Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Βrexit: Οι δύο όψεις του νομίσματος

Tις δύο όψεις του νομίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρουσιάζει ο βρετανικός Τύπος με πρωτοσέλιδα άρθρα, στον απόηχο της υπογραφής από την Τερέζα Μέι της επιστολής που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για το Brexit.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε τα μεσάνυκτα (ώρα Ελλάδας) στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει τη Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή που θα παραλάβει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ως επισφράγιση της έναρξης των διαδικασιών για τη «μεγάλη έξοδο».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το διαφορετικό πρίσμα με το οποίο αντιμετωπίζουν οι βρετανικές εφημερίδες το Brexit είναι αυτό του «Guardian» και της «Daily Mail».

O «Guardian», ο οποίος παραδοσιακά υποστηρίζει τις απόψεις των Εργατικών στις οικονομικο-πολιτικές εξελίξεις, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο που τιτλοφορείται «Σήμερα η Βρετανία προχωρά ένα βήμα προς το άγνωστο».

Η «Daily Mail» από την άλλη, συντηρητική και υπέρμαχος εξαρχής των ακροδεξιών του Φάρατζ και της βρετανικής εσωστρέφειας, με μεγάλα, έντονα γράμματα γράφει «Eλευθερία» (σ.σ.: προσδιορίζοντάς την με την έννοια της απελευθέρωσης, της απεμπλοκής).

Δείτε παρακάτω τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων μετά την υπογραφή της επιστολής Μέι:

Daily Mail: «Ελευθερία»


Τhe Guardian: «Σήμερα η Βρετανία προχωρά ένα βήμα προς το άγνωστο»Telegraph: «Ενωνόμαστε πίσω από το Brexit, λέει η Μέι»Μetro: «Η Μέι υπογράφει για να βγούμε εκτός»FT: «Η Μέι υπογράφει ιστορική επιστολή για Brexit ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό»Daily Mirror: «Αγαπητή Ε.Ε., είναι ώρα να φύγουμε»Daily Express: «Aγαπητή Ε.Ε., σε εγκαταλείπουμε»Sun: «Ντόβερ και έξω»Τhe Times: «Τα μάτια της ιστορίας παρακολουθούν»Υπέγραψε η Μέι

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι αβέβαιη.

Η πρωθυπουργός, η οποία αρχικά ήταν αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους του διαζυγίου της Βρετανίας, προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου του 2019.

Την υπογεγραμμένη επιστολή της Μέι σχετικά με την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας θα παραδώσει στον Τουσκ ο Τιμ Μπάροου, ο μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε.

Η επιστολή αναμένεται να προσπαθήσει να δώσει μια θετική χροιά στις συζητήσεις και να ανακεφαλαιώνει τα 12 σημεία-κλειδιά, στα οποία είχε αναφερθεί η Μέι ως στόχους της στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σε διάστημα 48 ωρών, αφού διαβάσει την επιστολή ο Τουσκ, θα στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε., έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε» θα πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου --νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους» αναμένεται να προσθέσει.

Την Τρίτη η Μέι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «για να τους ενημερώσει» πριν από την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της» πρόσθεσε.

Εν όψει του Brexit η 60χρονη Μέι έχει μια από τις πιο δύσκολες αποστολές που αντιμετώπισε ένας Βρετανός πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας: να καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη τη Βρετανία, καθώς επέρχεται και το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ενώ παράλληλα να διεξαγάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα δύσκολα ζητήματα.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της οικονομίας της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο, και θα καθορίσει αν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου