Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑΑγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Η δεσποτική εορτή της Ενσαρκώσεως του Κυρίου μας, ο εορτασμός του ευλογημένου ιστορικού αυτού γεγονότος, το οποίο ο Μέγας Βασίλειος αποκαλεί ως «την σωτηρία του κόσμου, το γενέθλιον της ανθρωπότητας, τον κοινόν εορτασμόν όλης της δημιουργίας», η θεία συγκατάβαση, την οποία ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ορίζει ως «την μητρόπολη των εορτών» ίσταται εμπρός μας. Τούτο το "συνταρακτικό" γεγονός - όπως προανηγγέλθη από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο - τίθεται ως αιώνια πρόσκληση προς την ανθρωπότητα, προς τον άνθρωπο ανεξαρτήτως εποχής και ηλικίας, για να εορτάσει και να πανηγυρίσει το χαρμόσυνο νέο της σωτηριώδους Θείας Ενσαρκώσεως και Θείας ελεύσεως στον πλασθέντα κόσμο.

Προβαίνοντας σε μια ενδοσκόπηση στον εσωτερικό άνθρωπο, αφού υπερκεράσουμε τη θελκτική ατμόσφαιρα των διακοπών, τους εντυπωσιακούς εξωραϊσμούς ή το διάλειμμα από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, θα ανακαλύψουμε στα μύχια της καρδιάς μας το Θείο Βρέφος, ευρισκόμενο στην ταπεινή φάτνη, την ανεξάντλητη πηγή της ευφροσύνης, που μετουσιώνει αυτή την ιστορική πραγματικότητα σε μήνυμα αιώνιας ελπίδος για την σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, με τρόπο διαχρονικό, μας εισάγουν σε αυτήν την ανακάλυψη δια των αριστουργημάτων τους στην υμνογραφία και την ποίηση, όπως αυτά άδονται στις Ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο, ανήμερα των Χριστουγέννων, εγγίζοντας έτσι την ακατάπαυστη εις το διηνεκές πηγή της ευτυχίας, την προερχόμενη από τη Θεία Πράξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, την εκδηλωθείσα, τόσο υπαρξιακά, όσο και ιστορικά, με την αποστολή του μονογενούς Υιού Του στον κόσμο προς ένωσιν μεθ᾽ημών.

Ο Θεός, καθ' υπέρβασιν των ορίων κάθε υπαρξιακής αναγκαιότητος, ελεύθερα επιλέγει την υπόσταση εν μορφή μίας κοινωνίας αγάπης Προσώπων: του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Ιησούς Χριστός, κατισχύει τα σύνορα μεταξύ θεότητος και θνητότητος, σαρκούμενος και λαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση. Ο Θεός, γενόμενος άνθρωπος, επιτρέπει την θέωση του ανθρώπου και του δίδει την δυνατότητα να θριαμβεύσει επί του θανάτου. Τούτο συστήνει το θεμελιώδες μήνυμα, το άγγελμα της χαράς, που μας οδηγεί στην τέλεση αέναων πανέκλαμπρων εορτασμών και στην δοξολογία του ανείκαστου μεγαλείου του Θεού. Η γέννηση του Χριστού σηματοδοτεί την ανακήρυξη της απελευθέρωσής μας από τα δεσμά του θανάτου και το αναπόδραστο της θνητότητας!

Η σημαντικότερη γέννηση στην ιστορία του κόσμου έλαβε χώρα σε μια ταπεινή σπηλιά – οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι – (Λουκά 2:7), με την παρουσία μόνον ολίγων ταπεινών βοσκών να υποδέχονται Εκείνον, ενώ οι άρχοντες αυτού του κόσμου επεδίωκαν την θανάτωσή Του. Ο ερχομός Του καλωσορίσθηκε από τους ταπεινούς, οι οποίοι και τον εδέχθησαν με θαυμαστή έκπληξη, ωστόσο θεωρήθηκε ως απειλή από τις εγκόσμιες πολιτικές αρχές, οι οποίες και επιθυμούσαν άμεσα και διακαώς τον αφανισμό Του.

2016 χρόνια μετά από εκείνη την μεταβατική για την ζωή του ανθρώπου στιγμή, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Ο Χριστιανισμός αντιμετωπίζει και σήμερα μεγάλες διώξεις, όπως πιστοποιείται από τις συνεχείς τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και εκείνες εναντίον των αδελφών μας στην Μέση Ανατολή - των οποίων το μόνο «έγκλημα» είναι η ειρηνική συμμετοχή τους στην Θεία Λειτουργία - ή από την επίταξη και την καταστροφή των εκκλησιών μας εκεί, αλλά και αλλού στον κόσμο. Η υπόσχεση του Κυρίου για ελευθερία, εξακολουθεί να αποτελεί και πάντοτε θα αποτελεί, απειλή γι᾽ αυτούς που επιθυμούν να μας κρατούν υπό καθεστώς καταπιέσεως, είτε μέσω του θρησκευτικού φανατισμού, είτε του πολιτικού αυταρχισμού ή ιδεολογιών ή έτερων ιδιοτελών κινήτρων.

Εν τούτοις, παρά τις άνευ προηγουμένου αντιδράσεις, κάθε χρόνο η ανθρωπότητα συγκεντρώνεται για να εορτάσει τη Γέννηση του Σωτήρος στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ. Κάθε χρόνο, χαιρόμαστε ότι "... παιδίον ἐγενήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν, οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγενήθη ἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ, καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ μεγάλης βουλῆς ἄγγελος, θαυμαστὸς σύμβουλος, Θεὸς ἰσχυρός, ἐξουσιαστής, ἄρχων εἰρήνης, πατὴρ τοῦ μέλλοντος αἰῶνος." (Ησαΐας 9:6).

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το γεγονός ότι ο παντοδύναμος Θεός επέλεξε να αποκαλύψει τον εαυτό Του σ᾽ εμάς ως παιδίον, η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας παραμένει προσηλωμένη στον στόχο του εναγκαλισμού της νεολαίας μας και της προετοιμασίας της επόμενης γενιάς ηγετών στην τοπική μας Εκκλησία. Όπως ο Χριστός έφερε ελπίδα και χαρά σ᾽ εμάς μέσα από την ταπεινή γέννησή Του, έτσι και η παρουσία των παιδιών στις ενορίες μας δίδει σε όλους μας κουράγιο και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτά τα Χριστούγεννα, ας υψώσουμε την δέησή μας για τους αδελφούς μας, οι οποίοι, ως σύγχρονοι μάρτυρες, θυσιάζουν τα πάντα για την ελευθερία της πίστης τους στον Κύριο. Ας συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε και να γενόμεθα κοινωνοί αυτής της μεγάλης δεσποτικής εορτής. Ας συνεχίσουμε να μετακενώνουμε την αληθινή χαρά και ενσυναίσθηση της Γέννησης του Χριστού στα παιδιά μας, μέσα από την τακτική παρουσία και συμμετοχή μας στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Ας συνεχίσουμε να τα προικίζουμε με την απαραίτητη εμπειρική γνώση, διαφωτίζοντάς τα, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις αυτού του κόσμου και να βοηθήσουν στην per terram per mare εξάπλωση αυτής της χαρούμενης είδησης, της εν Χριστώ απελευθερώσεως και πληρότητος. Ας λάβουμε όμως υπ΄ όψιν μας ότι, παρά την έλλειψη πόρων και μέσων των ενοριών μας και της τοπικής μας Εκκλησίας, όταν αυτή η έλλειψη συνδυάζεται με τη χάρη του Θεού, έχει την δύναμη να θαυματουργήσει και με τη βοήθειά Του, τα έργα και οι προσπάθειές μας θα συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς και να επιτρέπουν στην Ιερά Μητρόπολη, αλλά και σε εσάς ως πιστά μέλη της, να κομίζουμε το άγγελμα προόδου παντού.

Είθε, αυτά τα Χριστούγεννα, ο Κύριος και Σωτήρ ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος κατεδέχθη να λάβει την ανθρώπινη σάρκα για τη σωτηρία μας, να χαρίζει σε εσάς και τις οικογένειές σας υγεία, ευτυχία και την πλούσια Θεία Χάρη Του.

Μετά πατρικών ευχών,

† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου