Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Ελληνογερμανική συνεργασία Αβδήρων Ξάνθης και Ludwigshafen

Ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν οι αυτοδιοικητικοί της Γερμανίας από τα κόμματα SPD και Πρασίνων που δηλώνουν ενθουσιασμένοι ενώ υπογράφουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αβδήρων και της πόλης Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt Ένας Έλληνας της Γερμανίας, βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια αυτή, η οποία αγκαλιάστηκε από αυτοδιοικητικούς των δύο περιοχών, ο αντιδήμαρχος   του Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt Γιώργος Βασιλειάδης
Με ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, που υπογράφεται σήμερα στην έδρα του Δήμου Αβδήρων, Γενισέα, επιβεβαιώνουν τη συνεργασία τους ένας ελληνικός και ένας γερμανικός Δήμος, προάγοντας θέματα πολιτισμού και τουρισμού.

Ένας Έλληνας της Γερμανίας που η σύζυγός του είναι από τα Άβδηρα, βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια αυτή, η οποία αγκαλιάστηκε από αυτοδιοικητικούς των δύο περιοχών.  Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο της Γερμανικής πόλης Γιώργο Βασιλειάδη, που με  ολιγομελή αντιπροσωπεία του γερμανικού Δήμου ήρθε για την υπογραφή του συμφώνου φιλίας, εκφράζοντας  στον «Χ» την βαθιά του συγκίνηση και χαρά.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και εκεί σήμερα ζουν τα παιδιά του και τα εγγόνια. Άνθρωπος δραστήριος και πολιτικά ενεργός, δέχθηκε την πρόταση να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της αυτοδιοίκησης πριν 7 χρόνια. 

Ο κόσμος τον στήριξε πολύ και σήμερα βρέθηκε ως αντιδήμαρχος της Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt στα Άβδηρα  μαζί με τον δήμαρχο Antonio Priolo για να υπογράψει το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Η πόλη, όπου ζει ο κ. Βασιλειάδης, έχει δέκα δήμους, είναι μητροπολιτική, και η περιοχή του έχει 25.000 κατοίκους. Η μεγάλη πόλη δρα και λειτουργεί αυτόνομα και τα έσοδα της προέρχονται κυρίως από τον ΕΝΦΙΑ, το ρεύμα, το νερό κ.λπ. Οι πόροι δεν πάνε στο κράτος, αλλά κατευθείαν στους δήμους, για να μεριμνούν και να χαράσσουν την οικονομική πολιτική. Τα Άβδηρα, την ιδιαίτερη του πατρίδα, ο αντιδήμαρχος της Γερμανίας τα επισκέπτεται κάθε χρόνο, όπου συναντάει τους φίλους και τους συγγενείς τους. Γι' αυτό και ο ίδιος προάγει τη συνεργασία και τη φιλία, ξεκινώντας μάλιστα από τα παιδιά.  "Θα θέλαμε ως αρχή να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά που μαθαίνουν στο σχολείο γερμανικά με παιδιά στη Γερμανία, ώστε με ανάδοχους γονείς τα Ελληνόπουλα να μάθουν γερμανικά στη Γερμανία για μερικές εβδομάδες, και τα Γερμανόπουλα να έρθουν να μάθουν ελληνικά, την ιστορία μας και να χαρούν την όμορφη πατρίδα μας", ανέφερε στον "Χ" ο Γιώργος Βασιλειάδης. Μάλιστα, έκανε γνωστό, πως "ο δήμαρχος ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένος, όταν του έκανα την πρόταση και την πέρασε στο ΔΣ. 

Οι δύο λαοί πρέπει να «χτίσουν» τις γέφυρες, ώστε η επικοινωνία να είναι άμεση. Η φιλία και η συνεργασία πάει τους δήμους στη σωστή κατεύθυνση". Σήμερα το μεσημέρι υπογράφεται το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αβδήρων και της πόλης Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt. Ο δήμαρχος  Αντώνιο Πριόλο  εξέφρασε τη θέλησή του να κάνει διακοπές στην Θράκη, ενθουσιασμένος με τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής και το Πόρτο Λάγος. Η βόλτα μέσα στον παραδοσιακό οικισμό των Αβδήρων αποτυπώνει την αρχοντιά και την ομορφιά των διατηρητέων αρχοντικών. Η  ξενάγηση στο μουσείο για τους Γερμανούς αυτοδιοικητικούς ήταν πάνω από τις προσδοκίες τους. Παράλληλα επισκέφθηκαν ένα πρότυπο σχολικό οργανισμό, το ΑΞΙΟΝ στην Ξάνθη και συνομίλησαν με τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες του, βλέποντας την προσεγμένη προσπάθεια που γίνεται για παροχή γνώσης και καλλιέργεια κριτικού πνεύματος στα παιδιά.  Ευτυχώς και ο καιρός βοήθησε να δουν την περιοχή μας με λιακάδα και να έχουν συναντήσεις  που τους έδειξαν μια χώρα σε κρίση που όμως παλεύει και δεν το βάζει κάτω. 

 ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "Ο Γεώργιος Τσιτιρίδης και Antonio Priolo, δηλώνουμε την βούλησή μας, να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις πολιτιστικές συναντήσεις και διαπολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Αβδήρων και της Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt, θέλοντας να παράσχουμε την συμβολή μας σε μια ενωμένη Ευρώπη και να εγγυηθούμε μια μεγαλύτερη ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών. Για το σκοπό αυτό επιθυμούμε να αναλάβουμε τις παρακάτω υποχρεώσεις:  Να φροντίσουμε να εντατικοποιήσουμε, στα πλαίσια του δυνατού, τις σχέσεις μεταξύ των δύο Δήμων. Να προωθήσουμε τις συναντήσεις μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Αβδήρων και της Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt, ιδιαιτέρως επιδιώκουμε την επικοινωνία μεταξύ των νέων των δήμων, καθώς επίσης να εγγυηθούμε τους δεσμούς μεταξύ των συλλόγων και άλλων κοινωνικοπολιτικών οργανώσεων. 

Δεσμευόμαστε επισήμως, με σεβασμό απέναντι στους συνδημότες μας και τους περιλαμβανόμενους στη Χάρτα κανόνες, να επιτύχουμε την μεγάλη διάρκεια φιλία μεταξύ των κατοίκων του Δήμου Αβδήρων και Ludwigshafen - Nordliche Innenstadt. Για να μπορέσουμε και εμείς με τις δικές μας ταπεινές δυνάμεις να παράσχουμε την συμβολή μας στις σχέσεις και στην ενοποίηση μεταξύ των πόλεων και όλων των εθνοτήτων δίχως διακρίσεις.  Σε αυτή την κοινή προσπάθεια υπογράφουμε το παρόν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας".

Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης 

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=102776

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου