Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Γαλλία: Αναστολή απαγόρευσης του μπουρκίνι

Tο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας απεφάνθη την Παρασκευή υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν «αποδεδειγμένοι κίνδυνοι» για τη δημόσια τάξη κι ενώ το εν λόγω μέτρο έχει προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο και έχει διχάσει τη Γαλλία.
Η απόφαση είναι προσωρινή και αναμένεται η οριστική απόφαση, επισήμανε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αυτή μετά την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση του μπουρκίνι στην πόλη Βιλνέβ - Λουμπέ στις ακτές της Μεσογείου, με το επιχείρημα ότι αντίκειται στις ατομικές ελευθερίες.
Η απόφαση, την οποία χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλίας, αναμένεται να αποτελέσει νομικό προηγούμενο για περίπου 30 κοινότητες που είχαν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.
Το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας προβλέπει την έκδοση προσωρινών αποφάσεων με στόχο να δώσει στο δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την οριστική του απόφαση.
Δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημείωσε ότι η απόφαση έχει ως στόχο να αποτελέσει νομικό προηγούμενο και σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους Δήμους που έχουν απαγορεύσει το μπουρκίνι.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου