Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Γιώργος Καραθανάσης:Ένας Ναυπάκτιος στη Μαδαγασκάρη

Η Μαδαγασκάρη είναι απόκοσμη. Η πανίδα της είναι μοναδική και κάπως... εξωγήινη!
Το 5% της παγκόσμιας πανίδας και χλωρίδας βρίσκεται εδώ, από το οποίο, το 80% είναι ενδημικό!
Τα 2/3 της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με το κύριο εισόδημα τους να προέρχεται από τη δασοκομία, τη γεωργία και το ψάρεμα.
Το νησί, που βρίσκεται στα νότια της Αφρικής, είναι τεράστιο και σχεδόν ακατοίκητο, ενώ ο πληθυσμός του είναι 18.000.000 άνθρωποι, σε έκταση 587.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στον κόσμο.
Οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Ουαζίμπα, πιθανόν πυγμαίοι.
Η οικονομία του νησιού στηρίζεται στην γεωργία –βανίλια ρύζι κακάο φιστίκια ζαχαροκάλαμο καθώς και επίσης στην αλιεία, και την κτηνοτροφία.
Το υπέδαφος του νησιού είναι πλούσιο σε ορυκτά και σε κοιτάσματα.
Η χώρα κατακτήθηκε και από γάλλους το 1883, έτσι όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουν την γαλλική γλώσσα πολύ καλά.
Ένας από τους πολλούς Ναυπάκτιους που έχουν φύγει για το εξωτερικό είναι και Γιώργος Καραθανάσης, που ζει εδώ και δυόμισι χρόνια στην άλλη άκρη της γης, στη χώρα των λεμούριων, τη Μαδαγασκάρη.
 
Πώς πήρατε την απόφαση να ζήσετε στη Μαδαγασκάρη;
Η απόφασή μου να πάω εκεί είναι ότι η αρραβωνιαστικιά μου είναι γεννημένη στη χώρα αυτή, όπως επίσης και οι γονείς της. Είναι Έλληνες οι οποίοι ζουν εκεί. Ο πεθερός μου είναι κάτοικος Μαδαγασκάρης εξήντα ένα χρόνια, ενώ η πεθερά μου είναι Ελληνίδα γεννημένη εκεί, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Σήμερα Έλληνες πολλούς δεν έχει το νησί, υπάρχουν όμως Έλληνες τρίτης γενιάς, που δεν μπορείς να τους αναγνωρίσεις διότι έχουν παντρευτεί με άλλης εθνικότητας άτομα και έχουν ξεχάσει και τη γλώσσα. Οι γνήσιοι Έλληνες είναι τρεις - τέσσερις οικογένειες μέσα στην πρωτεύουσα την Ανταναναρίβο. Φυσικά υπάρχουν και διασκορπισμένοι που δεν τους βρίσκει κανείς εύκολα.
 
Ποια είναι η σύνθεση του πληθυσμού της Μαδαγασκάρης και ποιες οι ιδιαιτερότητες;
Υπάρχουν φυλές που κρατάνε από Κίνα, από Φιλιππίνες, από Αφρική, Γαλλία, Ινδία. Είναι μία χώρα που ζουν σ’ αυτή πάνω από δεκαοχτώ φυλές, η οποία κάθε μία έχει τη δική της κουλτούρα. Οι κάτοικοι ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια. Η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο, αλλά από τα πιο φτωχά. Η φτώχεια μπορεί να αγγίζει το 80% του πληθυσμού της. Είναι μία χώρα που συνταράσσεται πάρα πολύ από τις πολιτικές ανατροπές και καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή κυβερνάει ο στρατός με την δημοκρατία μαζί. Το 2009 έγινε ένα πραξικόπημα, όπου ο παλιός ο δήμαρχος κατάφερε μαζί με το στρατό να «ρίξει» τον τότε πρόεδρο, τον έστειλε εξορία και κατέλαβε την εξουσία παράνομα, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση στο νησί. Από τότε και μετά αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, διότι ζει με δικούς του  πόρους το κράτος, μόνο του, από την όποια επιχειρηματικότητα υπάρχει εκεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν στο δρόμο, και ιδιαίτερα πολλά παιδιά. Τα βλέπεις να σταματούν αυτοκίνητα για να ζητήσουν λεφτά και πολλά απ’αυτά δυστυχώς καταλήγουν στην πορνεία. Η Unisef προσπαθεί και κάνει καλή δουλειά, εμβολιάζει και ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες με τους εθελοντές της, αλλά είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που δεν μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν.
 
Η οικονομία της χώρας πού στηρίζεται;
Η Μαδαγασκάρη δίνει πολλά πράγματα, αλλά δυστυχώς είναι για λίγους. Είναι για πολυεθνικές εταιρείες, είναι για ανθρώπους με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι ντόπιοι είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της φτώχειας. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Συνήθως ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλάνε σε μικρό παζάρι στο δρόμο. Άλλοι δουλεύουνε σε κατασκευαστικές εταιρείες ή όπου αλλού μπορεί ο καθένας.
 
Αν και είναι σχετικά μεγάλο ταξίδι, γιατί να προτιμήσει κάποιος να επισκεφθεί τη Μαδαγασκάρη;
Είναι ένα νησί που αξίζει να πάει κάποιος να το δει. Έχει πολλή βλάστηση και απίστευτη πανίδα, με μεγάλα ενδιαφέροντα ζωολογικά πάρκα. Μάλιστα ένα απ’ αυτά η UNESCO το έχει ανακηρύξει Νο1 μνημείο στον κόσμο. Είναι μοναδικό, οι πέτρες του μέσα είναι σαν γλυπτά. Οι παραλίες επίσης είναι απίστευτες. Έχει λεμούριους, τα οποία είναι τα μοναδικά στον κόσμο και προστατεύονται απ’ το κράτος, αλλά και από πολλές παγκόσμιες οργανώσεις. Υπάρχουν και σε πάρκα και ελεύθερα. Είναι μικρά ζωάκια και πολύ ήρεμα. Τώρα τελευταία ανακαλύφθηκε και ο πιο μικρός χαμαιλέοντας στον κόσμο, ο οποίος είναι περίπου 5 εκατοστά.
Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο είναι μια πανέμορφη πόλη η οποία κρατάει ακόμα από τη γαλλική κουλτούρα, γιατί είναι παλιά γαλλική αποικία η Μαδαγασκάρη. Βεβαίως οι Γάλλοι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ζουν εκεί πάρα πολλές γαλλικές οικογένειες, όπως και ιταλικές. Αρκετοί επίσης είναι οι Ινδοί, οι Κινέζοι, αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες, οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με εισαγωγές - εξαγωγές.
 
Υπάρχει τουρισμός, υποδομές;
Το νησί αποτελεί έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Οι Έλληνες δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα. Αλλά για πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Αμερική είναι από τους καλύτερους προορισμούς. Όσο για την οικονομία ό,τι παράγεται εκεί είναι πιο φθηνό από την Ελλάδα π.χ. το ένα λίτρο νερό στοιχίζει 50 λεπτά, ενώ άλλα εισαγόμενα προϊόντα, που επιβαρύνονται από τα μεταφορικά, είναι πιο ακριβά. Σε σχέση όμως με την Ελλάδα οι τιμές είναι ίδιες. Η πρωτεύουσα μπαίνει τώρα σε ανάπτυξη με εμπορικά κέντρα και πολλά μαγαζιά, προσπαθώντας να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο.
Υπάρχουν πολλά εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες (Κίνα, Βιετνάμ, Ινδία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.). Φτιάξανε τώρα τελευταία ένα πολύ ωραίο θέατρο. Έχουμε σινεμά και πολύ ωραία μαγαζιά γενικά. Ο ρυθμός της ζωής είναι έντονος.
 
Το κλίμα είναι τροπικό στο νησί, τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι υπάρχουν προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως είναι οι κυκλώνες, οι οποίοι ξεκινάνε συνήθως από το Δεκέμβριο και τελειώνουν τον Απρίλιο. Βρίσκεται στον ινδικό ωκεανό και από τους κυκλώνες αυτούς αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα οι κάτοικοι. Παθαίνουν καταστροφές στα σπίτια τους και στις καλλιέργειες. Έχει πολλές τροπικές καταιγίδες σχεδόν κάθε μέρα και μιλάμε για το καλοκαίρι, το οποίο τελειώνει τέλος Μαϊου. Το χειμώνα δεν βρέχει σχεδόν καθόλου, απλά κάνει λίγο κρύο το πρωί. Αυτά έχει το τροπικό κλίμα.
 
Υπάρχει εκκλησία για τους χριστιανούς στη χώρα;
Έχουμε την ελληνική Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιγνάτιο, τον οποίο τον έχω συναντήσει και κάνει καταπληκτική δουλειά. Ταΐζει κατά μέσο όρο 1.000 παιδιά τη μέρα. Έχει εγκαταστήσει μικροβιολογικό κέντρο για δωρεάν εξετάσεις. Υπάρχει μία ιατρός, ομογενής από την Αυστραλία, η οποία εδώ και πολλά χρόνια δουλεύει εκεί. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει επίσης δημιουργήσει γηροκομείο, δημοτικό σχολείο και όλα αυτά με τη βοήθεια πολλών εθελοντών που έρχονται από την Ελλάδα. Έχει σχολή Ιερατική, για να μπορεί να χειροτονεί ιερείς. Στηρίζεται μόνο στις συνδρομές των ομογενών, Ελλήνων απ’ όλο τον κόσμο (Αμερική, Αυστραλία, Ελλάδα κ.λπ.). Αν και λόγω της κρίσης αντιμετωπίζει και αυτός κάποια προβλήματα. Το πιο βασικό που έχει να αντιμετωπίσει είναι οι παραθρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες είναι πάρα πολλές και μερικές ξεφεύγουν από τα όρια. Έχουν ιδρύσει δικά τους ιδιωτικά σχολεία, ζουν σε κλειστή κοινωνία μεταξύ τους. Εκμεταλλεύονται βασικά τους ντόπιους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ευάλωτοι πάνω στη θρησκεία.
Η εκκλησία μας πάντως είναι πάντα γεμάτη. Πάρα πολλοί ντόπιοι έχουν βαπτιστεί ορθόδοξοι χριστιανοί και πηγαίνουν και εκκλησιάζονται. Σε κάθε μεγάλη πόλη υπάρχει και μία ελληνική εκκλησία. Όταν παρακολουθούν τη λειτουργία είναι καταπληκτικός ο σεβασμός που έχουν και η ηρεμία που καταλαμβάνει τους ανθρώπους που συμμετέχουν.
 
Με τι ασχολείστε εκεί;
Βασικά είμαι στο ψάξιμο ακόμη γιατί η Ευρώπη, δυστυχώς, μας έχει μπλοκάρει με όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει, συν τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν. Βλέποντας και κάνοντας με αργά βήματα. Είμαι μέλος σε μια φυσιολατρική ομάδα, όπου συναντιόμαστε κάθε Κυριακή. Αποτελείται από άτομα διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας, θρησκείας. Όλοι μαζί περπατάμε, τρέχουμε, μιλάμε και απολαμβάνουμε τη φύση και στο τέλος τρώμε όλοι μαζί. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δουλεύουνε σε οργανισμούς και πρεσβείες. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί κατεβαίνουν στη Μαδαγασκάρη, έχοντας να αντιμετωπίσουν κυρίως πολλές αρρώστιες. Παράδειγμα, ένα μέλος της ομάδας μας είναι γιατρός εναντίον της μαλάριας (ελονοσία). Μια αρρώστια που τη συναντάς στη χώρα και χτυπάει μεγάλο μέρος του πληθυσμούς της.
 
Σκέφτεστε να ζήσετε εκεί ως μόνιμος κάτοικος;
Η αλήθεια είναι ότι περνάω καλά, έχω συνηθίσει τη νέα μου πατρίδα. Προχτές είδα ένα ντοκιμαντέρ στη ΝΕΤ για τη Μαδαγασκάρη και μπορώ να σου πω ότι με το που το είδα ένιωσα σαν να είναι η πατρίδα μου. Όχι βέβαια ότι η Ελλάδα δεν είναι πατρίδα μου, άλλωστε εδώ έχω μεγαλώσει, εδώ έχω ζήσει όλα μου τα χρόνια, εδώ ζουν οι δικοί μου, αλλά τη Μαδαγασκάρη πραγματικά τη νιώθω δεύτερη πατρίδα μου. Μπορεί να είμαι λίγες μέρες στη Ναύπακτο ήδη όμως νιώθω να μου λείπει. Ανεπιφύλακτα συστήνω σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πάνε εκεί διακοπές, κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά που πολλά ταξιδιωτικά γραφεία βγάζουν πακέτα προσφορών. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι δεκαπέντε ώρες με αεροπλάνο. Υπάρχουν πολλές επιλογές με φθηνά και πιο ακριβά ξενοδοχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου