Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Η 24χρονη Ελληνίδα αεροσυνοδός....του Κατάρ


Πώς είναι να δουλεύεις για μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου;
Για την Ελίνα το να γίνει αεροσυνοδός δεν ήταν ένα παιδικό όνειρο, αλλά μια ιδέα που άρχισε να επεξεργάζεται πιο έντονα στο τελευταίο έτος των σπουδών της στην Αγγλία.
Γύρισε για λίγο στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως γραμματέας και καθηγήτρια αγγλικών για μικρό χρονικό διάστημα. Έχοντας, όμως, ως βασικό της στόχο να βρει μόνιμη δουλειά στο εξωτερικό, ο μαγικός κόσμος των αιθέρων φάνταζε ως η ιδανική επιλογή. Έτσι, εδώ και 8 μήνες η Ελίνα Ράτσικα ζει μόνιμα στη Ντόχα και εργάζεται ως ιπτάμενη συνοδός στην πολυβραβευμένη Qatar Airways.
– Ποια ήταν η διαδικασία που πέρασες ώστε να σε επιλέξουν;
Μέσα σε διάστημα δύο ημερών οι αξιολογητές της εταιρείας σε υποβάλλουν σε διάφορα τεστ και ομαδικά projects, έτσι ώστε να δουν πώς λειτουργείς κάτω από πίεση και να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά σου και τους λόγους που θέλεις να δουλέψεις στο συγκεκριμένο επάγγελμα, καθώς και οτιδήποτε άλλο κρίνουν σημαντικό. Από εκεί και πέρα εάν περάσεις επιτυχώς τις αξιολογήσεις αυτές, υπάρχει σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, που πρέπει να ολοκληρωθούν για να μετακομίσεις μόνιμα στην Ντόχα. Όταν φτάσεις εκεί περνάς από εκπαίδευση 8 εβδομάδων περίπου, κατά τη διάρκεια της οποίας μαθαίνεις για τις υπηρεσίες καμπίνας, τους κανόνες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης, τις πρώτες βοήθειες, τους κανόνες επικοινωνίας και όλα τα σχετικά αντικείμενα, που θα μπορεί να σου χρειαστούν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Υπάρχουν πολλά πρακτικά, αλλά και γραπτά τεστ καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, τα οποία απαιτούν αρκετό διάβασμα και συγκέντρωση.
aerosinodos2
– Πώς είναι η ζωή στην Ντόχα;
Η ζωή σε μια πόλη της Μέσης Ανατολής είναι πολύ διαφορετική από όλες τις απόψεις. Έχοντας ως θρησκεία τον μουσουλμανισμό οι κανόνες της κοινωνίας είναι πολύ διαφορετικοί από ότι στην Ευρώπη και τα επίπεδα ελευθερίας -ειδικά στους δημόσιους χώρους- είναι πολύ πιο περιορισμένα. Για παράδειγμα δεν μπορεί ένα ζευγάρι να περπατάει χέρι-χέρι εάν δεν είναι αρραβωνιασμένο ή παντρεμένο! Φυσικά και στην ενδυμασία τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά. Καμία σχέση με τα κοντά σορτσάκια και φουστάνια, που μπορεί να δει κάποιος καθημερινά σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Επίσης ο καιρός στην Ντόχα είναι ιδιαίτερα ζεστός (οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 45 βαθμούς!) κάτι που είναι αρκετά κουραστικό. Όσον αφορά τη διασκέδαση, εάν κάποιος θέλει να βγει, μπαρ και κλαμπ μπορεί να βρει μόνο σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, όπου μόνο εκεί υπάρχει αλκοόλ -και μάλιστα ακριβό- ενώ το dress code και η περίπου ισάριθμη αναλογία αγοριών- κοριτσιών τηρούνται με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Ένα άλλο ασυνήθιστο για εμάς τους Έλληνες που συμβαίνει στην Ντόχα είναι ότι οι περισσότερες παραλίες της είναι ιδιωτικές, οπότε εάν θες να επισκεφτείς τη θάλασσα θα πρέπει να ξέρεις κάποιον με σπίτι, που να διαθέτει ιδιωτική παραλία. Η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει το Κατάρ είναι αυτή της «πολυτέλειας», καθώς όπου και να γυρίσεις βλέπεις ακριβά αυτοκίνητα, εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, χλιδάτα ξενοδοχεία και τεράστια εμπορικά κέντρα! Είναι μια υπέροχη πόλη στην οποία το μόνο που χρειάζεσαι για να περάσεις όμορφα είναι  να προσαρμοστείς στους κανόνες της και στην νοοτροπία της.
– Έχεις βρει άλλους Έλληνες που να εργάζονται εκεί;
Η αλήθεια είναι ότι μόνο τυχαία έχω συναντήσει Ελληνίδες και Έλληνες, μολονότι στην εταιρία, από όσο ξέρω, εργάζονται περίπου 30 άτομα από Ελλάδα και Κύπρο.
12083827_932177893504353_1485594464_n
– Τι είναι αυτό που αγαπάς στη δουλειά σου και τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει;Λατρεύω στη δουλειά μου το ότι ταξιδεύω σε μέρη, που ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν είχα φανταστεί ότι θα πάω! Βλέπω άλλους πολιτισμούς, γνωρίζω άλλες κουλτούρες και μαθαίνω πως ζουν οι άνθρωποι σε διάφορα μέρη του κόσμου. Δεν πάω μόνο Ευρώπη και Αμερική ή μόνο σε αναπτυγμένες περιοχές, ταξιδεύω και σε Νεπάλ, Ινδονησία και σε μέρη που το βιοτικό επίπεδο δεν είναι τόσο υψηλό και αυτό με κάνει καλύτερο άνθρωπο, με κάνει να κατανοοώ περισσότερο τα προβλήματα του κόσμου και μου «ανοίγει τα μάτια» για να εκτιμώ όσα έχω. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι που με δυσκολεύει ή δεν μου αρέσει στη δουλειά της αεροσυνοδού. Κάθε δουλειά έχει τα καλά και τα κακά της άλλωστε. Αυτό που θα έλεγα ότι είναι πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζεις τον πιο περίεργο και απαιτητικό επιβάτη με τον ίδιο τρόπου που αντιμετωπίζεις τον πιο ευγενικό και βολικό.
– Τι προσόντα χρειάζεται να έχει μια κοπέλα για να γίνει αεροσυνοδός στη συγκεκριμένη εταιρεία;
Κάθε εταιρεία έχει τις δικές τις προδιαγραφές και απαιτήσεις. Στην δική μου περίπτωση ως βασικά προαπαιτούμενα ήταν το απολυτήριο λυκείου, τα άψογα αγγλικά ως ξένη γλώσσα, το να μπορείς να κολυμπάς 25 μέτρα τουλάχιστον χωρίς βοήθεια και το να μπορείς να φτάνεις τα 210 εκατοστά χωρίς τακούνια με χέρια τεντωμένα. Από εκεί και πέρα το πτυχίο πανεπιστημίου, οι άλλες ξένες γλώσσες και μια ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε εξυπηρέτηση πελατών θεωρούνται βασικά πλεονεκτήματα.
12071673_932177013504441_1611263455_n
– Τι θα συμβούλευες μια κοπέλα που θέλει να γίνει αεροσυνοδός από την μέχρι τώρα εμπειρία σου;
Εεεε… δύσκολη ερώτηση. Εξαρτάται από το σκεπτικό με το οποίο κάθε κοπέλα αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη δουλειά, εάν, δηλαδή, την έχει στο μυαλό ως μόνιμη απασχόληση ή ως ένα μέσο, που θα της ανοίξει πόρτες για κάτι άλλο. Ακόμα, έχει μεγάλη διαφορά μια αεροπορική εταιρεία από χώρα σε χώρα. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως η δουλειά είναι πολύ πιο δύσκολη από οσο κάποιος νομίζει. Θέλει μεγάλες αντοχές και αφοσίωση, να αποδέχεσαι το γεγονός ότι θα λείπεις πολύ καιρό από τη βάση σου, να έχεις γερά νεύρα και υπομονή, γιατί κάθε πτήση μπορεί να είναι δύσκολη και οι επιβάτες πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν δύστροποι. Εκεί πρέπει να δείχνεις τον επαγγελματισμό σου, να μην χάνεις την ψυχραιμία σου και να παραμένεις ευγενική.
– Σου λείπει η Ελλάδα;
Προσπαθώ να συνδυάζω τα ρεπό μου, ώστε να μπορώ να έρχομαι σχεδόν κάθε μήνα. Δυστυχώς λόγω των οικονομικών συνθηκών εδώ, δεν σκέφτομαι να γυρίσω στο άμεσο μέλλον μόνιμα. Όμως η αλήθεια είναι πως πολλά πράγματα μου λείπουν από την Ελλάδα. Μου λείπει η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, οι παραλίες, οι βραδινές έξοδοι και γενικά η χαλαρή φάση που υπάρχει εδώ…
Ρίχνοντας μια ματιά στις φώτος της Ελίνας καταλαβαίνεις τι εννοούσε όταν λέει πως μέσω της δουλειάς της επισκέπτεται μέρη που ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν θα έβλεπε. Να, ένα μικρό δείγμα…

12071593_932177050171104_1439020826_n
12086857_932177033504439_1594512419_n
12083632_932177090171100_1167576418_nΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου