Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Καύση νεκρών επίσημα και στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι ο νόμος αφορά ένα ζήτημα όχι εύκολο να συζητάς, σε κλειστή κοινωνία με τις συνήθειές της.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή κατέληξε στο τελικό κείμενο του νόμου με πολλή συναίνεση, δηλώνοντας ότι αδυναμίες που τυχόν να παρουσιασθούν, θα συμπληρωθούν στην πορεία της εφαρμογής του νόμου.
Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, προς την Ολομέλεια του νομοθετικού Σώματος αναφέρεται ότι η Επιτροπή Εσωτερικών αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε να επαναδιατυπώσει μεγάλο μέρος του κειμένου του νόμου, έτσι που η διάθεση της σορού οποιουδήποτε αποθανόντος μέσω αποτέφρωσης να επιτρέπεται, μόνο εφόσον ο ίδιος το είχε επιλέξει ως αποκλειστικό του δικαίωμα πριν από το θάνατό του.
Ο νόμος έχει σκοπό τη ρύθμιση της αποτέφρωσης ανθρώπινων σορών και την αδειοδότηση κέντρων αποτέφρωσης, κατ’ εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.
Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου αναφερόταν ότι ρυθμίζεται: Απαγόρευση της διάθεσης ανθρώπινων σορών με αποτέφρωση, εκτός εάν έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια αποτέφρωσης από τον Έπαρχο στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το κέντρο αποτέφρωσης, το οποίο πρέπει να έχει αδειοδοτηθεί και να λειτουργεί δυνάμει των διατάξεων του νόμου.
Παραχώρηση εξουσίας σε θανατικό ανακριτή να διατάξει την αναστολή της αποτέφρωσης ανθρώπινης σορού μέχρις ότου διεξαχθεί θανατική ανάκριση, εφόσον αυτό δικαιολογείται από νέα στοιχεία, τα οποία έχουν προκύψει μετά την έκδοση της σχετικής άδειας αποτέφρωσης.
Καθορισμό της διαδικασίας αποτέφρωσης ανθρώπινης σορού, καθώς και του τρόπου χειρισμού και διάθεσης της προκύπτουσας τέφρας και της τεφροδόχου.
Απαγόρευση της λειτουργίας κέντρων αποτέφρωσης χωρίς άδεια λειτουργίας, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ, και καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας των κέντρων αποτέφρωσης.
Καθορισμό αδικημάτων σε σχέση με την παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, καθώς και των ποινών που επισύρει η διάπραξη αυτών.
Η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου:
Τον Μάρτιο του 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, πήρε επίσημη θέση κατά της προώθησης των νομοσχεδίων για την καύση των νεκρών.
Τότε ο για το θέμα της καύσης των νεκρών ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε πως δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η θέση της Εκκλησίας ως κάθετα αντίθετη και διευκρίνισε πως το θέμα δεν είναι δογματικό, «αφού ο Θεός μπορεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία να αναστήσει τους νεκρούς και από την τέφρα».
Επίσης ο Μητροπολίτης Πάφου εξήγησε πως πρόκειται για θέμα παράδοσης της Εκκλησίας.
Επί αυτής της παράδοσης, πρόσθεσε, η Εκκλησία θέτει τις θεμελιακές τοποθετήσεις της και προτείνει στους πιστούς να δέχονται την πρόταση της Εκκλησίας, εξηγώντας πως σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τελεί κηδεία στους προς αποτέφρωση νεκρούς.
romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου