Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Ο Ερντογάν υποκινεί τζιχάντ και ταραχές στα ΙεροσόλυμαΣε τζιχάντ ενάντια στο Ισραήλ κάλεσε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε από τους μουσουλμάνους να σπεύσουν μαζικά στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου με την παρουσία τους, να ενδυναμώσουν τον αγώνα που δίνουν οι Παλαιστίνιοι. Πρόκειται για πρωτοφανείς απειλές, ευθεία ανάμιξη στα εσωτερικά του Ισραήλ και υποκίνηση σε ταραχές μέσα στην ιστορική πρωτεύουσα των Ισραηλινών, μια πόλη που θεωρείται παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα εξαιτίας της ιερής της σημασίας για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το κατηγόρησε ότι ασκεί πολιτική «απαρτχάιντ» προσπαθώντας να περιορίσει την ελευθερία των μουσουλμάνων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στα Ιεροσόλυμα.

«Αυτός που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια του τη χώρα δεν θα πρέπει να κάνει μαθήματα ηθικής στη μόνη πραγματική δημοκρατία στην περιοχή», δήλωσε ο Εμανουέλ Νάχσον εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ισραήλ προστατεύει πάντα την πλήρη θρησκευτική ελευθερία των εβραίων, των μουσουλμάνων και των χριστιανών και θα συνεχίσει να το κάνει παρά τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του», τόνισε.

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να εργαστεί για να εμποδίσει ένα ισραηλινό νομοσχέδιο που έχει στόχο να περιορίσει, δηλαδή να απαγορεύσει, το κάλεσμα σε προσευχή τη νύχτα.

Το προσχέδιο, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο αλλά ακόμη δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο, θα ισχύει για όλα τα τεμένη στο Ισραήλ αλλά και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όχι όμως για αυτά που βρίσκονται στην Πλατεία των Τεμενών (Όρος του Ναού), το τρίτο πιο ιερό μέρος για το Ισλάμ.

«Αν το θέλει ο Θεός, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να σιγήσει το κάλεσμα σε προσευχή στον ουρανό της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια φόρουμ για την Ιερουσαλήμ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: TRIBUNE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου