεν του ασκήθηκε δίωξη για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο 38χρονος, που είχε φτάσει στη Γερμανία στα τέλη του 2014 και είχε ζητήσει άσυλο, διαπιστώθηκε ότι επικοινωνία, μέσω της κρυπτογραφημένης υπηρεσίας Telegram, με κάποιον στη Συρία που «γνώριζε πώς να πάρει χρήματα από το Ι.Κ. για τη χρηματοδότηση» τρομοκρατικών ενεργειών. Ειδικότερα, αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας, ζητούσε από τους τζιχαντιστές 180.000 ευρώ προκειμένου να παγιδεύσει με εκρηκτικά πολλά φορτηγά, να τα ρίξει πάνω σε συγκεντρωμένα πλήθη και να σκοτώσει μεγάλο αριθμό «μη μουσουλμάνων».

Σύμφωνα δε με την αστυνονία, ήθελε να διαπράξει επιθέσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ωστόσο το σχέδιό του απείχε πάρα πολύ από την υλοποίηση.

Από τις πληροφορίες που συνέλεξε η αστυνομία, ο ύποπτος ανέφερε στον συνομιλητή του στη Συρία ότι κάθε φορτηγό θα του στοίχιζε 22.500 ευρώ και ότι θα περιείχε 400-500 κιλά εκρηκτικών.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ενημερώθηκε από πληροφοριοδότη και με τη σειρά της ειδοποίησε την αστυνομία του κρατιδίου Σάαρλαντ που τον συνέλαβε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο σπίτι του, στη συνοικία Μπούρμπαχ του Σααρμπρίκεν.

Από την έρευνα στο σπίτι του δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι υπήρχε κάποια άμεση, «συγκεκριμένη απειλή» για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία.

Οι αρχές πάντως συνεχίζουν τις έρευνές τους, αναζητώντας τυχόν συνεργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου