Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Ανακαλεί η Άγκυρα τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο

Έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα προκαλεί η υπερψήφιση από το γερμανικό κοινοβούλιο της απόφασης με την οποία χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία» οι σφαγές των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Σε μια κίνηση άμεσης απάντησης, η Τουρκία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε «κενό γράμμα» το ψήφισμα το οποίο ενέκρινε η Μπούντεσταγκ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσεις του από το Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής για τη γενοκτονία των Αρμενίων θα έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα εξετάσει πολύ σοβαρά την απάντησή της. Από την πλευρά της, η Μέρκελ στην πρώτη της αντίδραση δήλωσε ότι το ψήφισμα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.
Για «ιστορικό λάθος» της Γερμανίας έκανε λόγο από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Το ψήφισμα το οποίο χαρακτηρίζει ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους πέρασε σχεδόν ομόφωνα από την γερμανική Βουλή, απουσία (πάντως) της Άνγκελα Μέρκελ, του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (της καγκελαρίου και του αντικαγκελάριου δηλαδή) καθώς επίσης και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Στάινμαγερ. Μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε και άλλος ένας ήταν απών. Το συγκεκριμένο ψήφισμα είχε την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν ο οποίος ήταν εξοργισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου