Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Εφτασε και στις ΗΠΑ ο ιός Ζίκα

Ανθρώπινο κρούσμα του ιού Ζίκα όπου η μετάδοση της νόσου έγινε μέσω σεξουαλικής επαφής διαγνώστηκε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μία υπόθεση που εγείρει νέες ανησυχίες για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού – ο οποίος κανονικά μεταφέρεται από κουνούπια.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με τη νόσο αφού είχε σεξουαλική επαφή με φορέα του ιού, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε χώρα όπου ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς, έχοντας προσβάλει ανθρώπους σε περισσότερες από 20 χώρες της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής τους τελευταίους μήνες.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βραζιλίας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει έλλειψη πόρων, στην κινητοποίηση όλης της χώρας για την καταπολέμηση του κουνουπιού που μεταδίδει τον ιό Ζίκα, ο οποίος εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την αμερικανική ήπειρο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Βραζιλία θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα το συντομότερο δυνατόν.
Τα δύο πρώτα κρούσματα του ιού Ζίκα εντοπίστηκαν και στην Ιρλανδία αλλά είναι καλά στην υγεία τους και έχουν αναρρώσει πλήρως.
Μ. Βωνιάτης: Η απειλή είναι ορατή
Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο ιός Ζίκα σε σχέση με άλλους ιούς και η απειλή είναι ορατή ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο Επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης.
Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θανατηφόρος ιός αν και προκαλεί έντονα συμπτώματα όπως εμετό, πονοκέφαλο και κοκκινίλα στα μάτια. Ο κ. Βωνιάτης ανέφερε ότι ο ιός επηρεάζει κυρίως τις έγκυες, καθώς λόγω της λοίμωξης υπάρχει ο κίνδυνος τα βρέφη να γεννηθούν με μικροκεφαλία.
Ο επιδημιολόγος υπέδειξε στις έγκυες γυναίκες να μην ταξιδέψουν σε χώρες που έχει εξαπλωθεί ο ιός, η μετάδοση του οποίου είναι κυρίως μέσω κουνουπιών ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι πρέπει να γίνονται ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν οποιαδήποτε κρούσματα αλλά κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Αναφερόμενος στον εμβολιασμό για την καταπολέμηση του ιού είπε ότι οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση για τη δημιουργία του αλλά εξέφρασε την άποψη ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο ή και σε 10 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου