Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Γιατί τα ρομπότ απειλούν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους από όλο τον κόσμο;

«Toν τελευταίο καιρό βλέπουμε συχνά τίτλους πρωτοσέλιδων που αναφέρουν ότι τα ρομπότ και η αυτοματοποίηση θα μας πάρουν τις δουλειές» γράφει στο Forbes o Μπέρναρτν Μαρ, σε σχετικό άρθρο.

«H τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν και η επιστήμη της ρομποτικής μετασχηματίζουν το εργατικό δυναμικό λόγω της δημιουργίας αυτοματοποιημένων θέσεων εργασίας, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει από την εποχή που οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία» συμπληρώνει ο Μπέρναρτν Μαρ.
Τα πλυντήρια πιάτων αντικατέστησαν τους υπαλλήλους που η αρμόδιότητά τους ήταν να πλένουν τα πιάτα. Το ίδιο συνέβη με τους φούρνους που αντικατέστηκαν την ανάγκη των ανθρώπων να ανάβουν φωτιές για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Ακόμη και ο τροχός κατέστησε ευκολότερο για ένα άτομο να μετακινεί βαριά αντικείμενα που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν τη συμμετοχή περισσοτέρων για να τα φέρει εις πέρας.
«Ο τροχός 'έκλεψε' τις δουλειές των ανθρώπων», γράφει ο Μπέρναρτν Μαρ.«Τα καλά νέα είναι πως σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η κοινωνία έμαθε να προσαρμόζεται», προσθέτει.
«Κάθε φορά που μία νέα τεχνολογική ανακάλυψη αντικαθιστά τους εργάτες, αυτοί απορροφούνται σε ένα άλλο είδος εργασίας» εξηγεί ο Μαρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό πρόβλημα εμφανίζεται όταν η μετάβαση αυτή γίνεται γρήγορα. Όταν ακούμε κάτι τέτοιο, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε υπαλλήλους εργοστασίου και γραμμές παραγωγής που αντικαθίστανται από ρομπότ.
Στην πραγματικότητα, όμως, πωλητές, ταμίες, σερβιτόροι, υπάλληλοι φαστφουντάδικων και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ανησυχούν για το μέλλον τους. Και αυτό γιατί την ώρα που οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν τις ελάχιστες αποδοχές, το κόστος της αυτοματοποιημένης παραγωγής γίνεται πιο ελκυστικό για τις εταιρίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος των McDonald's ανέφερε πρόσφατα ότι το κόστος των 35.000 δολαρίων (31.000 ευρώ) για έναν ρομποτικό βραχίονα αρχίζει να φαίνεται πιο λογικό όταν τίθεται σε σύγκριση με την προοπτική να πληρώσει όλους τους εργαζόμενους του αυτά τα 15 δολάρια την ώρα.
Καθώς η αυτοματοποίηση θα καθίσταται πιο βιώσιμη οικονομικά, το κόστος θα φτάσει να είναι ακόμη χαμηλότερο και από τα πιο φτηνά εργατικά χέρια.
Στη συνέχεια ο Μαρ, φέρνει ως παράδειγμα την Κίνα για να στηρίζει το επιχείρημά του. «Η Foxconn - ο Κινέζος προμηθευτής των προϊόντων της Apple- ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί πλέον ρομπότ για να μειώσει το εργατικό δυναμικό σε ένα και μόνο εργοστάσιο της από τους 110.000 σε 50.000 εργάτες.
Οι αμοιβές αυτών των υπαλλήλων δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ και αυτό δεν εμπόδισε την εταιρία να επενδύσει στον αυτοματισμό.
Πηγή: Forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου