Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Νεκροί δεκάδες μετανάστες μέσα σε φορτηγό ψυγείο στην Αυστρία

Οι περισσότερο αποτρόπαιες σκηνές του προσφυγικού δράματος μεταφέρονται πλέον και στον σκληρό πυρήνα της Γηραιάς Ηπείρου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, που δηλώνει «συγκλονισμένη» στη θεωρία, ενώ παραμένει «διχασμένη» στην πράξη.

Το φορτηγό-ψυγείο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν από 20 έως και 50 πτώματα, ήταν εγκαταλελειμμένο σε χώρο στάθμευσης και είχε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας. Οι μετανάστες πρέπει να ήταν νεκροί ήδη από την Τετάρτη καθώς οι σοροί τους είχαν αρχίσει να αποσυντίθενται
Μετά τον φτωχό ευρωπαϊκό νότο (την Ελλάδα, την Ιταλία, τα Βαλκάνια), έρχεται πλέον και η σειρά του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά να ζήσει από κοντά την πιο απάνθρωπη πλευρά του προσφυγικού δράματος.
Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν χθες νεκροί, και μάλιστα σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, μέσα σε καρότσα φορτηγού σε πάρκινγκ της ανατολικής Αυστρίας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Κι αυτό ενώ ακριβώς την ίδια ώρα, πίσω στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, οι Ευρωπαίοι συμμετείχαν σε Σύνοδο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων για το μεταναστευτικό.
Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν χθες νεκροί μέσα σε φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του κρατιδίου Μπούργκενλαντ της ανατολικής Αυστρίας. Το φορτηγό-ψυγείο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν από 20 έως και 50 πτώματα, ήταν εγκαταλελειμμένο σε χώρο στάθμευσης, και είχε ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας καθώς ερχόταν από την Ουγγαρία.
Σε αποσύνθεση
Οι μετανάστες πρέπει να ήταν νεκροί ήδη από την Τετάρτη καθώς οι σοροί τους είχαν αρχίσει να αποσυντίθενται. Λέγεται μάλιστα ότι ίσως να πέθαναν προτού περάσουν τα σύνορα. Οσο για την αιτία του θανάτου τους, οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ασφυξία. Οι Αρχές από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν διακινητής που εγκατέλειψε το όχημα όταν αντιλήφθηκε ότι οι άνθρωποι στην καρότσα είχαν πεθάνει.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτήν την τρομερή είδηση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από τη Βιέννη, όπου βρισκόταν χθες παίρνοντας μέρος στη δεύτερη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με θέμα κυρίως το μεταναστευτικό. Η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η νέα τραγωδία «είναι μια προειδοποίηση ώστε να στρωθούμε στη δουλειά για να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις σε πνεύμα αλληλεγγύης», ενώ από την πλευρά του, και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ζήτησε να υπάρξει «κοινή ευρωπαϊκή στάση» απέναντι στο πρόβλημα.
Πέρα ωστόσο από τα όποια ευχολόγια και τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξακολουθούν στην πράξη να μην επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ συνεχίζει να απαιτεί τη «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, πράγμα που επανέλαβε και χθες από τη Βιέννη. Πολλά κράτη-μέλη ωστόσο αντιδρούν.
Οι αρχές της Ουγγαρίας δηλώνουν έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στα νοτιοδυτικά τους σύνορα με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Οι Αρχές της Ουγγαρίας επίσης στήνουν «αντιμεταναστευτικό» φράχτη και σχεδιάζουν να στείλουν στρατό στα σύνορα με τη Σερβία. Η Πολωνία αρνείται και αυτή να δώσει καταφύγιο σε πρόσφυγες, με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα να επικαλείται ως «άλλοθι» τις πιέσεις που δέχεται από το μέτωπο Ουκρανίας - Ρωσίας.
Σλοβακία
Η Σλοβακία έχει επίσης διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί μουσουλμάνους πρόσφυγες, ενώ η Δανία παίρνει πρωτοβουλίες με στόχο την αποτροπή της μετανάστευσης. Ακόμη και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, βγήκε χθες και ουσιαστικά απείλησε ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταφέρει να υιοθετήσει μια ενιαία στάση, τότε η Βιέννη ίσως να προχωρήσει στη λήψη πιο σκληρών αντιμεταναστευτικών μέτρων.
«Εάν δεν καταφέρουμε να βρούμε γρήγορα μια λύση, τότε ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Δανία ?που το κάνουν ήδη? θα προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτή την κρίση για τον εαυτό τους με ατομικά μέτρα και τις δικές τους πρωτοβουλίες», προειδοποίησε ο Κουρτς. Μιλώντας μάλιστα το βράδυ της Τετάρτης στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και εναντίον της Ελλάδας που «επιτρέπει στους πρόσφυγες να προχωρούν προς την κεντρική Ευρώπη φέρνοντάς τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου