Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Κινδυνεύουν τα παιδιά-κρατούμενοι στο Ναουρού της ΑυστραλίαςΟ ΟΗΕ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του νησιού Ναουρού, για τον τρόπο που φέρεται σε παιδιά στα κέντρα κράτησης αιτούντων ασύλου και προσφύγων. Τα κέντρα αυτά άρχισαν να λειτουργούν έπειτα από συμφωνία με την αυστραλιανή κυβέρνηση και, μάλιστα, με την έγκριση των Φιλελευθέρων και των Εργατικών.

Στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Παιδιών, επισημαίνονται οι κίνδυνοι που ελοχεύουν για τα παιδιά-κρατούμενους στα εν λόγω κέντρα.

«Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους και την ανάπτυξή τους, αφού διαμένουν σε κτίρια των Περιφερειακών Κέντρων Διαλογής, τα οποία είναι πυκνοκατοικημένα, με υγρασία και επικρατούν απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες.

Στην 17σέλιδη έκθεση επισημαίνεται «η απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση των παιδιών, και τα περιστατικά σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας που αντιμετωπίζουν στα κέντρα κράτησης».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 30% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών, έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, οι ποινές που επιβάλλονται στους βιαστές είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ανησυχητικοί είναι και οι περιορισμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση του νησιού στην είσοδο συνεργείων μέσων ενημέρωσης και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών στα κέντρα αυτά. Για παράδειγμα, για να επιτραπεί η είσοδος σε δημοσιογράφους, θα πρέπει να εκδοθεί ειδική άδεια που κοστίζει πάνω από $10.600 όταν πριν από λίγο καιρό ήταν μόνο $260.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Andrew Wilkie, και η γερουσιαστής των Πρασίνων Sarah Hanson-Young, αιτήθηκαν βίζας για να επισκεφτούν τη νησιωτική χώρα και τα απάνθρωπα κέντρα της, αλλά την απέρριψαν οι αρμόδιες τοπικές Αρχές.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης Peter Dutton, δήλωσε ότι η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνησή του για τους αιτούντες άσυλο στο νησί μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, παρά τις αντιδράσεις διαφόρων ακτιβιστών.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε δύο μήνες μετά την έκθεση-καταπέλτη για την Αυστραλία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός κατηγορούσε την Αυστραλία ότι εσκεμμένα δεν ενημερώνει για θέματα που αφορούν τους κρατούμενους μετανάστες και αιτούντες ασύλου. Υπάλληλοι του οργανισμού πέρασαν στο νησί 12 μέρες και πήραν συνεντεύξεις από 84 αιτούντες ασύλου και πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου