Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Οι Βρυξέλλες μαθαίνουν... ελληνικά

Κυριακή μεσημέρι, σε ένα καθολικό σχολείο των Βρυξελλών, λίγα χιλιόμετρα από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών, μια αίθουσα είναι γεμάτη μαθητές. Βλέποντάς τους δύσκολα θα καταλάβαινε κανείς τι μελετούν: άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας, άλλων εθνικοτήτων και χωρίς φαινομενική συνάφεια μεταξύ τους. 

Την απορία λύνει η φωνή του δασκάλου τους: «Σήμερα θα μάθουμε να μετράμε στα ελληνικά...». Είναι η τάξη αρχαρίων στην ελληνική γλώσσα από αυτές που οργανώνει στο Βέλγιο ο Αρης Καρατζάς. Τουλάχιστον σε 70 μαθητές σε Βρυξέλλες, Λιέγη και Σαρλρουά διδάσκει ελληνικά ο γιος μεταναστών πρώτης γενιάς.
«Στην πλειονότητά τους οι μαθητές μου δεν έχουν καν ελληνική καταγωγή. Κάποιοι είναι παντρεμένοι με Ελληνες, κάποιοι άλλοι έχουν περιουσία εκεί -κάποιο εξοχικό για παράδειγμα- ή έχουν κάποια δουλειά που σχετίζεται με τη χώρα μας, πολλοί όμως θέλουν να μάθουν τη γλώσσα μας γιατί αγαπούν τον πολιτισμό, την Ιστορία και τον τρόπο ζωής μας» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο ίδιος. «Φυσικά, υπάρχουν και τα παιδιά Ελλήνων που έχουν μεγαλώσει εδώ και δεν ξέρουν καλά τη γλώσσα» εξηγεί.
Η γλώσσα των προγόνων μου
Το ρεπορτάζ από την ίδια την τάξη τον επιβεβαιώνει. Από τους περίπου 20 μαθητές, μόνο μία κοπέλα, η Λεονόρ, έχει Ελληνες γονείς. «Παρόλο που πάμε κάθε χρόνο για διακοπές στην Πάρο, εγώ δεν ξέρω καλά ελληνικά. Και έρχομαι εδώ για να μάθω. Μου αρέσει να ξέρω τη γλώσσα των προγόνων μου» μας λέει στα γαλλικά. «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τη χώρα σας. Αλλά υποσχέθηκα στα εγγόνια μου να πάμε του χρόνου διακοπές εκεί. Και θέλω να επικοινωνώ με τους ανθρώπους που θα συναντήσουμε» απαντά η Κριστίνα με καταγωγή από την Ολλανδία.
Η Κριστίνα (αριστερά) θέλει να πάει διακοπές στην Ελλάδα. Δεξιά, η Καρολίν ταξιδεύει συχνά για Θεσσαλονίκη.
Η Κριστίνα (αριστερά) θέλει να πάει διακοπές στην Ελλάδα. Δεξιά, η Καρολίν ταξιδεύει συχνά για Θεσσαλονίκη.
Σε άλλο θρανίο, η Ροζάνα από την Ιταλία γνέφει θετικά. «Εχω Ελληνες φίλους στις Βρυξέλλες και πηγαίνω για διακοπές στην Ελλάδα. Μαζί τους γνώρισα την πραγματική ελληνική ζωή και ενθουσιάστηκα. Κάθε φορά που πηγαίνω, αγαπώ όλο και περισσότερο τη χώρα σας. Ειδικά τις Κυκλάδες, αλλά και πολλά ακόμη μέρη» συμπληρώνει. «Εχουμε κι ένα όνειρο... οικογενειακό. Κάποια στιγμή να μπορέσουμε να μείνουμε μόνιμα στην Ελλάδα...» λέει χαμογελώντας.
Αυτό φαίνεται πως είναι κοινό όνειρο για αρκετούς Βέλγους -ή μη- που μένουν στις Βρυξέλλες. «Η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα. Πρόσφατα αγοράσαμε ένα σπίτι στη Χαλκιδική και επειδή θα πηγαίνουμε συχνά εκεί σκέφτηκα ότι πρέπει να μάθω κι εγώ ελληνικά» λέει ο Φιλίπ. «Εμένα ο άντρας μου δεν ξέρει καλά ελληνικά. Ομως όταν πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη είναι υπέροχα και θέλω να μπορώ να συνεννοούμαι» συμπληρώνει η Καρολίν.
Κάποιοι από τους μαθητές μαθαίνουν ελληνικά γιατί έχουν γλυκές μνήμες από τη χώρα μας. «Ημουν 15 χρονών όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά τους Δελφούς και άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν μου άρεσε πολύ η Ιστορία, και οι γονείς μου με έφεραν στην Ελλάδα για να την αγαπήσω. Αυτό και έγινε» μας λέει η Αν. «Τα τελευταία χρόνια πηγαίνω ξανά για διακοπές εκεί». «Κι εγώ πηγαίνω στην Ελλάδα από τότε που ήμουν τεσσάρων ετών. Ο μπαμπάς μου ήταν μηχανικός και έχτισε ένα ξενοδοχείο στο Λουτράκι γύρω στο '62 και μας πήρε μαζί του. Το να μάθω ελληνικά έχει συναισθηματική αξία» τονίζει ο Τιερί. «Πριν αποχωρήσω για λόγους υγείας, δούλευα στην Κομισιόν. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τη λιτότητα και το χρέος είναι ανεπίτρεπτο. Πέρα από το συναισθηματικό, ένας λόγος που υποστηρίζω με κάθε τρόπο την Ελλάδα είναι αυτός» επαυξάνει η Αν Φρανσουά. Η αλληλεγγύη για την Ελλάδα είναι κοινός παρονομαστής στα λόγια όλων. «Ετοιμάζουμε ένα πρότζεκτ με ανανεώσιμες πηγές σε ελληνικά σχολεία» λέει ο Ντερκ, που συμμετέχει σε πρωτοβουλίες συλλογής χρημάτων από Βέλγους για τη θέρμανση των ελληνικών σχολείων.
Ακόμα και σε φροντιστήρια
Το ενδιαφέρον για την εκμάθηση ελληνικών στις Βρυξέλλες και τις άλλες περιοχές της χώρας είναι εντυπωσιακό. Το «σχολείο» του Α. Καρατζά δεν είναι το μόνο που προσφέρει αυτήν τη γνώση -μαθήματα γίνονται και στο «Ελληνικό Σπίτι» των Βρυξελλών, ακόμη και σε φροντιστήρια. «Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να ασχοληθώ με την ελληνική γλώσσα» εξηγεί ο Αρης Καρατζάς.
Ο Ντερκ θεωρεί άδικη τη λιτότητα και στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο
Ο Ντερκ θεωρεί άδικη τη λιτότητα και στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο
«Αν και γεννήθηκα στην Ελλάδα, έφυγα πολύ μικρός με τους γονείς μου για το Βέλγιο. Χάρη στους γονείς μου δεν ξέχασα τη γλώσσα και παρόλο που σπούδασα Ιστορία με ειδίκευση στην βυζαντινολογία, θέλησα να βρω έναν τρόπο να ασχοληθώ με αυτήν. Αρχικά με μια αγγελία το 2008 βρήκα κάποιους μαθητές. Μετά η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που έφτιαξα την ιστοσελίδα http://www.grec-moderne.be» μας λέει.
Πέρυσι για πρώτη χρονιά ο Αρης Καρατζάς οργάνωσε μαθήματα ελληνικών στην Ελλάδα, συνδυάζοντας τις διακοπές των μαθητών του με την εκμάθηση της γλώσσας. «Πήγαμε στη Χαλκιδική και ήταν υπέροχα. Φέτος θα το επεκτείνουμε σε Χαλκιδική και Κρήτη» καταλήγει.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου