Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τη Ζάκυνθο - Ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα


Ξαφνικό και ελάχιστης διάρκειας ήταν το μπουρίνι που πέρασε πριν λίγη ώρα από το νησί της Ζακύνθου με εντονες βροχοπτώσεις και θυελώδεις ανέμους.
Ταυτόχρονα στο νησί επέστρεψε για μια ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεμοστρόβιλος που σάρωσε τις περιοχές Καταστάρι, Πηγαδάκια,
Βανάτο, Λαγκαδάκια, Αργάσι και πόλη από τις οποίες συμπαρέσυρε οροφές απο σπίτια, διαφημιστικές πινακίδες και μεγάλα κλαδιά δέντρων όπου σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα. Πολλές είναι οι κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου προκειμένου να επιχειρήσει σε κοπές δέντρων. Όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τα χτυπήματα ανεμοστρόβιλων, οι ζημιές ήταν μεν τοπικές αλλά μεγάλες, με αποτέλεσμα να σημάνει πλέον συναγερμός σε αρχές και πολίτες, έτσι ώστε να αυξηθούν τα προληπτικά μέτρα.
Ο φακός κατέγραψε εικόνες πρωτόγνωρες.
Τα τελευταία χρόνια είναι συχνές οι επισκέψεις των ανεμοστρόβιλων στο νησί ως αποτέλεσμα των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν κάθε φορά. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό “Τρίγωνο των Βερμούδων”. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.
Με εξαίρεση τους θαλάσσιους σίφωνες, που έχουν μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, εν μέρει λόγω του ότι είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμών στην Ευρώπη, πάνω από 15.000 χιλιόμετρα. Ωστόσο, το φαινόμενο είναι υπαρκτό και έχει κατά καιρούς προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Συνεπώς, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: imerazante

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου