Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Main Street Gyro στο Νιου Χαμσάιρ της Νέας Αγγλίας


Μέσα στο κέντρο της πόλης Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 215 Main Street, Nashua, NH, ο κ. Νίκος Τουρλίτης έχει μεταφέρει από τον Ιούλιο του 2015 ένα όμορφο κομμάτι της Ελλάδος με το καινούργιο του εστιατόριο «Main Street Gyro».

Σερβίρει τον πιο αυθεντικό γύρο και μπιφτέκι που θα μπορούσε να βρει κάποιος στη Νέα Αγγλία και ήδη η φήμη του έχει εξαπλωθεί ανάμεσα στους ομογενείς και τους Αμερικανούς συμπολίτες μας οι οποίοι και το προτιμούν. Συνδυάζει ποιότητα, καθαριότητα και προσιτές τιμές.
Λίγα μέτρα πιο κάτω και συγκεκριμένα στη διεύθυνση 235 Main Street βρίσκεται το άλλο μαγαζί του κ. Τουρλίτη το «Seven Star Pizza», με παράδοση 25 χρόνων, το οποίο είναι εστιατόριο και πίτσα μαζί. Οπως μας είπε, «εκεί σερβίρουμε πίτσα, σάντουιτς, κοτόπουλο, θαλασσινά και ψάρια, ενώ εδώ καθώς βλέπετε έχουμε μόνο γύρο και μπιφτέκι».
Το εστιατόριο Main Street Gyro στο κέντρο της πόλης Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ του ομογενή κ. Νίκου Τουρλίτη. "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος
Οταν τον ρωτήσαμε πώς το δέχθηκαν οι Αμερικανοί συμπολίτες, ο κ. Τουρλίτης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Χανιά της Κρήτης, τόνισε πως «ξετρελάθηκαν και αμέσως κυκλοφόρησε το νέο από στόμα σε στόμα. Χωρίς να κάνω διαφήμιση, κάποιοι ήλθαν από τοπικές αμερικανικές εφημερίδες και από εδώ τη Νάσουα, αλλά και από το Μάντσεστερ.
Θυμάμαι ήλθε ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα ‘The Telegraph’, μου έκανε διάφορες ερωτήσεις, έγραψε ένα θαυμάσιο άρθρο και παρόλο ότι ήταν καλοκαίρι όταν ανοίξαμε ο κόσμος ήλθε, είχαμε πλημμύρα ανθρώπων».
Ο κ. Τουρλίτης είπε πως «καθώς βλέπετε το μενού είναι απλό, ειδικεύεται το μαγαζί στον γύρο, το χοιρινό σουβλάκι, το μπιφτέκι, ελληνική χωριάτικη σαλάτα με το τυρί τη φέτα, τη ρίγανη, με όλα, τηγανιτές πατάτες» και συμπλήρωσε «όπως ακριβώς τα σερβίρουν στην Ελλάδα, ακριβώς τα ίδια, δεν έχω αλλάξει τίποτε».
Το μαγαζί είναι ανοικτό καθημερινώς από τις 11 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ο κ. Τουρλίτης ανέφερε πως «έχουμε πολλή δουλειά το μεσημέρι διότι είμαστε στο κέντρο και πολλοί έρχονται από τα γραφεία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, ενώ τα βράδια έχομε πολλές οικογένειες, έχουμε και τραπεζάκια έξω κάθονται οι άνθρωποι και απολαμβάνουν ένα αυθεντικό ελληνικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές».
Ο ίδιος παρασκευάζει τον γύρο όπως όλα τα είδη. «Ολα εδώ τα κάνουμε, κόβουμε τα κρέατα, το παρασκευάζουμε, το βάζουμε πάνω στη σούβλα», είπε και συμπλήρωσε «όλα είναι σπιτικά».
Οταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το μυστικό τις επιτυχίας σ’ αυτές τις επιχειρήσεις των εστιατορίων, τόνισε «πολλές ώρες δουλειά» και συμπλήρωσε «τώρα έχω μειώσει κάπως τις ώρες, πρώτα εργαζόμουν 12 με 14 ώρες την ημέρα εφτά ημέρες την εβδομάδα».
Είχε πολλά χρόνια να δει τους γονείς του. «Οταν πρωτοήλθα στην Αμερική είχα να δω τους γονείς μου 18 με 20 χρόνια όχι διότι δεν μπορούσα να πάω από οικονομικής πλευράς, αλλά διότι είχα έλθει μικρός εδώ δεν είχα υπηρετήσει στον Στρατό κι αν πήγαινα θα με έπιαναν. Επρεπε να περάσω μία ορισμένη ηλικία, να πληρώσω το πρόστιμο πράγμα που έκανα βέβαια».
Με την σύζυγό του την Μαρία Τουρλίτη έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Κώστα, τον Βασίλη και την Ζωή, όλα και τα τρία παιδιά με πανεπιστημιακή μόρφωση. Ο κ. Νίκος Τουρλίτης είναι πάντοτε χαμογελαστός και χαρούμενος.
Οταν τον ρωτήσαμε πώς τα καταφέρνει και χαμογελά και είναι πάντοτε ευδιάθετος, απάντησε: «έτσι ήμουν πάντοτε κι αν τύχει καμιά φορά και στενοχωρηθώ με κάτι έπειτα από λίγη ώρα επανέρχονται το κέφι και η χαρά μου».
Ομοίωμα του σπιτιού τους έχει κατασκευάσει ο κ. Νίκος Τουρλίτης μέσα στο εστιατόριου Main Street Gyros στη Νάσουα Νιου Χαμσάιρ. "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος
Τη μεγαλύτερη έκπληξη την κράτησε ο κ. Τουρλίτης για το τέλος, όταν φεύγοντας τον ρωτήσαμε τι είναι αυτό το δωμάτιο με τα κεραμίδια. «Αυτό είναι ομοίωμα του σπιτιού των γονιών μου στην Κρήτη, της μητέρας μου Ελένης και του πατέρα μου Κωνσταντίνου, ακριβώς το ίδιο και καταλαβαίνετε πως με αυτό τον τρόπο τους θυμάμαι συνέχεια. Εκεί μέσα γίνεται όλη η προετοιμασία, στο σπίτι της μητέρας μου».
Ο κ. Τουρλίτης είχε σπουδάσει στην Κρήτη δόκιμος μηχανικός στα πλοία. Ανέφερε πως «τότε ήταν δύο μεγάλα πλοία το ‘Φαιστός’ και το ‘Ηράκλειο’. Πήγα ζήτησα δουλειά στο ‘Ηράκλειο’ αλλά δεν είχαν, με πήραν όμως στο ‘Φαιστός’. Είχε όμως κακοκαιρία και το Λιμεναρχείο δεν μας άφησε να φύγουμε, οπότε πήγαμε στο σινεμά. Κάποια στιγμή μας ειδοποίησαν ότι φεύγουμε, ξεκινήσαμε αλλά μας έπιασε μία φοβερή φουρτούνα, χαμός γινόταν. Το ‘Ηράκλειο’ είχε φύγει δύο ώρες νωρίτερα.
Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο κάτω στο μηχανοστάσιο και μας είπαν ότι το ‘Ηράκλειο’ έδωσε σήμα κινδύνου SOS. Εγώ έκοβα στροφές στη μηχανή και να φαντασθείτε από τα 14 μίλια ταχύτητα που μπορούσε να πάει το πλοίο δεν πηγαίναμε ούτε με 2 και συνέχεια ο μηχανικός μου έλεγε κόψε στροφές. Σε λίγα λεπτά ξαναχτύπησε το τηλέφωνο και μας είπαν ότι χάθηκαν τα ίχνη του ‘Ηρακλείου’, τα χάσαμε» και συμπλήρωσε «το «Ηράκλειο βούλιαξε μέσα σε πέντε λεπτά έξω από την Φαλκονέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου