Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Μοναστήρι του Κοσμά του Αιτωλού στο Bolton, Ontario

Ήταν μιά μέρα δίχως μαθήματα για τους μαθητές του σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας "Πρόοδος". Το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2016 οι μαθητές που παρακολουθούν το Σχολείο "Πρόοδος" της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Μοναστήρι του Κοσμά του Αιτωλού στο Bolton, Ontario. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου έως και της όγδοοης τάξης, συνοδεύτηκαν από τους δασκάλους και γονείς τους.


Το Μοναστήρι βρίσκεται μία ώρα δρόμο από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας, όπου το Σχολείο "Πρόοδος" στεγάζεται. Η πρωινή αναχώρηση μέσα στη χειμωνιάτικη, αλλά ηλιόλουστη μέρα, οδήγησε τα δύο λεωφορεία στο γραφικό Μοναστήρι. Το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον εκτός από τα υπόλοιπα αγαθά που προσφέρει στην υγεία, επαναφορτίζει την πνευματική ενέργεια, διευκολύνει τη δημιουργικότητα και τη σκέψη και προσφέρει γενναιόδωρα για έμπνευση και ευκαιρίες για να συνδεθεί κάποιος με το Θείο.

Η ημέρα στο Μοναστήρι ήταν γεμάτη με ενθουσιασμό για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Οι μαθητές διασκέδασαν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που περιλάμβαναν πολυ-αισθητηριακές διέγερσεις και πρακτικές εμπειρίες, οι οποίες θεωρούνται αποτελεσματικά συστατικά στη διαδικασία της μάθησης. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την εκκλησία και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργεία και Κονωνία; τους προσφέρθηκε θρεπτικό γεύμα από τις μοναχές της Μονής; συμμετείχαν σε παρουσίαση και συζήτηση με τον Πρωτοπρεσβύτερο της Εκκλησίας της Παναγίας Πατέρα Αυγερόπουλο, τις μοναχές και την Καθηγουμένη της Μονής Μοναχή Αλεξία; έμαθαν σχετικά με την παραγωγή και χρήση του θυμιάματος και διέγειραν τις αισθήσεις τους με το δυνατό και γλυκό του άρωμα. Επίσης, πήραν μέρος σε χειροτεχνήματα, είχαν την εμπειρία να συμμετέχουν και να μάθουν για την παραγωγή κεριών, να εξερευνήσουν τις γειτονικές μικρές καμπίνες, να χαρούν τον περίπατο στον καθαρό χειμωνιάτικο αέρα, να επισκεφθούν το γραφικότατο και κατάλληλα διακοσμημένο για τα Χριστούγεννα κατάστημα και να κάνουν τα γιορτινά τους ψώνια. Όλα αυτά μέσα σε λίγες ώρες, γεμάτες με αξιόλογες εμπειρίες και κάτω από τη στοργική και υπομονετική επιβλεψη και καθοδήγηση των μοναχών της Μονής.

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια ανήκουν στη βιωματική μάθηση, μάθηση που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από εμπειρικές δραστηριότητες, τη διέγερση των αισθήσεων και των γνωστικών λειτουργειών και συμπεριφοράς. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια είναι σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι συμπληρώνουν τη μάθηση που συντελείται στην τάξη και προσφέρουν μια πλειάδα άλλων ωφελειών για τους μαθητές. Οι ειδικοί μας πληροφορούν ότι τα οφέλη εκφράζονται σε μια ποικιλία συναισθηματικών και γνωστικών περιοχών των μαθητών. Ανάλογα με τη φύση της βιωματικης μάθησης, τα ενδιαφέροντα των μαθητών, η περιέργειά τους και η εκτίμηση για το αντικείμενο που επισκέπτονται αυξάνεται. Το “καινούργιο” περιβάλλον και η “μη σχετικότητα” του αντικειμένου που έρχονται σε επαφή οι μαθητές, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της μάθησης και της επακόλουθης γνωστικής διαδικασίας.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι παρατηρήσεις που οι μαθητές κάνουν ενώ εκτίθενται σε καινούργιες και συγκεκριμένες εμπειρίες οδηγούν στη δημιουργία αφηρημένων εννοιών και γενικοτήτων οι οποίες αργότερα ξαναδοκιμάζονται σε καινούργιιες καταστάσεις. Άλλοι ερευνητές, όπως ο Piaget, πιστεύουν ότι οι δυνατές εμπειρίες είναι σημαντικές για τη μάθηση και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης της ενήλικης σκέψης. Ο Kolb, ανάγει την εμπειρία ως βασικό συστατικό της μάθησης όταν δηλώνει ότι «η μάθηση είναι η διαδικασία κατά την οποία η γνώση δημιουργείται μέσω της μεταμόρφωσης της εμπειρίας» και ο Einstein μας θυμίζει ότι «η μάθηση είναι η εμπειρία. Όλα τα άλλα είναι απλώς πληροφορίες". Θεωρήσεις που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στο δικό μας Αριστοτέλη ο οποίος υπογράμμισε την αξία της εμπειρίας για τους άνθρώπους: «Για τα πράγματα που πρέπει να μάθουμε πριν μπορέσουμε να τα κάνουμε (πράξη), τα μαθαίνουμε κάνοντάς τα (πρακτική). Ο άνθρωποι γίνονται οικοδόμοι, οικοδομόντας» (Ηθικά Νικομάχεια).

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια ωστόσο, γίνονται αποτελεσματικές μαθησιακές εμπειρίες όταν είναι καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα. Στην περίπτωσή μας, το ταξίδι στο Bolton στο μεγαλύτερο βαθμό οργανώθηκε από το Συμβούλιο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Η έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ του Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων και της Μονής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και η αμοιβαία αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Προέδρου του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας κ. Δημήτρη Μηλιάρη και της Καθηγουμένης του Μοναστηριού Μοναχής Αλεξίας, διευκόλυνε ένα αποτελεσματικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό ταξίδι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχία αυτής της βιωματικής δραστηριότητας ήταν μια ομαδική προσέγγιση, όπου οι δάσκαλοι του σχολείου του Πρόγραμματος Παιδείας και το Συμβούλιο Γονέων του Σχολείου συντόνισαν τις προσπάθειές τους για να παραδώσουν ένα εξαιρετικό ταξίδι. Ωστόσο, η εκδήλωση είχε αρχικά συλληφθεί και σε μεγάλο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβούλιο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου. Στην περίπτωση του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας "Πρόοδος", είμαστε τυχεροί και περήφανοι να έχουμε μια σχολική κοινότητα που ασχολείται σοβαρά με όλες τις πτυχές της διαδικασίας της μάθησης. Το Συμβούλιο Γονέων και Κηδεμόνων απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από έμπειρους εκπαιδευτικούς οι οποίοι παρέχουν τη διανοητική βάση για τη δημιουργία και την εκτέλεση προγραμματισμένων δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η εμπειρία που έχει αποκτηθεί για τους μαθητές μας που συμμετείχαν στο Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στο Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είχε σημαντική εκπαιδευτική αξία. Βασιζόμενοι στη δική μας εμπειρία και στην έρευνα, πιστεύουμε ότι αυτού του είδους τα ταξίδια αυξάνουν την πολιτιστική, θρησκευτική και ιστορική ενσυναίσθηση των συμμετεχόντων, συμπληρώνουν τη διδακτική διαδικασία της Ελληνικής γλώσσας που συντελείται στο σχολείο και συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των μαθητών σε νέους άνδρες και γυναίκες με γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη. Φυσικά οι μαθητές μας δεν γνωρίζουν τα οφέλη που προσκομίζουν οι νέες εμπειρίες του ταξιδιού τους. Είμαστε βέβαιοι ωστόσο, ότι αυτές θα εκτιμηθούν αργότερα στη ζωή τους. Έτσι και αλλιώς, το δυνατό και γλυκό του άρωμα του θυμιάματος άφησε ήδη την υπογραφή του. Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που δημιουργούνται από την όσφρηση, την πιο πρωτόγονη από τις αισθήσεις μας, δημιουργούν τις πιο αξέχαστες μνήμες της ζωής μας.

----------------------------------------------

- Ο Δρ. Δημήτρης Γραικίνης είναι εκπαιδευτικός και επί του παρόντος εκτελεί χρέη Διευθυντή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας "Πρόοδος" του Προγράμματος Παιδείας (Καθεδρικός Ναός Παναγίας, 136 Sorauren Ave, Toronto, ON). Το Πρόγραμμα Παιδεία είναι ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας βασισμένο στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου