Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Προβλήματα με τη νέα λίρα της ΒρετανίαςΤο νέο κέρμα της μίας βρετανικής λίρας φαίνεται πως αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα μόλις ενάμιση μήνα μετά την κυκλοφορία της.

Κάποια από τα νομίσματα, τα οποία είναι διμεταλλικά και δωδεκάγωνα, εμφανίζονται ραγισμένα ή εντελώς σπασμένα, με το κεντρικό κομμάτι να λείπει, μετά από την πώληση τους μέσω eBay.

Ως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό πόσα από τα νέα κέρματα είναι προβληματικά, αν και η ευθύνη πέφτει στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο, οι εκπρόσωποι του οποίου δεν έχουν κάνει ακόμα κάποια επίσημη δήλωση.
Το νέο κέρμα κυκλοφόρησε στις 28 Μαρτίου, καθώς σύμφωνα με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, περίπου 3% των κερμάτων της μίας λίρας που κυκλοφορούσαν (περίπου 45 εκατομμύρια κέρματα) είναι πλαστά. Το νέο σχέδιο ενσωματώνει πολλές δικλείδες ασφαλείας. Μεταξύ αυτών, ένα ολόγραμμα που μεταβάλλεται ανάλογα με την οπτική γωνία και άλλο ένα κρυφό χαρακτηριστικό που το Νομισματοκοπείο δεν αποκαλύπτει. Το νέο κέρμα είναι επίσης πιο λεπτό και πιο ελαφρύ σε σχέση με το παλιό.
Η μία πλευρά του νομίσματος φέρει την εικόνα της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ στην άλλη υπάρχει το σχέδιο του νεαρού Ντέιβιντ Πιρς, νικητή του σχετικού διαγωνισμού που έγινε το 2015. Συνδυάζει τα τέσσερα εθνικά φυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς προβάλλουν μέσα από μια κορώνα. Οι Άγγλοι εκπροσωπούνται από το τριαντάφυλλο, οι Ουαλοί από το πράσο, οι Σκωτσέζοι από το γαϊδουράγκαθο και οι Βορειοιρλανδοί από το τριφύλλι.
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου