Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Δ’ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2016

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προωθεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με τα Ελληνικά και Ιταλικά Σχολεία που συμμετέχουν, υπό την Αιγίδα των δημοσίων αρχών και τοπικής αυτοδιοίκησης των τόπων προέλευσης, με την αναμενόμενη και φέτος συμπαράσταση των αντίστοιχων Υπουργείων Παιδείας, αναγγέλλει τη δημόσια εκπαιδευτική εκδήλωση με τον ετήσιο
διαγωνισμό ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2016. Ο συντονιστικός σχολικός φορέας είναι φέτος τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά της Καλαμάταςhttp://www.bougas-school.gr/ Με την εμπειρία 35 ετών στην ΕλληνοΪταλική συνεργασία, κατόπιν εκατοντάδων σχολικών αδελφοποιήσεων και δεκάδων μεταξύ δημοτικών αρχών, ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ και φέτος τα σχολικά δίκτυα που ήδη υπάρχουν οργανωμένα με τη δική μας συνδρομή, ή τα νέα σχολεία που επιθυμούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στις προγραμματισμένες δράσεις και να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στις γιορτινές εβδομάδες της Άνοιξης στην Ελλάδα και τις Φθινοπωρινές της Ιταλίας το 2016.
Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες Γυμνασίων και Λυκείων, ώστε να υλοποιήσουν τις συνηθισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, μέσα από ειδικά προγράμματα, ή ως εγκεκριμένες τριήμερες και πολυήμερες, με το επιπλέον όφελος του εμπλουτισμού γνώσεων μέσα από την πολιτιστική, εκπαιδευτική, ανθρώπινη, ακόμα και επαγγελματική εξερεύνηση, μαζί με το δημιουργικό κέρδος της άμεσης φιλικής και συνεργατικής διασχολικής σχέσης που προέρχονται από αδελφές χώρες, ως πολύτιμο ερέθισμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, βασισμένη στην βιωματική εμπειρία κεκτημένη μέσα από ανάγνωση ιδιαιτεροτήτων, τοπικών χαρακτηριστικών, εθνικών ταυτοτήτων, γλωσσικών επαφών, συμμετοχής σε θεσμικές συγκρίσεις με τις τοπικές αρχές και πληθυσμούς της κοινωνίας πολιτών των εμπλεκομένων περιοχών.
Το φετινό πρόγραμμα αναπτύσσεται στη Μεσσηνία, Πελοπόννησο, σε ημερήσιες συναντήσεις με εβδομαδιαία συχνότητα κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2016. Κάθε συνάντηση προβλέπει την επίσκεψη στον ΕλληνοΡωμαϊκό αρχαιολογικό τόπο της Αρχαίας Μεσσήνης σε συνεργασία με τον αρμόδιο αρχαιολόγο κ. Πέτρο Θέμελη και τους συνεργάτες του.
Συντονιστής του ελληνικού δικτύου και συνεργάτης φορέας υλοποίησης είναι τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με έδρα την Καλαμάτα και θα υποδεχτεί φέτος τα σχολεία που θα πρωταγωνιστήσουν στην ΕλληνοΪταλική αυτή Σχολική Γιορτή 2016. Τα σχολεία θα προσφέρουν στιγμές δημιουργικής έκφρασης, χαράς, φιλίας συνδυασμένη με γνώση σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε κατάλληλους χώρους με τη φροντίδα των τοπικών αρχών, θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά δρώμενα όπως μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο, ζωντανά ή και με παραγωγή βίντεο, ακόμα και σχέδιο, ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική… σε εκθεσιακούς χώρους.
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η περιήγηση (σύμφωνα με το προτεινόμενο μονοήμερο ή πολυήμερο πρόγραμμα που ακολουθεί) επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της αρχαίας Ελλάδας και δράσεις εντός αυτών, εξερεύνησης των ιστορικών μνημείων της περιοχής των εκδηλώσεων σε συντροφιά με τους μαθητές των άλλων σχολείων, ελληνικών και ιταλικών, συναντήσεις με το τοπικό σχολείο υποδοχής και πληθυσμό. Το ακριβές πρόγραμμα θα συμφωνηθεί με το εκάστοτε δίδυμο σχολείων που θα συναντώνται εβδομαδιαία κατά περίπτωση, κατά τη διάρκεια των μηνών της προετοιμασίας, από Ιανουάριο 2016 έως την καταληκτική ημερομηνία του Συμποσίου.
Το πρόγραμμα προτείνεται σε όλες τις τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, όλης της Ελλάδας.
Στον διαγωνισμό με βραβεία, αναμνηστικές πλακέτες, συμβολικά δώρα τοπικής παραγωγής και διπλώματα συμμετοχής σε όλους, μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παρουσιάσεις, ζωντανές, βίντεο και εκθέματα, που εντάσσονται στη θεματολογία των ιστορικών πολιτιστικών σχέσεων, ως βάση δεδομένων για την αναγνώριση αμοιβαίων στοιχείων που συνθέτουν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και γίνονται η βάση περαιτέρω ανάπτυξης και συνεργασίας στην Ενωμένη Ευρώπη. Τα βραβεία θα δώσει ειδική επιτροπή τοπικών εκπροσώπων, καλλιτέχνες, διευθυντές, καθηγητές, με δική τους αδιαπραγμάτευτη απόφαση.
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα σχολεία που θα στείλουν αίτημα έγκαιρα, έως 20 Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με το υπόδειγμα δελτίου συμμετοχής που ακολουθεί, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@grecia.it
Η περίοδος προετοιμασίας των συναντήσεων είναι οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος και οι συναντήσεις που θα υλοποιηθούν εντός της Άνοιξης 2016, θα αφορούν έρευνα, συντονισμό, διοργάνωση εκδηλώσεων, με τη συνδρομή της δικτυακής σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας (Skype, Facebook και κάθε άλλης χρήσιμης δωρεάν πλατφόρμας).
Στη σχολική αποστολή μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές, καθηγητές, γονείς και κηδεμόνες, δημοτικοί εκπρόσωποι, ενδεχομένως καλλιτέχνες, συγκροτήματα, αθλητικές ομάδες, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη σταθερών σχέσεων μεταξύ τόπων, δημόσιες τοπικές αρχές και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

(ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ)
ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2016 ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
1 μέρα, Παρασκευή: Αναχώρηση νωρίς το πρωί από το σχολείο με κατεύθυνση την Αρχαία Μεσσήνη. Άφιξη ώρα 11 και ξενάγηση στις ανασκαφές σε σεμιναριακή μορφή από συνεργάτες του κ. Πέτρου Θέμελη όπου θα αναλυθεί η σημασία των ευρημάτων για την ανάγνωση της ιστορίας της ΕλληνοΡωμαϊκής πόλης.
Το απόγευμα ώρα 15 σχολική εκδήλωση του Συμποσίου στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Καλαμάτας. Παρουσίαση των έργων των σχολικών τάξεων και βράβευση των καλύτερων εργασιών. Απογευματινός περίπατος μαζί στο κέντρο της πόλης. Άφιξη το βράδυ στο ξενοδοχείο, δείπνο, σχολικός χορός στην αίθουσα εκδηλώσεων και διανυκτέρευση.
2 μέρα, Σάββατο: Πρωινό και επίσκεψη σε Κορώνη και Μεθώνη, δυο ιστορικά σημεία κοινής ΕλληνοΪταλικής ιστορίας. Απογευματινή επίσκεψη στο παλάτι του Νέστορα της Πύλου κι επιστροφή στο ξενοδοχείο.Διανυκτέρευση.
3 μέρα, Κυριακή: Πρωινό και αναχώρηση προς Επίδαυρο και Μυκήνες, μαζί με τα σχολεία του προγράμματος για επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Το βράδυ άφιξη στην Αθήνα, τέλος του προγράμματος.
(4 και 5 μέρα, Δευτέρα και Τρίτη: Τα σχολεία που το επιθυμούν, μπορούν να διαμείνουν ακόμα μια ή δυο μέρες μαζί με την ιταλική αποστολή στη Γλυφάδα και να συμμετάσχουν στο υπόλοιπο πρόγραμμα ξεναγήσεων σε Αθήνα και Σούνιο.)
Η συνεργασία του διοργανωτή φορέα, του ΕλληνοΪταλικού Συνδέσμου με το ενταγμένο στο πρόγραμμα σχολείο θα κατοχυρώνεται από ειδική Σύμβαση ανάμεσα στις δυο πλευρές, με υπογραφή των νομικών εκπροσώπων. Την τεχνική διεύθυνση ολόκληρου του ταξιδιού εγγυάται η TRAVELWAY – Tour Operator, tourism & shippinghttp://www.travelwayeurope.com/italy με έδρα την Αθήνα, που θα προσφέρει κάθε συμβολαιακή υπηρεσία μεταφοράς, διαμονής, διατροφής, ασφάλισης, εκτιμολόγησης  κλπ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί διαφάνειας, επαγγελματικής επάρκειας κλπ.
Η ανάθεση είναι άμεση, μόνο από εμάς προσφερόμενη, ήδη συναρμολογημένη εντελώς σε πακέτο και υπολογισμένη σε κατά κεφαλή συνδρομή συμμετοχής στο συμφωνημένο πρόγραμμα. Η υπηρεσία δεν μπορεί να προσφερθεί από το σχολείο σε διαγωνισμό προς τρίτους, και δεν μπορούν να διεκδικήσουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα εξωτερικοί φορείς.
Για κάθε σχετική πληροφορία, αναλυτικές αναφορές, συμβουλές, αποστολή ειδικών εγγράφων, δελτίων συμμετοχής κλπ:  www.grecia.it – info@grecia.it
Ευάγγελος Αλεξανδρής
Πρόεδρος ΕλληνοΪταλικού Συνδέσμου
ΑΦΜ: IT 93028490667
Τηλ. IT 00393356797917
Τηλ. EL 00306973570912
Email alexandris@grecia.it
Κατεβάστε τα ακόλουθα 2 γνήσια έγγραφα, χρήσιμα για την επικοινωνία μας:
  1. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  2. ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου