Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

31 πράγματα που θα καταλάβουν μόνο οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία

Πραγματικά, ο τελευταίος καιρός δεν είναι εύκολος για σένα. Μένεις σε μία χώρα, που καταφέρεται ενάντια σε σένα και τους συμπατριώτες σου.
Διαρκώς έχεις την αίσθηση, πως θα πρέπει να απαντήσεις. Αλλά, παρόλα αυτά, περνάς καλά εδώ. Όπως τα περνάς εσύ, τα περνούν αυτές τις ημέρες και πολλοί από του 328.564 πολίτες ελληνικής καταγωγής αυτής της χώρας.

Εδώ παρουσιάζονται 31 πράγματα, που μόνο οι Έλληνες που μένουν στη Γερμανία θα καταλάβουν.
1. Δεν καταλαβαίνεις γιατί οι γερμανοί θεωρούν το τάβλι πληκτικό. Ένα απόγευμα, σε μια καφετέρια. Εσύ και ένας ακόμη παίκτης. Μετά βίας ανταλλάζετε λέξη μεταξύ σας. Στην καλύτερη, για τις εξάρες. Αλλά διασκεδάζετε.


2. Χωρίς φραπέ; Χωρίς εσένα. Αυτό είναι το εθνικό σας ρόφημα. Αυτό θα ισχύει για πάντα. Ακόμη και όταν μερικά φρικιά με την υγιεινή διατροφή θα προσπαθήσουν να σας «παρασύρουν» στον στιγμιαίο καφέ.
3. Στη Γερμανία, όταν επισκέπτονται ελληνικά μαγαζιά και σπίτια, πίνουν όλοι ούζο. Μόνο εσύ δεν πίνεις. Τουλάχιστον όχι αυτές τις φίρμες του εμπορίου, που πίνουν εκείνοι που δεν ξέρουν.
4. Μερικές φορές είσαι λίγο μόνο πιο πολύ πατριώτης από ότι θα έπρεπε. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ- συνήθως, τα συζητάτε με άλλους Έλληνες. Βαθιά μέσα σου, σκέφτεσαι ακόμη το 2004, όταν η εθνική ομάδα του ποδοσφαίρου κατέκτησε το Ευρωπαϊκό. Το 2004- αυτή ήταν η χρονιά σας, σε κάθε περίπτωση. Ο θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό κύπελλο, η νίκη στη Eurovision (σ.σ. βέβαια, εδώ ο συντάκτης μάλλον κάνει λάθος, καθώς η μοναδική νίκη της Ελλάδας στο θεσμό ήρθε το 2005, στο Κίεβο, με την Έλενα Παπαρίζου), οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη πατρίδα τους. Καλύτερα δεν γίνεται.
5. Όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο, οι πιθανότητες για σένα είναι 50-50. Συναντάς Έλληνες, που μέχρι τότε δεν είχες γνωρίσει και δέχεσαι την πρώτη ερώτηση: «Τι ομάδα είσαι;». Παναθηναϊκός ή Ολυμπιακός- έχεις δύο εναλλακτικές. Είτε είσαι ο νικητής, είτε ο χαμένος.
krieg
6. Χόμπι; Δεν έχεις. Οι Έλληνες δεν έχουν χόμπι. Είναι συνηθισμένοι στην παραλία, στη θάλασσα. Για αυτά δεν χρειάζεται κανείς ούτε αεροπλανάκια μοντελισμού, ούτε τέτοιου είδους πράγματα.
7. Κατά πάσα πιθανότητα είσαι καπνιστής.
8. Φοράς μιας αλυσίδα με σταυρό. Αυτό είναι κάτι ιερό. Από την άλλη, ένας γερμανός με σταυρό θα έδειχνε σαν ένας φανατισμένος πιστός.
9. Όποιος επισκεφτεί το σπίτι σου, σίγουρα δεν θα πεινάσει. Εσείς, οι Έλληνες, είστε λίγο-πολύ οι πιο φιλόξενοι άνθρωποι που υπάρχουν. Το ψυγείο είναι πάντα σαν έτοιμο να εκρηχτεί.
10. Ξέρεις το παρατσούκλι που είναι το πλέον κατάλληλο για τους Γερμανούς.
11. Στο σπιτικό σου συγκεντρώνονται βουνά από τάπερ. Είτε τα έχεις συγκεντρώσει εσύ. Είτε η γυναίκα σου. Ή η μητέρα σου. Ή η αδερφή σου. Ή και όλοι μαζί.
12. Απορείς με τους Γερμανούς, που μοιράζονται τον λογαριασμό στο εστιατόριο. Εσύ και οι φίλοι σου το κάνετε αλλιώς. Ένας πληρώνει για όλα- και στο τέλος θα έρθει η σειρά όλων. Βέβαια, στο τέλος δεν είναι και τόσο απλό. Όταν η σερβιτόρα πλησιάσει το τραπέζι σας, αρχίζει η πραγματική μάχη. Ο καθένας θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη γοητεία του, ελπίζοντας πως η σερβιτόρα θα πάρει από εκείνον τα χρήματα. Αυτός που θα επικρατήσει- και θα πληρώσει- στο τέλος, πηγαίνει σπίτι ευχαριστημένος. Οι άλλοι, πικραμένοι.
kartoffeln
13. Απορείς με την «ψυχρή» μουσική των Γερμανών. Η μουσική πρέπει να είναι γεμάτη πάθος! Μιχάλης Χατζηγιάννης ή Νότης Σφακιανάκης- αυτοί είναι πραγματικοί μύθοι για εσένα.
14. Απορείς με τους γερμανούς, και τον τρόπο που χρησιμοποιούν το ερωτηματικό της ελληνικής γλώσσας, στα δικά τους κείμενα και γράμματα.
15. Προέρχεσαι, κατά αρκετά μεγάλη πιθανότητα, από οικογένεια, στην οποία υπάρχει ένας γιατρός και ένας δικηγόρος. Οι υπόλοιποι της οικογένειας κρατούν ένα ελληνικό εστιατόριο. Ή εργάζονται σε μια εταιρία αυτοκινήτων.
16. Για σένα, το ορεκτικό είναι το πραγματικό φαγητό. Ένα κυρίως πιάτο ίσως το αφήσεις, υπό κάποιες συνθήκες. Ένα ορεκτικό όμως ποτέ.
17. Έχεις πάντα όρεξη για καρπούζι. Άλλοι τρώνε μπανάνες και μήλα. Εσύ τρως καρπούζια.
18. Δεν καταλαβαίνεις γιατί όλοι στη Γερμανία «τρελαίνονται», όταν ο ήλιος λάμπει.
19. Δεν σου αρέσουν οι εκδρομές στις λίμνες. Είσαι συνηθισμένος στη θάλασσα.
garden
20. Μισείς τα ποδήλατα. Οι Έλληνες οδηγούν αυτοκίνητο, όχι ποδήλατο.
21. Όταν τσακώνεσαι, το κάνεις στα ελληνικά. «Μαλ***», «Π*****» αυτές είναι οι προσβλητικές λέξεις που χρησιμοποιείς.
22. Όταν οι άλλοι νομίζουν πως ουρλιάζεις (θυμωμένα), εσύ απλώς είσαι ενθουσιασμένος ή διασκεδάζεις.
23. Όταν συναντάς κάποιον Τούρκο, πάντα με κάποιο τρόπο θα σκεφτείς της Κωνσταντινούπολη.
24. Δεν τρως «Νουτέλα», τρως «Μερέντα. Έχει καλύτερη γεύση έτσι κι αλλιώς.
25. Όταν πηγαίνεις να επισκεφθείς έναν άλλο Έλληνα φίλο, θα σου ανοίξει ένας ηλικιωμένος άνδρας με εσώρουχα και κοντό σορτς. 
Είναι ο πατέρας του- με τη καθημερινή αμφίεση που «τιμάει» στον ελεύθερο χρόνο του.
26. Το αγαπημένο σου γλυκό είναι τα «πουράκια Παπαδοπούλου». Τα αγαπούσες ως παιδί. Και τα αγαπάς και σήμερα.
Όταν έχει ψωμί η υπόθεση, καλύτερα να έχει και !
27. Τρως βραδινό, όταν οι άλλοι είναι ήδη στο κρεβάτι.
28. Αγαπάς τα γερμανικά αυτοκίνητα. Το αν είναι «BMW» ή «Mercedes» είναι αδιάφορο. Σημασία έχει να είναι γερμανικής κατασκευής.
29. Μπορείς μονάχα να γελάσεις, όταν ακούς Γερμανούς να διαμαρτύρονται για την υπερβολική γραφειοκρατία. Σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, βλέπεις αυτή τη χώρα σαν έναν παράδεισο στη Γη, όταν πρέπει να κάνεις αίτηση για ένα νέο διαβατήριο.
30. Το Πάσχα θα δείχνεις μάλλον παράξενος, όταν περπατάς με ένα κερί στους δρόμους.
31. Μόνο εσύ ξέρεις πως νιώθει ένα παιδί, όταν κάθεται στο τραπέζι για να φάει, στο τέλος της Σαρακοστής.

Το κείμενο έχει μεταφραστεί από τη γερμανική έκδοση της The Huffington Post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου