Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Από το Λουξεμβούργο στη Βρετανία η φορολογική έδρα των McDonald’sΤη μεταφορά της φορολογικής βάσης της για έσοδα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών από το Λουξεμβούργο στη Βρετανία αποφάσισε ο αμερικανικός κολοσσός McDonald’s, τη στιγμή που ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράτυπα ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση από το Μεγάλο Δουκάτο.

Τα McDonald’s έχουν ήδη ιδρύσει εταιρεία συμμετοχών στη Βρετανία η οποία θα φορολογείται με βάση τον βρετανικό φορολογικό κώδικα και θα είναι αρμόδια για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που προέρχονται από τη χρήση του σήματος και των προϊόντων της εκτός των ΗΠΑ.

Η σημερινή έδρα στο Λουξεμβούργο θα διατηρήσει μόνο τον έλεγχο των εστιατορίων McDonald’s στη μικρή ευρωπαϊκή χώρα.

Η απόφαση της McDonald’s συνιστά ψήφο εμπιστοσύνη στη Βρετανία παρά τη σχεδιαζόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν εξετάζει εάν ο αμερικανικός κολοσσός έλαβε άδικα φορολογικά προνόμια από το Λουξεμβούργο προκειμένου να μεταφέρει τις δραστηριότητές του εκεί.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες ερευνούν εάν το ειδικό καθεστώς που παραχώρησε το Λουξεμβούργο επέτρεψε στα McDonald’s να μειώσουν το φορολογικό τους βάρος και έδωσε αθέμιτα πλεονεκτήματα που περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», αμερικανά και ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν υπολογίσει ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να ζητήσει από τα McDonald’s να καταβάλουν έως και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντες φόρους κατά την περίοδο 2009-2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου