Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Εκατό χρόνια ζωής για τον ελληνικό ναό της Παναγίας στο Καΐρο

Ένα ιστορικό γεγονός θα ζήσει η ελληνική ομογένεια στο Κάιρο, στις 30 του προσεχούς Οκτωβρίου, καθώς σε λίγες μέρες ένας από τους πιο όμορφους ελληνικούς ναούς στο κοσμοπολίτικο προάστιο της Ηλιούπολης του Καΐρου, η εκκλησία της Παναγίας, συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής.

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 1916 όταν ο τότε Μητροπολίτης Μέμφιδος κυρός Νεκτάριος προΐστατο στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του ναού, στη νέα πόλη κοντά στο Κάιρο, την Ηλιούπολη, σε μία εκκλησία που γινόταν με τη βοήθεια και την οικονομική συμπαράσταση όλης της παροικίας, που τότε και κείνη ξεκινούσε την υπερ-εκατόχρονη παρουσία της.
Εκατό χρόνια μετά, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ θα είναι παρών στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 30 Οκτωβρίου, παρουσία πολλών επισήμων.
Την προηγουμένη, θα πραγματοποιηθεί και καλλιτεχνική εκδήλωση με την παρουσίαση και κλασσικής μουσικής στο προαύλιο χώρο του ναού.
Να σημειωθεί ότι η εκκλησία, που τα προηγούμενα χρόνια ανακαινίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από τους Αιγυπτιώτες Κυριάκο και Στέλλα Κυριάζη (φωτο), είναι αφιερωμένη στο γεγονός της «Φυγής εις Αίγυπτον» της Αγίας Οικογένειας, όταν σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωσήφ με τη Μαρία κατέφυγαν στο Κάιρο για να γλυτώσουν τον Ιησού από τα χέρια του Ηρώδη.

Σήμερα, η Παναγία της Ηλιούπολης είναι ο Καθεδρικός ναός της Ιεράς Μητρόπολης Μέμφιδος και οικείος Μητροπολίτης είναι ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, που θα έχει και το συντονισμό όλων των εκδηλώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου