Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Η Άλκη Ζέη και η Βάσω Ψαράκη στη χώρα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών
Στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, στη γη των Maori και τη μυθική χώρα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών εγκαινιάστηκε πρόσφατα η παιδική δανειστική  βιβλιοθήκη "Άλκη Ζέη - Βάσω Ψαράκη".
Η κοινότητα «Παρθενών» του Wellington, με Πρόεδρο τον Ιθακήσιο  κο Γιάννη Καλλίνικο, αποτελεί  τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στη Νέα Ζηλανδία,
αριθμώντας 5000 έλληνες από τους συνολικά 6000, περίπου, που ζουν στο νησί, με το σχολείο να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση, ενίσχυση και διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Με αφορμή τα διήμερα εικαστικά εργαστήρια της εικονογράφου και συγγραφέως παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων, Βάσως Ψαράκη, στο ελληνικό σχολείο του Wellington -που μετρά 70 χρόνια δράσης-  συγκεντρώθηκαν  βιβλία με πρωτεργάτες αυτής της κίνησης τις δύο ελληνίδες δημιουργούς και την Μαίρη Κρητικού, για χρόνια υπεύθυνη των παιδικών εκδόσεων και των εκδηλώσεων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε..
Κατά τη διάρκεια των βιωματικών εργαστηρίων που έφεραν ακόμη εγγύτερα την ελληνική κοινότητα του Wellington, παιδιά και ενήλικες της ομογένειας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μέσω Skype με την Άλκη Ζέη. Η καταξιωμένη ελληνίδα πεζογράφος συνέδραμε ποικιλοτρόπως στη δημιουργία της βιβλιοθήκης με αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, γνωστούς συγγραφείς και, εικονογράφους.
Ευελπιστούμε ότι η δημιουργία της βιβλιοθήκης "Άλκη Ζέη - Βάσω Ψαράκη" θα αποτελέσει το έναυσμα για τον περαιτέρω βιβλιογραφικό εμπλουτισμό της καθώς και για τη δημιουργία αντίστοιχων βιβλιοθηκών και σε άλλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου