Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ψάχνουν ήδη τον διάδοχο της Μέρκελ στη Γερμανία

Η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου τραβάει... την κατηφόρα και τα σενάρια για τον διάδοχό της, έχουν ήδη αρχίσει να φουντώνουν, καθώς το CDU φέρεται να ψάχνει για τον άνθρωπο που θα μπορέσει να καλύψει το κενό της Άνγκελα Μέρκελ, που μοιάζει να πληρώνει τις θέσεις για το προσφυγικό στις δημοσκοπήσεις.
Οι δύο που μοιάζουν να παίρνουν κεφάλι στην "κούρσα της διαδοχής" είναι η 43χρονη Τζούλια Κλόκνερ αλλά και ο 36χρονος Γενς Σπαν, αρκετά δημοφιλείς και οι δύο χωρίς όμως την ανάλογη εμπειρία από ανάλογες υπεύθυνες θέσεις. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και το Sputnik που αναπαράγει το σχετικό ρεπορτάζ η Κλόκνερ θα ήταν μια καλή διάδοχος της Μέρκελ μετά το 2017, καθώς "έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη η ικανότητά της να λειτουργεί εντός της γραμμής του κόμματός της" την ίδια ώρα όμως που δεν φοβάται να διαφοροποιηθεί όπως έκανε για παράδειγμα στο θέμα των προσφύγων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κλόκνερ αντιτίθεται στην μπούργκα ενώ έχει κάνει πολλές σχετικές δηλώσεις, που προετοιμάζουν τους ψηφοφόρους του CDU σχετικά με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στην πολιτική του κόμματος στο προσφυγικό. Την ίδια ώρα κάποιοι στέκονται κριτικά σε μια πιθανή υποψηφιότητα της Κλόκνερ μιλώντας για σοβαρή έλλειψη εμπειρίας. "Στην πραγματικότητα το μόνο της κατόρθωμα μέσα στο κόμμα είναι ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 επιλέχθηκε ως... βασίλισσα του κρασιού στην Γερμανία, ενώ το 1997 πρόσφερε ένα μπουκάλι στον πάπα" τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Ισχυρές όμως φαίνεται πως είναι και οι μετοχές του Γενς Σπαν, ενός 36χρονου φιλελεύθερου πολιτικού, καθολικού και γκέι, ο οποίος συχνά μιλά για το δικαίωμα στο γάμο των ομοφύλων. Ο Σπαν έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των φόρων, αλλά αντιπαρατίθεται και με όσους ζητούν αυξήσεις στις συντάξεις κάτι που δεν τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αμέσως μετά τη σχετική του δήλωση, δέχτηκε εκατοντάδες προσβλητικά γράμματα και ανώνυμες απειλές.
Την ίδια ώρα η γερμανική εφημείδα Bild, προκρίνει κάποιους περισσότερο πεπειραμένους υποψηφίους. Μεταξύ αυτών και ο γνωστός μας, 73χρονος υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει "μοναδικό Χριστιανοδημοκράτη που θεωρείται κατάλληλος για τη θέση".
"Ο υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του εξουσία, έχει υπηρετήσει σε δύσκολες θέσεις, έχει υπάρξει αρχηγός κόμματος αλλά και σκιώδης αρχηγός για περίπου 30 χρόνια, ενώ συμπεριλαμβάνεται στα... βαριά πολιτικά χαρτιά της ευρωπαϊκής σκηνής" σημειώνει η εφημερίδα.
Μοναδικό μειονέκτημα του κ. Σόιμπλε -σύμφωνα με την εφημερίδα- δεν είναι άλλο από την ηλικία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου