Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ελληνισμός του Μαρόκου

Η εγκατάσταση Ελλήνων στο Μαρόκο, το αραβικό αυτό κράτος που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αφρικής, άρχισε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά βάση, επρόκειτο για εμπόρους από τη Μυτιλήνη ?ακολούθησαν το γαλλικό στρατό στο Μαρόκο- και για λίγους Δωδεκανήσιους.
Την εποχή εκείνη, η Καζαμπλάνκα αποτελούσε τελευταίο σταθμό ανεφοδιασμού των πλοίων πριν την έξοδό τους στον Ατλαντικό με προορισμό τις ΗΠΑ. Έτσι, πολλοί Έλληνες μετανάστες παρέμειναν στο Μαρόκο. Το 1930, υπήρχαν 130 ελληνικές οικογένειες (600 περίπου άτομα).
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το υπό γαλλική κατοχή Μαρόκο χρησιμοποιείται ως βάση των αμερικανικών στρατευμάτων. Το Μάρτιο του 1956 και τον Απρίλιο του ίδιου έτους καταλύονται το γαλλικό και το ισπανικό προτεκτοράτο, αντίστοιχα. Το Μαρόκο απέκτησε ανεξαρτησία τον Αύγουστο του 1957. Τότε, άρχισε και η αναχώρηση των Ελλήνων από το Μαρόκο, η οποία έλαβε μεγάλη έκταση τα χρόνια 1962-1971, εξαιτίας της μαζικής εθνικοποίησης επιχειρήσεων και αγροκτημάτων. Όσοι Έλληνες παρέμειναν, ήταν κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί).
Η Ελληνική Κοινότητα της Καζαμπλάνκα, όπου ζουν οι περισσότεροι Έλληνες του Μαρόκου, διατηρεί ελληνορθόδοξο ναό και έχει ιερέα. Σε χώρο που ανήκει στο ναό, στεγάζονται τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Μαρόκου. Ποτέ δε λειτούργησε ελληνικό σχολείο στην Καζαμπλάνκα, ακόμη και σε εποχές που άνθιζε εκεί ο ελληνισμός.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Έλληνες ήταν περίπου 180 και έμεναν, στην πλειοψηφία τους, στην Καζαμπλάνκα. Την ίδια εποχή καταργήθηκε και ο νόμος Dalur, ο οποίος επέβαλε στις ξένες επιχειρήσεις του Μαρόκου τουλάχιστον το 51% του κεφαλαίου αυτών να ανήκει σε Μαροκινούς. Η ομογένεια διαρκώς φθίνει, είτε με την εγκατάσταση κάποιων στη Γαλλία μετά από σπουδές, είτε με την παλιννόστηση μικρού αριθμού στην Ελλάδα.
Η ελληνική πρεσβεία εδρεύει στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και το ελληνικό προξενείο στην Καζαμπλάνκα.
Στο αρχαιολογικό μουσείο της Ραμπάτ φιλοξενούνται θαυμάσια ορειχάλκινα γλυπτά ελληνιστικής τέχνης (του 2ου π.Χ. αι.), που βρέθηκαν στο Βολύμπιλις.
Ελληνίδα, είναι η σύζυγος του Μαροκινού πρωθυπουργού, Αμπεραχμάν Γιουσούφι. Πρόκειται για Ελένη Κεσίσογλου, ο πατέρας της οποίας ήταν από τη Μικρά Ασία και η μητέρα της από τη Θράκη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια Κεσίσογλου βρέθηκε στο Παρίσι, όπου η Ελένη γνώρισε τον Αμπεραχμάν Γιουσούφι που ήταν εξόριστος. Η σχέση τους άρχισε από μια στενή φιλία που κράτησε χρόνια. Το 1968, παντρεύτηκαν ύστερα από έντονες αντιρρήσεις των γονιών της λόγω της διαφοράς στη θρησκεία. Το ζευγάρι διατηρεί ένα μεγάλο σπίτι στην Αίγινα, όπου πηγαίνουν κάθε καλοκαίρι. «Κανείς από τους γείτονές μας δε γνωρίζει ότι είμαστε το πρωθυπουργικό ζευγάρι του Μαρόκου», εξομολογείται η Ελένη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου