Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Τα Θρησκευτικά μνημεία της κατεχόμενης Κύπρου

Η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, μια εξαιρετική έκθεση με το Βήμα  Θρησκειών και Πολιτισμού της Ιεράς Μονής Κύκκου με θέμα:

Τα Θρησκευτικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο-όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής.
Μέσα στις πινακίδες της υπέροχης έκθεσης που δημιούργησε η Αρχιεπισκοπή Κύπρου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγο, διευθυντή του Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, παρουσιάζεται με λόγο και φωτογραφία η συντελούμενη καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής,  βόρειο τμήμα της Κύπρου. Εκκλησίες εκθεμελιώθηκαν, ερειπώθηκαν, γυμνώθηκαν από τις αγιογραφίες τους, τα ιερά σκεύη και κειμήλια τους και μετατράπηκαν σε τζαμιά ή δόθηκαν σε αλλότριες χρήσεις, είτε ισοπεδώθηκαν εντελώς.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σαββάτο 3 Σεπτεμβρίου 2016, στις 7:00 μ.μ. στον 2ο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης, Ορφέως και Πινδάρου γωνία, στην Παλιά Πόλη, από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα.
Η έκθεση θα παραμείνει στην Πόλη μας, στον 2ο όροφο της Δημοτικής Πινακοθήκης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Παρακαλούμε το λαό της πόλης μας, που έχει ευαισθησία στα θέματα αυτά, να επισκεφθεί την σημαντική αυτή έκθεση που έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και της Ελλάδος. Μέσα από την έκθεση αυτή εκτός της συντελούμενης καταστροφής φαίνεται και ο πλούτος και η μορφή της θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου στην οποία είναι αυξημένο το θρησκευτικό συναίσθημα.
Ελένη Χατζηγεωργίου
Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου