Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Το «μυστικό» της Δανίας που την κατέστησε ως την πιο ευτυχισμένη χώρα παγκοσμίως

« Ηygge» | Αυτό είναι το «μυστικό» των Δανών, που τους έχει καταστήσει ως τον πιο ευτυχισμένο λαό στον κόσμο.
Η Δανία έλαβε την πρωτιά στην σχετική λίστα του World Happiness Report (WHR).
Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από αυτή την ευδαιμονία;

Ο πληθυσμός της Δανίας είναι περίπου μόνο το 2% των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της προηγείται κατά τέσσερις θέσεις από τις ΗΠΑ καταλαμβάνοντας την 6η θέση στον κόσμο. Οι πολίτες της απολαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη, χαμηλή εγκληματικότητα, υψηλή ισότητα των δύο φύλων και σχετικά καθαρό αέρα (το ήμισυ των κατοίκων της Κοπεγχάγης μετακινείται με ποδήλατο).
Η Δανία υπομένει τους καταθλιπτικούς χειμώνες με τη βοήθεια μίας απόκρυφης πολιτιστικής έννοιας που είναι γνωστή ως hygge. Το hygge προφανώς δεν έχει αντίστοιχη λέξη στην ελληνική γλώσσα, ενώ σχετικές λέξεις όπως «θαλπωρή», «συντροφικότητα» και «ευημερία» καλύπτουν μόνο ένα μέρος του ορισμού της.
Το hygge, αρχικά μια νορβηγική λέξη για την «ευημερία», εμφανίστηκε για πρώτη φορά κοντά στο τέλος του 18ου αιώνα στη Δανία και από τότε έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Οι σκοτεινοί χειμώνες της μετέτρεψαν το hygge από μια απλή λέξη σε ένα είδος πολιτιστικής πανάκειας, και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους για να αντιμετωπίσουν οι Δανοί το κρύο, τη μοναξιά και το στρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου