Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

3 στους 4 Γερμανούς τρέμει την εκλογή του ΤράμπΑνησυχία προκαλεί στην πλειοψηφία των γερμανών πολιτών το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο Τράμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς πιστεύουν ότι οι σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον θα διαταραχθούν σύμφωνα με τις απαντήσεις σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid.

Το 77% των Γερμανών φοβάται ότι θα υπάρξει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αν εκλεγεί ο Τραμπ.

Αντιθέτως, το 67% πιστεύει ότι οι στενές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία δεν θα διαταραχθούν αν εκλεγεί πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.

Οι κυριότερες ανησυχίες των Γερμανών είναι η στάση που θα τηρήσει ο Τραμπ απέναντι στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Τον Ιούλιο ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο, όταν είπε πως αν η Ρωσία επιτεθεί σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ο ίδιος θα εξετάσει πρώτα αν η χώρα αυτή έχει τηρήσει τις στρατιωτικές δεσμεύεις που έχει αναλάβει, πριν αποφασίσει να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη και η έκτη μεγαλύτερη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηρεί ‘‘σιγή ιχθύος’’ για τον Τραμπ, μολονότι ο μεγιστάνας της έχει επιτεθεί κατ' επανάληψη για την απόφασή της να δεχτεί στη χώρα της σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο πάντως την χαρακτήρισε "μια πραγματικά μεγάλη ηγέτιδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου