Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ειδική έκδοση γερμανικής εφημερίδας κατά της λογοκρισίας στην Τουρκία

Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (taz) κυκλοφόρησε την Τρίτη, Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, με δίγλωσση γερμανο-τουρκική έκδοση για να καταγγείλει τη λογοκρισία στην Τουρκία και τη σιωπή που τηρούν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τη σύνταξη του φύλλου, με τίτλο «Χωρίς λογοκρισία/ Sansürsüz», ανέλαβαν από κοινού η γερμανική εφημερίδα και ομάδες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos και της ημερήσιας Birgün.

Δεκαέξι σελίδες, γραμμένες και στις δύο γλώσσες, εξιστορούν το δύσκολο έργο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και δημοσιεύουν άρθρα με θέματα όπως: «Ti κρύβει η (τουρκική) κυβέρνηση;», ή ακόμη «Η επικίνδυνη αποστολή των δημοσιογράφων στα σύνορα με τη Συρία».

«Πληρώνουν το τίμημα για την ηρεμία μας...»

Η έκδοση αναφέρεται επίσης στην σιωπή της Γερμανίας και της Ευρώπης απέναντι στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αγκυρα θα περιορίσει την εισροή των μεταναστών προς την Ευρώπη από τη Συρία.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε την σφοδρότητα με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας πολεμά την ελευθερία του Τύπου, είναι σαν να αρνούμαστε» την πραγματικότητα, γράφει η taz.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την καλή θέληση της Τουρκίας, το προσπερνά σαν να είναι μερικά επικριτικά σποραδικά λόγια. Δεν θα γίνουμε συνεργοί», συνεχίζει η εφημερίδα «καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για την ηρεμία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου