Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Γερμανία: Σάλος για καλεσμένη εκπομπής με μπούρκα και «προπαγάνδα της ISIS»Η γερμανική εκπομπή μεγαλύτερης τηλεθέασης τα βράδια της Κυριακής καταπιάστηκε με τη ριζοσπαστικοποίηση νεαρών μουσουλμάνων και είχε στο πλατώ μία καλεσμένη που θα έβαζε φωτιά στο γερμανόφωνο Διαδίκτυο: Τη νεαρή Νόρα Ίλις, η οποία φορώντας μπούρκα εξηγούσε τι την έκανε να στραφεί στο «συντηρητικό» Ισλάμ και το πόσο ελεύθερη αισθάνεται να αναπτύξει την προσωπικότητά της -αποφεύγοντας επιμελώς να μιλήσει για την ISIS.


Η παρουσία της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο στο στούντιο όσο και στη γερμανική δημόσια σφαίρα. Το πρωί της Δευτέρας, κάθε ιστοσελίδα γερμανικής εφημερίδας έχει τουλάχιστον ένα κομμάτι που συνήθως κατακεραυνώνει την παρουσιάστρια της εκπομπής για την καλεσμένη, μαζί με συγκεντρωμένες αναρτήσεις χρηστών σε Twitter και Facebook (οι οποίες, στην πλειονότητά τους, είναι επίσης επικριτικές).

Η εκπομπή της Άνε Βιλ στο ARD το βράδυ της Κυριακής είχε καλεσμένους τη Νόρα Ίλις -γεννημένη στην Ελβετία, προσήλυτη στο Ισλάμ και «επιτετραμμένη» συνδέσμου για «δημόσια διαφώτιση»- απέναντι σε τρεις άλλους μουσουλμάνους καλεσμένους (έναν ιμάμη, έναν ψυχολόγο που είχε φλερτάρει με τη ριζοσπαστικοποίηση και έναν πατέρα που η κόρη του πήγε στην ISIS) μαζί με έναν βουλευτή του κυβερνώντος CDU.

Οι πρώτοι που εξανίσταντο με τα όσα έλεγε η Νόρα Ίλις στο πλατώ ήταν οι μουσουλμάνοι καλεσμένοι. Όσο προχωρούσε η συζήτηση, τα πνεύματα άναβαν και κυρίως οι μουσουλμάνοι γύρω από το τραπέζι στρέφονταν εναντίον της Ίλις, η οποία επίσης φαινόταν να αισθάνεται υπό πίεση -πάντως όχι εξαιτίας της παρουσιάστριας, την οποία πλέον αρκετοί κατηγορούν πως την εκπομπή της την Κυριακή την γλίτωσαν μόνο οι παρεμβάσεις των άλλων τριών προσκεκλημένων.

Η Ίλις εξήγησε στην αρχή της εκπομπής (περίπου από το 09:28 του βίντεο και έπειτα) πόσο «την ενθουσίασε» όχι μόνο η ποικιλομορφία του Ισλάμ αλλά και «ο ρόλος της γυναίκας στο Ισλάμ, ο σεβασμός του οποίου απολαμβάνει, η αίσθηση κοινότητας».

«Στο Ισλάμ, η γυναίκα έχει πολλά δικαιώματα και δυνατότητες να ζήσει ολοκληρωμένα, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε λιγότερο αυτό το "σπαγκάτο" ανάμεσα σε δουλειά, οικογένεια και σπίτι, μπορούμε να αναπτύξουμε τον εαυτό μας μέσα στον ρόλο μας» αναφέρει.

«Δεν είμαι καταπιεσμένη, στο Ισλάμ έχει ο καθένας την επιλογή να ζήσει όπως θέλει, εγώ επέλεξα να φοράω νικάμπ και για εμένα αυτό σημαίνει αυτοκαθορισμός και ελευθερία, γιατί αυτό σημαίνει πως μπορώ να συμμετέχω ενεργά στην κοινότητα και την κοινωνία» συνέχισε σε άλλα σημεία (περίπου στο 18:30).

Το τι δεν έλεγε η Ίλις ήταν αυτό που εξόργισε τους άλλους καλεσμένους και τους τηλεθεατές.

Η Ίλις, που δεν μίλησε πουθενά για ριζοσπαστικοποίηση αλλά για τις «πολλές μορφές του Ισλάμ», δεν άρθρωσε ούτε μία φορά τη λέξη ISIS. Νέοι και νέες που πηγαίνουν στη Συρία, είπε (περίπου στο 46:00), βλέπουν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με την «φρίκη του πολέμου» -γενικά κι αόριστα, κάτι που (αν πάρει κανείς επί λέξει όσα είπε η Ίλις) δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Μετά από διάφορες αναφορές της, προς το τέλος της εκπομπής προχώρησε στην αυτονόητη αναφορά πως «παίρνουμε όλοι εδώ αποστάσεις» από «κάθε είδους βίαιη ομάδα» (περίπου στο 52:00), επίσης χωρίς να νιώσει την ανάγκη να μιλήσει για κάποια συγκεκριμένη «ομάδα».

Ενδιάμεσα, κυρίως οι μουσουλμάνοι καλεσμένοι ήταν που επιτίθεντο στην Ίλις: «Εσείς επιλέγετε με την μπούρκα τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεν σας απέκλεισε η κοινωνία εξαιτίας της μπούρκας» την διέκοπτε ο ένας, «ποια θεολογία, καμία θεολογία δεν έχουν αυτά που λέτε» της έλεγε ο άλλος.

«Αυτό που κάνετε εδώ είναι καθαρή προπαγάνδα υπέρ της ISIS, δεν γίνονται να ακούγονται αυτά στη δημόσια τηλεόραση» εξανέστη σε άλλο σημείο ο πρώτος συνομιλητής. «Δεν είναι Ισλάμ αυτό», τόνισε αλλού ο τρίτος καλεσμένος.

Το κύμα σχετικών σχολίων στο Διαδίκτυο περιείχε λιγότερα επιχειρήματα και περισσότερες επιθέσεις -τα ηπιότερα σχόλια συμφωνούσαν και υπερθεμάτιζαν τα όσα έλεγαν οι μουσουλμάνοι συνομιλητές που στράφηκαν εναντίον της Ίλις, τα βαρύτερα στρέφονταν προσωπικά εναντίον της ίδιας (με ιδιαίτερο βάρος στην μπούρκα της).

Ανάλογη ήταν και η «ετυμηγορία» των υπόλοιπων ΜΜΕ από το πρωί της Δευτέρας και έπειτα. Χαρακτηριστικότερη η αποτίμηση της FAZ: «Η παρουσιάστρια βρήκε στη Νόρα Ίλις μία καλεσμένη που σχετικοποιεί τη δολοφονική μανία και τη λατρεία της βίας που ασκούν άνδρες οι οποίοι έχουν κάνει αεροπειρατεία σε μία ολόκληρη θρησκεία» υποστηρίζει ο αρθρογράφος της Μίχαελ Χάνφελντ, λέγοντας πως «η Νόρα Ίλις είναι η καταλληλότερη προπαγανδίστρια μία μηδενιστικής πίστης εξόντωσης, που παρουσιάζει την καταπίεση, ιδιαίτερα των γυναικών, ως απελευθέρωση».Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου