Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακαλύπτοντας τους ξεχασμένους Έλληνες της Τυνησίας

Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Τυνησία άρχισε περίπου το 1500 μ.Χ., όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στην περιοχή.Το 1647 μ.Χ., ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναγνώρισε την ύπαρξη μιας σημαντικής Ελληνικής Κοινότητας στην χώρα.
Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα στην Τυνησία έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν περιλαμβάνεται από περισσότερο από 50 άτομα (περίπου 30 οικογένειες), οι οποίοι, ως επί το πλείστον, έχουν διπλή υπηκοότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στην Τύνιδα. Ορισμένοι είναι απόγονοι της κάποτε ισχυρής Ελληνικής Κοινότητας των επιχειρηματιών και των εμπόρων, καθώς και από δύτες σπογγαλιείς που ζούσαν στην Σφαξ , την Τζέρμπα και την Τύνιδα. Εκτός από πολύ λίγους επιχειρηματίες, η σημερινή Ελληνική Κοινότητα στην Τύνιδα περιλαμβάνεται κυρίως από Ελληνίδες που είναι σύζυγοι Τυνησίων, που έχουν εγκατασταθεί εδώ τα τελευταία είκοσι χρόνια.Η Τύνιδα είναι η έδρα της Μητρόπολης της Καρθαγένης, η οποία καλύπτει μια ευρεία περιοχή, από τη βορειοδυτική Αίγυπτο μέχρι τη Μαυριτανία, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, της Αλγερίας και του Μαρόκου, αλλά όχι της Λιβύης.
Η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Τύνιδα, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σεβ. Αλέξιος ενθρονίστηκε Μητροπολίτης Καρχηδόνας κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου (27-30.11.2004), η οποία ήταν η πρώτη του επίσκεψη εκτός Αιγύπτου μετά την εκλογή του ως Πατριάρχη. Τέλος, εκτός από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, υπάρχουν δύο άλλες Ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες, στη Σφαξ και την Τζέρμπα, απομεινάρια της άλλοτε σημαντικής Ελληνικής παρουσίας εκεί.


The Greek immigration to Tunisia took place around 1500 AD when the Ottoman Empire dominated in the region.In 1647 AD, the Patriarch of Alexandria recognized the existence of a significant Greek community in the country.Today the Greek community in Tunisia has dwindled. It comprises not more than 50 people, who, for the most part, have dual citizenship. Most of them are in Tunis. Some are descendants of the once strong Greek community of businesspeople, traders and sponge divers who used to live in Sfax, Djerba and Tunis . Apart from very few businesspeople, todays Greek community in Tunis mostly includes the Greek wives of Tunisians, who have settled here in the last twenty years. Tunis is the seat of the Metropolitan of Carthage, which covers a wide region, from north-western Egypt to Mauritania , including Tunisia , Algeria and Morocco , without Libya . The restoration of the Cathedral of Saint George in Tunis was financed by the Foreign Ministry. H.E. Alexios was consecrated Metropolitan of Carthage during the visit of Patriarch Theodoros of Alexandria (27-30.11.2004), which was his first visit outside of Egypt since his election as Patriarch. Finally, apart from the Church of Saint George , there are two other Greek orthodox churches, in Sfax and Djerba, remnants of the once significant Greek presence there.
Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία στην Τύνιδα, η οποία είναι αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο, χτίστηκε γύρω στο 1862 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μοχάμεντ Σαντόκ Μπέη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού του, του Μουσταφά Χαζναντάρ, έτσι ώστε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα που ζούσε στην Τύνιδα να μπορεί να έχει ένα δικό της τόπο λατρείας. Από θρησκευτικής άποψης, το 1647 η Κοινότητα είχε τεθεί κάτω από την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.Σήμερα η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τύνιδα είναι κάτω από τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και είναι στη Οδό Ρώμης (Rue de Rome).The Greek Orthodox church in Tunis which is dedicated to saint George, was built around 1862 AD during the reign of Mohamed Sadok Bey at the initiative of his Prime Minister Mustapha Khaznadar so that the Greek Orthodox community living in Tunis could have a place of worship.From the religious point of view, the community was placed in 1647 under the authority of the Ecumenical Patriarchate of Alexandria in Egypt.The Greek Orthodox church of Saint George in Tunis is now under the care of the Greek Embassy and it is situated at Rue de Rome.

Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Σφαξ χρωστά την ύπαρξη της σε ένα μεγάλο Ελληνικό πληθυσμό που κάποτε ζούσε σε αυτή τη πόλη, και η οποία ασχολήθηκε κυρίως με την αλιεία σφουγγαριών.Αυτή η εκκλησία είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της νέας πόλης της Σφάξ και χτίστηκε το 1892.Όμως με την αναχώρηση σχεδόν όλης της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, δεν έμειναν σχεδόν καθόλου Ορθόδοξοι πιστοί για να την συντηρούν.Αφού ούτε η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και ούτε το Ελληνικό Κράτος δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τη διατήρηση αυτής της ιστορικής εκκλησίας, τέθεικε κάτω από τη διαχείριση της Καθολικής Εκκλησίας, και οι Καθολικοί ανάλαβαν την ευθύνη για τη φροντίδα της.Όμως, η εκκλησία έμεινε κλειστή και κατέρρευε λόγο παραμέλησης.

Πρόσφατα, ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Σφαξ ανακαίνισαν, ξανάβαψαν και ξανάνοιξαν την εκκλησία.Ένας Τυνήσιος που έχει Ελληνίδα μητέρα, ανέλαβε εθελοντής για να την προσέχει. Οι Καθολικοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την εκκλησία ενώ έχει επίσης γίνει και ένας τόπος λατρείας για Τυνήσιους και ξένους Προτεστάντες. Η πλειοψηφία των ξένων που χρησιμοποιούν την Ελληνική εκκλησία στην Σφαξ είναι σύζυγοι Τυνήσιων, Ευρωπαίοι μουσικοί, και φοιτητές της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.'Ομως ακόμη και κάποιοι Τυνήσιοι Μουσουλμάνοι παρακολουθούν την λειτουργία στα κρυφά κάθε Σάββατο.Επιπλέον, αρκετοί Τυνήσιοι, Μουσουλμάνοι αλλά και ακόμη και άθεοι, χρησιμοποιούν τη εκκλησία για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Έχει μετατραπεί σε εργαστήριο για άτομα με ειδικές ανάγκες, κέντρο για οργανισμούς, όπως για την καταπολέμηση της ασθένειας του καρκίνου, καθώς και για μέλη από οργανισμούς που συνηθίζουν να έρχονται εδώ για φαγητό και για να μοιραστούν συζητήσεις σε ένα μέρος ειρηνικό. Είναι ένα καλό παράδειγμα για τη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών, ενωμένοι από την επιθυμία τους να βοηθήσουν άλλους και να ζουν σε ειρήνη.Ο Καθολικός ιερέας και μερικές μοναχές είναι πάντα εκεί, μαζί με άλλους ξένους που διαμένουν στην Σφαξ, όπως φοιτητές από την Αφρική.Μαζί με αυτούς είναι επίσης και Τυνήσιοι Μουσουλμάνοι, ακόμη και γυναίκες που φορούν το βέλο, Τυνήσιοι Χριστιανοί, και Τυνήσιοι άθεοι.'Ολοι γιορτάζουν μαζί τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Μπαϊράμι, κλπ.Το μόνο κακό είναι ότι η εκκλησία δεν λειτουργεί πλέον ως ένας Ορθόδοξος Ναός όπως έπρεπε, χάριν της αδιαφορίας των Ορθοδόξων Ελλήνων του κόσμου.Η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Σφαξ βρίσκεται στην Οδό Αθηνών (Rue d'Athenes).noctoc-noctoc.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου