Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Έλληνες στη Γερμανία εκμεταλλεύονται απάνθρωπα Έλληνες μετανάστεςΠολλοί νέοι έλληνες μετανάστες στη Γερμανία είναι δύο φορές θύματα: της κρίσης και της εκμετάλλευσης. Αυτό ισχυει κυρίως για όσους δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά για τη μεγάλη απόφαση και δεν γνωρίζουν τη γλώσσα.

Ονομάζονται νέο - μετανάστες για να τους ξεχωρίζει κανείς από τους παλιούς, εκείνους που ήρθαν οργανωμένα στη Γερμανία τις δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε ήξεραν πριν ξεκινήσουν ότι θα τους περίμενε κάποιος στο σιδηροδρομικό σταθμό για να τους υποδεχτεί, ότι θα είχαν σπίτι, ασφάλεια και πάνω από όλα δουλειά με συγκεκριμένες απολαβές βάσει συμβολαίου.

Οι νέοι μετανάστες δεν έχουν πάντα την ίδια τύχη. Όποιοι έρχονται με πτυχία και γνωρίζουν τη γλώσσα, όχι μόνο πέφτουν στα μαλακά, αλλά είναι ευπρόσδεκτοι. Ιδίως όσοι διαθέτουν πολύ ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία και προϋπηρεσία απορροφώνται άμεσα από τη γερμανική αγορά εργασίας σε περίοπτες θέσεις σε νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις ή σε πολυεθνικές εταιρείες.


Τους πέταξαν έξω από το σπίτι

Τα προβλήματα αναφύονται στους επαγγελματικά ανειδίκευτους, καθώς και σε όσους έρχονται στη Γερμανία χωρίς κάποια μόρφωση και γνώσεις γερμανικών, νομίζοντας ότι έρχονται στη «γη της επαγγελίας» και υπάρχει ψωμί για όλους. Αυτή η κατηγορία των νεο-μεταναστών μπορεί να πέσει πολύ εύκολα θύμα εκμετάλλευσης. Η πρώτη πόρτα που χτυπούν συνήθως για δουλειά είναι στα εστιατόρια, ιδιαίτερα στα ελληνικά εστιατόρια σε πρώτη φάση. Οι εμπειρίες τους δεν είναι πάντα θετικές: ημερομίσθια πείνας και χωρίς ασφάλεια, άθλια καταλύματα κατά ομάδες, ατέλειωτες ώρες εργασίας. Οι περισσότεροι παθόντες δεν θέλουν να μιλήσουν, δεν θέλουν να αναφέρουν ούτε το όνομά τους ή το όνομα του εστιατορίου γιατί φοβούνται τις απειλές των πρώην εργοδοτών τους. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις.

Μια τέτοια βρήκαμε στο Βερολίνο. Είναι ο Πέτρος. Αλλάξαμε το όνομά του και «σβήσαμε» τα ονόματα των ελληνικών εστιατορίων, στα οποία αναζήτησε εργασία. Πώς ήρθε στο Βερολίνο ο Πέτρος; Τυχαία, ήταν απόφαση της στιγμής. Με τη γυναίκα του, την κόρη του ενός χρονών και μια βαλίτσα ελπίδες. Πρώτος σταθμός το σπίτι κάποιου γνωστού. Και μετά η αναζήτηση μέσω αγγελιών για δουλειά σε ελληνικά εστιατόρια.
«Στο πρώτο που πήγα ήταν το …, στο….. Zητούσε κάποιο βοηθό στην κουζίνα. Πήγα από εκεί, μου είπε για 45 ευρώ το 8ωρο - γιατί άλλα σου λένε στην αρχή κι αλλά στη συνέχεια - μετά μου λέει, ότι δεν χρειάζονταν συγκεκριμένα κάποιον για κάποια συγκεκριμένη δουλειά, απλά να είναι ένας για όλες τις δουλειές, δηλαδή και στα τηγάνια και στη λάντζα και σε όλο το μαγαζί. Και πάλι είπα δεν πειράζει. Μετά από 12 ώρες εργασίας πήγα να του πω να μου δώσει το μεροκάματο. Μου λέει ότι η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι δοκιμαστική στη Γερμανία και δεν πληρώνεται. Λογικό είναι να τρελάθηκα εκείνη τη στιγμή. Άρχισα και φώναζα. Στο τέλος πάντως, μου λέει, ως πρώτη μέρα που δεν γνωρίζεις τη δουλειά, θα σου δώσω μόνο 20 ευρώ. Έφυγα από αυτόν πήγα να δουλέψω κάπου αλλού, πάλι από αγγελία, μέσω γνωστών και φίλων. Πήγα στο … που είναι κάπου στο βορειοανατολικό Βερολίνο για 45 ευρώ την ημέρα, πάλι 8ωρο. Μετά το αλλάζει, γίνεται 12ωρο, και επιπλέον τις Κυριακές πρέπει να πηγαίνεις από τις 10 το πρωί. Αυτά τα λένε στην πορεία, δεν τα λένε πριν, όταν γίνεται η συμφωνία, γιατί σε πιάνουν στην ανάγκη ότι δεν ξέρεις τη γλώσσα, άρα αναγκαστικά θα δουλέψεις εκεί. Εννοείται ανασφάλιστος. Ή αν θα δουλέψεις για 12 ώρες, δεν θα σε ασφαλίσει για 12, ή για 8 ώρες, θα σε ασφαλίσει για 3 με 4 ώρες το πολύ».


«Σε σπηλιές στο Βερολίνο»

Εξυπακούεται ότι δεν συμπεριφέρεται έτσι η πλειονότητα των επαγγελματιών της εστίασης. Ωστόσο υπάρχουν και τα κρούσματα εκμετάλλευσης. «Παγίδες» εγκυμονεί και η προσέλκυση νέων μεταναστών από την Ελλάδα μέσω ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Οι όροι είναι μεν πιο ελκυστικοί - καλές αποδοχές, σπίτι και φαγητό στο εστιατόριο - αλλά πρόκειται συχνά για παγίδα.

Ο Νίκος Αθανασιάδης, μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, μας μεταφέρει τραγικές περιπτώσεις. «Η πιο τραγική είναι ένα ζευγάρι που το πετάξανε έξω μέσα στο κρύο, στους μείον 15 βαθμούς και τα παιδιά δεν είχανε ούτε τα απαραίτητα ρούχα, γιατί υπολόγιζαν να έρθουν, να πληρωθούν και να πάνε να ψωνίσουν. Δεν γνώριζαν τέτοιο χειμώνα, πρώτη φορά βγήκαν στο εξωτερικό, ένας μάλιστα δεν είχε δει χιόνι στη ζωή του. Η άλλη περίπτωση ενός παιδιού το οποίο βασικά έμπλεξε με δικαστήρια, έγινε καταζητούμενος, επενέβη η ομοσπονδία με τον νομικό της σύμβουλο και το βοηθήσαμε το παιδί, Μια άλλη περίπτωση μιας κυρίας, έγινε πρόσφατα το καλοκαίρι: πάλι το ίδιο, την πετάξανε στο δρόμο κι αυτήν. Μας πήρε τηλέφωνο, πήγαμε, μιλήσαμε και με τον εστιάτορα, τελικά συμφωνήσαμε σε ένα μικρό ποσό, ούτως ώστε να έχει κάποια χρήματα όχι για να πάρει το εισιτήρια επιστροφής, αλλά να κινηθεί λίγο, να πάρει να φάει κάτι. Δεν είχε να φάει τίποτα».

Η Μαρία Οικονομίδου είναι συντονίστρια στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου, τον κατεξοχήν χώρο συνάντησης παλαιών με νέους μετανάστες. Η οικεία ατμόσφαιρα λύνει τις γλώσσες, που περιγράφουν ιστορίες πέρα από τη φαντασία. «Είχα συνοδεύσει σε κάποια φάση έναν βοσκό, που τον είχαν φέρει εδώ. Ο άνθρωπος φυσικά δεν είχε καμιά αίσθηση, ούτε του τόπου, αλλά ούτε του χρόνου, στον οποίο ζούσε. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να τον βοηθήσω, ο άνθρωπος έπεσε θύμα εκμετάλλευσης, ζούσε σε κάτι σπηλιές - ναι το Βερολίνο έχει σπηλιές, έτσι έμαθα κι εγώ ότι έχει σπηλιές - και προσπαθούσε να συντηρηθεί κατά κάποιον τρόπο».

Πόσοι είναι αυτοί που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης; Σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο του Μονάχου, πόλη που δέχεται τους περισσότερους νέους μετανάστες, μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να γίνει ο υπολογισμός. Στη Βαυαρία πρέπει να είναι γύρω στους χίλιους, σε ολόκληρη τη Γερμανία γύρω στους 5.000 για το 2011 και το 2012. Τα περισσότερα θύματα εκμετάλλευσης δεν απευθύνονται στις ελληνικές αρχές για βοήθεια. Όσοι απευθύνονται, ζητούν να καταγγελθεί το περιστατικό στην αστυνομία, καταγγελία που θα πρέπει να γίνει επώνυμα. Ο επαναπατρισμός είναι μια άλλη δύσκολη πτυχή, γιατί τα κατά τόπους προξενεία δεν διαθέτουν σχετικά κονδύλια. Η πρακτική που ακολουθεί το Γενικό Προξενείο του Μονάχου είναι σε δύο κατευθύνσεις: από τη μια υποδεικνύει φτηνούς τρόπους επιστροφής στην Ελλάδα, από την άλλη γνωστοποιεί στους παθόντες ότι υπάρχει διαδικασία δανεισμού από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των εισιτηρίων, εφόσον βέβαια είναι φορολογικά καταγεγραμμένοι στην Ελλάδα.

Το Γενικό Προξενείο του Ντίσελντορφ πρωτοστατεί μαζί με άλλους φορείς στη δημιουργία δικτύου εθελοντών που συμπαρίσταται στους νέους μετανάστες στα πρώτα τους βήματα στη Γερμανία. Εκτός αυτού, το προξενείο έχει καταγράψει ένα δίκτυο δικηγόρων, τους οποίους μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του προξενείου, όταν θέλει να κάνει καταγγελία στην αστυνομία.

«Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει δώσει την ευκαιρία σε κυκλώματα να εκμεταλλευθούν την ανάγκη συνανθρώπων μας» μας είπε ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, Γενικός Πρόξενος στο Ντίσελντορφ. «Και αυτή η μορφή εκμετάλλευσης δε γνωρίζει σύνορα, ούτε εθνικότητα. Τέτοια κυκλώματα υπάρχουν δυστυχώς και στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και καλή πληροφόρηση πριν κάποιος πάρει τις αποφάσεις του. Χρειάζεται προστασία των δικαιωμάτων και εφαρμογή της νομιμότητας και είναι σημαντικό ότι εθελοντές δικηγόροι ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία παρεμβαίνουν για αυτό το σκοπό, όταν διαπιστώνονται περιπτώσεις εκμετάλλευσης. Οι φορείς του ελληνισμού στην περιοχή μας καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να συνδράμουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Η ελληνική κοινότητα Ντίσελντορφ και στελέχη ελληνικής καταγωγής της κοινωνικής υπηρεσίας Διακονία, έχουν ιδρύσει το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων, που συγκεντρώνει πολλές ελληνικές κοινότητες και εκκλησίες του κρατιδίου. Το Δίκτυο, χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών του και με τη στήριξη του Γενικού Προξενείου, παρέχει πληροφόρηση και βοήθεια, ενώ ένα αντίστοιχο Δίκτυο πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της Βεστφαλίας. Οι προσπάθειες αυτές όμως δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος», καταλήγει ο κ. Δελαβέκουρας υπογραμμίζοντας ότι η μόνη βιώσιμη απάντηση στο πρόβλημα είναι η ενίσχυση της απασχόλησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


12 ώρες στη λάντζα χωρίς ασφάλεια και στο τέλος παίρνεις τα μισά λεφτά


Τι θα πρέπει να προσέχουν όσοι αναζητούν εργασία στη Γερμανία; «Καταρχήν, να μη διανοηθούν καν να έρθουν, εάν δεν έχουν επαρκή γνώση της γλώσσας», υπογραμμίζει με έμφαση ο κ. Αθανασιάδης από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων. «Η παρουσία κάποιου συγγενή ή φίλου διευκολύνει πολύ. Έχει ακουστεί ότι οι Γερμανοί μοιράζουν λεφτά με το που γράφεται κάποιος στο γραφείο εργασίας. Αυτό δεν γίνεται αμέσως, αλλά μετά από 3 μήνες. Προσοχή σε αγγελίες μέσω διαδικτύου ή στις εφημερίδες που υπόσχονται παχυλούς μισθούς και ποτέ χρήματα προκαταβολή σε κανέναν για τα αεροπορικά εισιτήρια. Είναι 100% βέβαιο ότι τα χρήματα αυτά θα χαθούν». Πολύ σημαντική είναι και η επικοινωνία με τα κατά τόπους ελληνικά προξενεία πριν πάρει κάποιος τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στη Γερμανία. Έχουν τον τρόπο να κατευθύνουν σωστά τους ενδιαφερόμενους.

Σημαντική στήριξη δίνεται και από τις ελληνικές κοινότητες σε πολλές πόλεις της Γερμανίας με τη δική τους ομάδα εθελοντών, που συνοδεύει τους νέους μετανάστες στις υπηρεσίες για να διευθετήσουν μαζί τη γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά ίσως τότε να είναι ήδη πολύ αργά. Χρειάζεται ψυχραιμία στη στάθμιση των παραγόντων που ωθούν κάποιον να αφήσει πίσω του την κρίση. Δεν πρέπει να είναι απόφαση στιγμής, αλλά απόφαση ζωής…

Δημοσιεύτηκε στο http://www.newsit.gr/ και την Deutsche Welle

20 σχόλια:

 1. Για τον λογο αυτο λεω οτι εχουμε μνημη χρυσοψαρου εμεις οι Ελληνες, ξεχασαν ευκολα πως τους αντιμετωπιζαν οι γερμανοι τους μεταναστες ? Gastarbeiter ξεχασαν ποσο μισουν αυτη την λεξη , ξεχασαν την συμπερηφορα καποιων, τωρα που ειναι η 4Η η 5Η γενια μεταναστων εγιναν Γερμανοι ? οχι Gastarbeiter γεννηθηκαν και Gastarbeiter θα πεθανουν για τους γερμανους ΚΟΡΟΪΔΑ και ντροπη σας αλλα οταν φυγατε απο ελλαδα αφησατε και την λεξη φιλοτιμο εδω .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και ομως αυτα τα καθαρματα θα ερθουν μετα απο χρονια στην ελλαδα, και θα λενε οτι πηγαμε στη γερμανια, δουλεψαμε, καναμε το σκατο μας παξιμαδι, και αααααααααπειρες αλλες αρλουμπες, ενω στην ουσια πατησαν επι πτωματων!!! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΛΗΤΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανδρέας Νικάκης16 Οκτωβρίου 2016 - 11:33 μ.μ.

  Τι γελείο σχόλιο ειν αυτό πάλι; Ενας άσχετος αλλά και κακόβουλος μόνο μπορεί να γράψει κάτι τέτοιο,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

   Διαγραφή
 4. ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ, ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ... ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΒ ΣΟΒΑΡΟΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΛΕ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΟΒΟΛΙΑ ΤΟ 90% ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 65 ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΙΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΤΗΣ Δ.Γ .ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΩΡΙΝΟΥΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΚΑΙ 5ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ .ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΙΑ ΜΥΛΙΑ ΠΕΣΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ.ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΨΟΜΟΣΑΚΟΥΛΟ ΣΑΣ.ΚΑΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 10% ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΣΟΥΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΜΙΨΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΚΑΥΧΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ.ΟΛΑ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΑΡΚΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕΣ ΑΛΛΟ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΗΝ ΕΞΕΦΤΙΛΗΣΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΗΣΩ ΑΠ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ 27 ΕΤΩΝ ΚΙ ΕΓΩ 17 ΜΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΡΙΝΟ ΧΑΜΑΛΙ ΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΩ ΓΙΑ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΤΡΟΦΗΣ.ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΛΕΞΗ ΝΤΡΟΠΗΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝΕ.ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βρεθηκα το 1984 στη Βιεννη και Μοναχο. Ακριβως τα ιδια κι εκει απο τοτε.Δεν ξεχνω ποτε την ευεργεσια ενος αγνωστου γερμανου που με περιμαζεψε απ το κρυο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. τα ίδια έχω ζήσει κι εγώ στην Ελλάδα, που δούλευα σε μια ταβέρνα στην Αθήνα, την οποία την είχαν Ελληνες που είχαν ζήσει στην Αυστραλία. Χρήμα μαύρο, αδήλωτο, ωράρια ατελείωτα, μόνη στη κουζίνα και λάτζα σε γάμους και βαπτίσια 250-300 ατώμων. Χαρά της εργασίας, με μεροκάματο 20 ευρώ, σε καλές εποχές, πρίν τη κρίση. Δεν ήξερα τη γλώσσα, λέμε κι έλεγα κι ευχαριστώ που είχα και δουλειά. Τώρα γύρησαν οι καιροί και βλέπουν και οι Ελληνες τι θα πεί η "εκμετάλλευση" και μάλιστα από τους ίδιους τους "πατριώτες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Συμβουλη προς οσους\ες σκεφτονται να ερθουν Γερμανια χωρις καποια ειδικοτητα και χωρις γνωση γερμανικων, ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ. Η Γερμανια δεν ειναι ο παραδεισος που καποιοι\ες εχετε φανταστει και τα ελληνικα εστιατορια, οχι ολα αλλα τα περισοτερα ειναι ΚΟΛΑΣΗ. Ωραρια στην καλυτερη 7 ωρες την μερα ως 11-12 ωρες τη χειροτερη, μεροκαματο απο 40 ως 80 αν ειναι καποιος μαγειρας, δηλωμενος (ασφαλεια) στα 300, 400, σπανια 500 ευρω, στρες, φωνες και ψυχολογια στο ναδιρ. Περασα σχεδον 2 χρονια στις κουζινες και πιστεψε με ηταν εφιαλτικα χρονια. ΜΑΚΡΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Spyridon Dalabyras Υπάρχει ένας κανόνας στους αποδημους παντού Αμερικη Αυστραλια Αγγλια ,παντού : Ποτέ μην δουλέψεις για Έλληνα. Όλοι τον ξέρουν,ολοι τον λένε
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 5 · 6 ώρες
  Σάκης Καλτσής
  Σάκης Καλτσής Μήπως να γνωστοποιούνταν τα ονοματάκια τέτοιων "καλών" εργοδοτών, κυρίως στις ιδιαίτερες πατρίδες τους (στα χωριά τους), για να έχουν βρε αδερφέ την υποδοχή που τους αξίζει, το καλοκαίρι που θα έρθουν να το παίξουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες ;
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 7 · 5 ώρες
  Vaios Fasoulas
  Vaios Fasoulas Η εκμετάλλευση από έλληνα σε έλληνα στη Γερμανία, είναι υπαρκτή και αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος.Η άλλη όψη είναι ακριβώς ο νεόφερτος μετανάστης στη Γερμανία και η συμπεριφορά του απέναντι στον εργοδότη-'έλληνα. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις. Όμως η προβολή της μιας όψης δε βοηθά, ιδιαίτερα όταν κάποιος που ασχολείται με τέτοια θέματα γνωρίζει τη Γερμανία μόνο από το χάρτη και τους μετανάστες τους έχει μόνο ακουστά. Και στις δυο περιπτώσεις ο έλληνας έμεινε απολίτιστος έχοντας τα γονίδια του αλαζόνα, του υποκριτή, του ψεύτη, του συκοφάντη του εκμεταλλευτή και άλλων χαρακτηριστικών τα οποία τα ζούμε, ιδιαίτερα στην Ελλάδα-κομματικό μαντρί. Ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούν οι γηγενείς περισσότερο με τα εσωτερικά της πατρίδας μας την οποία οι γηγενείς την έχουν κάνει μπάχαλο, ζητιάνα και επαίτη. Λοιπόν, με την καλημέρα μου
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 4 ώρες · Τροποποιήθηκε
  Kostas Diogenis Mantzanas
  Kostas Diogenis Mantzanas Αυτοί είναι οι Ελληνάρες στη Γερμανία... Χειρότεροι από τους Γερμανούς...
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 1 · 1 ώρα
  Vaios Fasoulas
  Vaios Fasoulas Διευκρινίστε. Άλλως είστε λάθος. Ο γράφων ίσαμε τέσσερις δεκαετίες έκανε στη Γερμανία. Εάν δε γνωρίζετε οι ίδιοι μην κάνετε ζοφερές αναφορές. Παιδιά ομογενών που έρχονταν στην Ελλάδα για σπουδές, σε πολλές περιπτώσεις, παιδιά γηγενών μαθητών τα γυρνούσαν την πλάτη με περίσσια περιφρόνηση και με άσχημους χαρακτηρισμούς. Μη λέτε μεγάλες κουβέντες, είπαμε υπάρχουν και εκμεταλλευτές αλλά μην ισοπεδώνετε το σύνολο. Δεν είναι έτσι, αγαπητέ Κώστα…, «Αυτοί είναι οι Ελληνάρες στη Γερμανία... Χειρότεροι από τους Γερμανούς...» Τέτοιες απόψεις καλλιεργούν εκείνοι που επιθυμούν την ήδη διχόνοια, λόγου της άθλιας κατάστασης στην Ελλάδα, μεταξύ αποδήμων και γηγενών. Την κατάσταση στην Ελλάδα δεν τη δημιούργησαν έλληνες μετανάστες της Γερμανίας και των Πέντε Ηπείρων γενικότερα, αλλά οι γηγενείς «πολιτικοί» και οι πολίτες. Ή όχι; Και όταν οι απανταχού απόδημοι βραχνιάζανε να τους δοθεί το αναφαίρετο δικαίωμα ψήφου με επιστολή, οι «ελληνάρες» - και προφανώς όχι φασίστες σαν τους έλληνες της Γερμανίας- που βρίσκονταν να τους συμπαρασταθούν; Λοιπόν να μην πούμε περισσότερα, αλλά να φροντίζουμε να είμαστε προσεχτικοί στους λανθασμένους χαρακτηρισμούς…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΦΤΑΙΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΛΥΨΑΝΕ ΟΙ ΨΟΙΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΙΔΕΣ.ΕΜΕΙΣ ΧΤΥΠΑΓΑΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ.ΑΡΑ ΓΙΝΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΝΕ ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΤΟΝ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΟΥ ΚΑΒΑΛΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΚΑΙ ΞΕΣΠΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ.ΟΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΨΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΙΑΡΙΑΣΑΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΟΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΥΧΤΗΣΑΜΕ. ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ Η ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΤΗΝ ΚΑΣΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!!

   Διαγραφή
  2. na rotiso kati ? ola ta estiatoria sti germania oikonomane polla lefta ??!!!! giati ego ksero polla pou agonizonte na plirosoun to revmatous !!!! lipon afta ta magazakia den exoun tin dinatotita na plironoun 300e merokamato me 2 ores doulia !!! k sou lei to afentiko filemou ego den exo poli doulia k mporo na sou doso 1 e tin imera.!!!!! k o allos to dexete !!! POU INE LIPON I EKMETALEFSI ????? GIATI POLLES BLAKIES DIABAZO EDO !!!!!! K.......KATI ALLO. O KALOS BRISKI PANTA ....KALLOUS. ENO KATHE MAPAS KINDINEBI ..NA FAI POLLES SFALIARES K META NA DIAMARTIRETE GIA ADIKIES K EKMETALEFSIS.. IXA BALI AGELIA GIA DOULIA STO MAGAZIMOU K O ALLOS IRTHE ME TO XASISI STI TSEPI. LIPON KSEFTERIA TI THA EKANA ???? THA TON EBAZA SPITIMOU DIPLA STO PEDIMOU ??? K MIA ALLI FORA ALLOS IRTHE K ITAN TIFLA. LIPON ......????
   K KOPSTE AFTA GIA TIN EKMETALEFSI GIATI INE LOGIA APO KOTES !!!


   Διαγραφή
 10. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ...ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ,ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ......ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.....ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ D.N.A.ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ...ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ.......400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΕ...ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ...ΧΑΖΑΡΟΙ..ΑΥΤΟ...ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και εγώ τα ίδια πέρασα και ακόμα στο εστιατόριο είμαι και είναι πολύ δύσκολα θέλω πολύ να βρω σπιτι αλλά δύσκολα με τόση λίγη ασφάλεια π έχουμε κρίμα όλοι ξεχνάνε από που ήρθαν κρίμα λυπάμαι πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γίνανε και οι μπουρτζοβλαχοι "άνθρωποι" και νομίζουν πως είναι κάποιοι...δε φτάνουν όμως τα λεφτα για να σε κάνουν άνθρωπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες μαγαζιών στο εξωτερικό (και συγκεκριμένα στη Γερμανία από προσωπική μου εμπειρία) είναι οι χειρότεροι, καμία ανθρωπιά, όταν του είπα πως θα σταματήσω τη δουλειά σε μια εβδομάδα λόγω το ότι δεν συμφωνούσα με τους νέους του όρους,με κλείδωσε μέσα στο δωμάτιο μου όταν εγώ εκανα μπάνιο και το καταλαβα μετά,και με απειλούσε πως αν κάνω κάτι θα πάρει την αστυνομία να τους πει πως τον έχω κλέψει. Τραγικές καταστάσεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μακριά από Έλληνες τα έζησα όλα απανθρωποι εκμεταλευτεσ αχάριστοι επειδή εχουν εν εστιατόριο νομιζουν οτι μπορουν να κανουν οτι θελουν η χοιροτερη φαρα σε ολο τον πλανήτη

  ΑπάντησηΔιαγραφή