Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

11Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΔΕΛΑΙΔΑΣ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ»

Με φόντο τον ελληνισμό και την πολύχρονη ιστορία της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 11ου κατά σειρά Ελληνικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Οδύσσεια» την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Ολύμπικ Χωλ.Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν πολιτικά στελέχη, άνθρωποι της τέχνης και πλήθος κόσμου ενώ πλαισιώθηκε με παρουσιάσεις πολιτιστικού και ιστορικού χαρακτήρα.

Καλωσορίζοντας του καλεσμένους στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλειος Γκόνης τόνισε πως μέσω του Φεστιβάλ Οδύσσεια, μπορεί ο καθένας να εκτιμήσει την προσφορά της ελληνικής κοινότητας στα πολιτιστικά δρώμενα της Αδελαΐδας.

«Το Φεστιβάλ Οδύσσεια είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Νότιας Αυστραλίας και επικεντρώνεται στην συνέχιση των εθίμων και παραδόσεών μας,» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκονης

Στη λίστα των επίσημων προσκεκλημένων ήταν ο Αρχηγός του Δικαστικού Σώματος Νοτίου Αυστραλίας κ. Χριστόφορος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Α. κ. Μάηκλ Άτκινσον, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό Ν.Α. κ. Τζέη Ουέδερηλ και την Υπουργό Πολυπολιτισμικότητας κα Ζώη Μπέτησον, η Βουλευτής Αδελαΐδας κα Ρέητσελ Σάντερσον, η Αναπληρωτής Αρχηγός της Πολιτειακής Αντιπολίτευσης κα Βίκυ Τσάπμαν, ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής Περιφέρειας Χάηντμαρς κ. Στάθης Γεωργανάς, η Βουλευτής Περιφέρειας Ράητ κα Τζένιφερ Ρανκήν, η Δήμαρχος του Δήμου Τσάρλς Στερτ κα Άντζελα Έβανς και ο Έλληνας Πρόξενος στη Ν.Αυστραλία κ. Ανδρέας Γκούρας.

Ομιλίες ακολούθησαν από τον κ. Άντκινσον και την κα Σάντερσον οι οποίοι και οι δυο  συνεχάρησαν με την σειρά τους την Κοινότητα για ακόμα μια πολιτιστική επιτυχία τόσο για την ελληνική κοινότητα όσο και για την Νότια Αυστραλία γενικότερα.

Τόνισαν δε πως η προσφορά της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στην πολιτιστική πρόοδο της Νότιας Αυστραλίας είναι αναμφισβήτητη.

Την παράσταση έκλεψαν όμως το χορευτικό συγκρότημα Ιθαγενών Αυστραλών Paitya  και το συγκρότημα της Ακαδημίας Χορού της Κοινότητας με τις μοναδικές τους παρουσιάσεις εμπνευσμένες από την ιστορία και παραδόσεις χιλιάδων χρόνων και των δυο λαών.

Ακολουθώντας το θέμα του Οδύσσεια «Έθιμα και Παραδόσεις» οι Paitya τέλεσαν έναν παραδοσιακό τελετουργικό χορό χιλιάδων χρόνων.

Ενώ το συγκρότημα της Ακαδημίας Χορού εμπνεύστηκαν από το Φως του Ολυμπισμού και το Ολυμπιακό πνεύμα παρουσιάζοντας το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Το κοινό μάγεψε όμως με τη φωνή του ο Έλληνας τενόρος Ιωάννης Φράγκος ο οποίος ερμήνευσε κλασσικά κομμάτια ελλήνων και ευρωπαίων συνθετών και τενόρων, δίνοντας μια γεύση από την συναυλία που έδωσε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή Βραβείων Τέχνης ΟΔΥΣΣΕΙΑ, την οποία χρηματοδοτεί ο Σύλλογος «Πλάτων».

Από τα εκθέματα που εξέτασε η κριτική επιτροπή, το πρώτο βραβείο απέσπασε η Πανδώρα με το έργο της “A Mass Forest of Greek Customs and Traditions”, το δεύτερο βραβείο απενεμήθη στην Ιωάννα Τουλουμτζόγλου για το έργο της «Αμαλία» και το τρίτο στον Νικόλαο Τσατσαρώνη για το έργο του «Μύκονος».

Να σημειώσουμε ότι τα έργα βρίσκονται στη Γκαλερί του Ολύμπικ Χωλ ως μέρος της Έκθεσης «Οδύσσεια» και θα παραμείνουν εκεί έως και τη λήξη του Φεστιβάλ.

Τελετάρχης της βραδιάς ήταν ο κ. Ιωάννης Αποστολάκης.

Για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας
Δημήτρης Δημόπουλος

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου