Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Η έλλειψη καυσίμων απειλεί να παραλύσει τη Γαλλία

Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με επίκεντρο την τροφοδοσία σε καύσιμα και τις μεταφορές, βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στον κίνδυνο παράλυσης της χώρας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Euro 2016.

Η αντιπαράθεση γύρω από τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας επεκτείνεται πλέον σε διυλιστήρια και δεξαμενές καυσίμων, λιμάνια και δημόσια μέσα μεταφοράς, λαμβάνοντας πλέον διαστάσεις σύγκρουσης ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και στη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT, που πρόσκειται ιστορικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων έχει προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια, το 20% των οποίων έχει κλείσει ή συναντά μεγάλες δυσκολίες τροφοδοσίας, ενώ ο πετρελαϊκός όμιλος Total, που διαθέτει πέντε διυλιστήρια που έχουν αποκλεισθεί, προειδοποίησε ότι θα αναθεωρήσει τα πλάνα επενδύσεων στη Γαλλία.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής ομοσπονδίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η Γαλλία άρχισε να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, έπειτα από άδεια της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ τα ξημερώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας ήραν τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων του Ντουσί λε Μιν στη βόρεια Γαλλία.

Η άρση του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Μασσαλίας χθες, με τη δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε την κλιμάκωση της κινητοποίησης των συνδικάτων. Έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας έχουν αποκλειστεί από τους απεργούς.


Την ίδια ώρα, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά λιμάνια, της Μασσαλίας και της Χάβρης ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Εάν απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό της Χάβρης, από όπου περνά το 40% των γαλλικών εισαγωγών, «μέσα σε πέντε ή έξι ημέρες, δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα γαλλικά αεροδρόμια», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρ Φιλίπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου