Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Έλληνες, Ρωμιοί, Γραικοί; Τελικά τι καθιστά αυτό που λέμε ελληνισμός;

Αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε την διάλεξη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Οδύσσεια που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στο Ολύμπικ Χωλ.

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Ελληνικών του Πανεπιστημίου Φίντερς κ. Μιχάλης Τσιανίκας ο οποίος έδωσε
μια λεπτομερή ιστορική αναφορά στον όρο ελληνισμός, ξεκινώντας από τις ρίζες του, τις αλλαγές που υπέστη με το πέρασμα των αιώνων και πώς τον ερμήνευσαν μεγάλοι έλληνες ποιητές μέσα από τα ποιήματά τους.

Ο κ. Τσιανίκας ξεκινώντας τόνισε ότι αυτό που λέμε ελληνισμός, δεν ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, όπως  πολλοί πιστεύουν λανθασμένα.

Η έννοια του ελληνισμού έκανε την εμφάνισή του όταν οι έλληνες ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον εβραϊσμό και τους μεσόγειους λαούς γενικότερα τον 2ο με 3ο αιώνα μ.Χ.

Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός αρχίζουν να αποτελούν πλέον κοινό σημείο αναφοράς για τους λαούς γύρω από τη Μεσόγειο, αφού εντάσσονται και επικοινωνούν στην ελληνική, δημιουργώντας έτσι μια κοινή έννοια, αυτή του ελληνισμού.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσιανίκας αναφέρεται και στο ποίημα «Των Εβραίων» του Καβάφη μέσα από το οποίο ο ποιητής εξηγεί τις κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές που άρχισε να υφίσταται ο ελληνισμός και τις διαμάχες που ξεσπούν ανάμεσα στους έλληνες ως αποτέλεσμα.

Η διάλεξη ασχολείται επίσης με επιρροή που άσκησε η εμφάνιση του Χριστιανισμού στην πορεία του ελληνισμού και το πώς συνυπήρξε με την εκκλησία ενώ αναφέρθηκε στη γέννηση του όρου Ρωμιός που πρωτοεμφανίστηκε την εποχή των Σταυροφοριών.

Ο κ. Τσιανίκας συνέχισε την αναδρομή του στον ελληνισμό κατά το Βυζάντιο και την Τουρκοκρατία λέγοντας πως ελληνισμός την εποχή εκείνη εθεωρείτο αυτός που εντάσσεται στον Χριστιανισμό ενώ ανέφερε πώς οι διαφωτιστές της εποχής επανέφεραν στη ζωή των ελλήνων τον αρχαίο ελληνικό λόγο και πνεύμα.

Τέλος ο κ. Τσιανίκας μίλησε για τα μεγάλα λάθη που καταγράφηκαν κατά καιρούς από έλληνες ηγέτες και τα οποία στοίχησαν στον ελληνισμό ως έννοια ενώ τόνισε ότι από αυτά τα λάθη πρέπει σήμερα να διδαχθούμε προκειμένω να εξασφαλίσουμε το μέλλον και τη συνέχισή αυτών που μας καθιστούν ως έλληνες.


Για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας


Δημήτρης Δημόπουλος
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου