Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Έλληνας ανακάλυψε μέθοδο που «ξυπνά» τον εγκέφαλο

Ο Αντώνης Αδαμαντίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης. Μελετά τη λειτουργική διασύνδεση και τη δυναμική των νευρωνικών κυκλωμάτων που ελέγχουν την κατάσταση ύπνου και αφύπνισης. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τελευταίας τεχνολογίας μοριακής,
κυτταρικής και συμπεριφορικής τεχνολογίας, που περιλαμβάνει γενετική μηχανική σε ποντίκια, ηλεκτροφυσιολογία τόσο σε δοκιμαστικό επίπεδο όσο και σε ζωντανούς οργανισμούς, παραδείγματα της επιστήμης της συμπεριφοράς καθώς και τον αναδυόμενο κλάδο της οπτογενετικής. Ο τελευταίος κλάδος συνδυάζει οπτική και γενετική μεθοδολογία για τη ρύθμιση της δραστηριότητας των νευρωνικών κυκλωμάτων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, με σκοπό να κατανοήσει πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την πληροφορία.
«Οι συνέπειες των διαταραχών ύπνου στην ποιότητα ζωής ξεπερνούν την υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και την εναλλαγή διάθεσης. Διανοητικές βλάβες, ορμονική ανισορροπία και υψηλή επιδεκτικότητα σε καρδιακές διαταραχές ή διαταραχές μεταβολισμού είναι μερικές από τις αρνητικές συνέπειες που συχνά συνδέονται με ήπια χρόνια προβλήματα ύπνου», λέει ο κ. Αδαμαντίδης. Τα ευρήματά του μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του πως ο εγκέφαλος ελέγχει τον ύπνο, την προσοχή και το γνωστικό. Αυτό μπορεί να ανοίξει νέα μονοπάτια σε θεραπείες για την μεταχείριση διαταραχών στον ύπνο και νευροψυχιατρικών ασθενειών που συνδέονται με διαταραχές του ύπνου. Μαζί με την ερευνητική ομάδα του, έχουν ανακαλύψει ένα μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για την ταχεία διέγερση του εγκεφάλου από την κατάσταση ύπνου και αναισθησίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους προτείνουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης διαταραχών ύπνου και ανάκτησης των αισθήσεων σε κωματώδεις καταστάσεις του οργανισμού.
Ο Αντώνης Αδαμαντίδης έκανε το διδακτορικό του στη νευροβιολογία στο βελγικό Πανεπιστήμιο της Λιέγης και μετά εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά και από το 2013 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και έχει κάνει μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων, έχοντας ειδικευθεί στα νευρωνικά κυκλώματα των καταστάσεων ύπνου και αφύπνισης. Ο Αδαμαντίδης και η Gutierrez Herrea ανακάλυψαν ένα νέο νευρωνικό κύκλωμα μεταξύ του θαλάμου και του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που συνδέονται με το ρυθμό του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος στη διάρκεια του ύπνου. Η διέγερση αυτού του κυκλώματος σηματοδοτεί το τέλος του ελαφρύ ύπνου: χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της οπτογενετικής, οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν τους νευρώνες του υποθαλάμου με οπτικούς παλμούς κλίμακας millisecond, και έδειξαν ότι η απότομη διέγερσή τους στη διάρκεια ελαφρύ ύπνου προκαλούσε απότομα ξυπνήματα, ενώ η χρόνια διέγερσή τους διατηρεί την παρατεταμένη κατάσταση αφύπνισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου