Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Διονύσης Δαούσης....Ο Έλληνας που εργάζεται στο Γιβραλτάρ !

Της Ρίτσας Μασούρα

Κύριε Δαούση, είστε ένας Ελληνας που ζείτε με την οικογένειά σας στην Ισπανία και εργάζεστε στο Γιβραλτάρ. Εκ πρώτης όψεως, και μόνον η ιδέα ακούγεται γοητευτική. Ομως μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit
φαντάζομαι ότι θα νοιώθετε σαν …διχασμένη προσωπικότητα. Πείτε μου ποια είναι τα συναισθήματά σας και τι προβλέπετε να συμβεί στο εξής
Όπως αναφέρατε, είμαι Έλληνας και μόνιμος κάτοικος Ισπανίας τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Είχα την τύχη να ζω στην Ισπανία την προηγούμενη δεκαετία και να δω την χώρα να απολαμβάνει τους κόπους τριάντα χρόνων σκληρής δουλειάς, με υψηλό βιοτικό επίπεδο στο εσωτερικό και δύναμη στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Το Γιβραλτάρ επίσης έχει προσφέρει πολλά σε όλους εμάς που ήρθαμε εδώ για να εργαστούμε: εργασιακή αποκατάσταση με δίκαιη μισθοδοσία, καλή δημόσια υγεία και γενικότερα ένα δυναμικό, διαπολιτισμικό εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Τώρα όλα αυτά απειλούνται από τις πολιτικές εξελίξεις. Αισθάνομαι λύπη για όσα φοβούμαι πως μπορεί να χαθούν και θυμό γιατί οι ζωές πολλών ανθρώπων θα θυσιαστούν για να εξυπηρετηθούν πολιτικά παιχνίδια. Για άλλη μια φορά.
Αναφορικά με το μέλλον, νομίζω πως όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ: μέχρι σήμερα ήταν εύκολο για τους εργαζόμενους να περνούν τα σύνορα καθημερινά για να πάνε στην δουλειά τους. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ θέλει να κρατήσει τις ξένες εταιρείες και ελπίζω πως η ελεύθερη μετακίνηση μας θα εξασφαλιστεί και μελλοντικά.
 Στο Γιβραλτάρ οι πολίτες συζητούν ανοικτά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ; Είναι οργισμένοι, δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαική Ενωση ;
Το 96% των πολιτών που πήγαν στις κάλπες, ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση. Όμως η αριθμητική τους δύναμη ήταν ελάχιστη και δεν βοήθησε να έχουμε το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Τώρα έχουμε αναμονή-ανησυχία-υπομονή.
Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ και οι ξένοι εργαζόμενοι συζητούν για τα αποτελέσματα και τι μπορεί να έρχεται σύντομα, σαφώς υπάρχει θυμός, όμως είναι επίσης σαφές πως πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία. Ξέρουμε όλοι πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και την πίεση θα την δεχθούν άμεσα οι μισθοί μας, καθώς η αξία της λίρας είναι σε πτώση. Ελπίζουμε πως η δύσκολη περίοδος δεν θα διαρκέσει πολύ.
Αν βεβαίως γνωρίζετε, θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποια στοιχεία για το ύψος των εμπορικών συναλλαγών Γιβραλτάρ – Ισπανίας;
Το Γιβραλτάρ έχει συμβάλει τα μάλα στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής-Campo de Gibraltar- και έχει ωφεληθεί από την αυξημένη αγοραστική δύναμη της Ισπανικής κοινωνίας, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Περίπου 7 χιλιάδες Ανδαλουσιανοί περνούν τα σύνορα καθημερινά για να εργαστούν. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε και τους ξένους εργαζόμενους, όπως εγώ, που συμβάλλουν στην εμπορική και ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Σύμφωνα με την Deloitte, την προηγούμενη δεκαετία το Γιβραλτάρ συνέβαλε στη δημιουργία του 12,2% του ακαθάριστου προϊόντος του Campo de Gibraltar και μία στις έξι θέσεις εργασίας της περιοχής βρισκόταν εντός των συνόρων. Με την αύξηση της ανεργίας στην Ισπανία, το ποσοστό ανέβηκε και υπολογίζεται σε μία για κάθε τέσσερις θέσεις εργασίας.
Πείτε μου πώς είδατε την προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία ; Υπήρξαν έντονοι διαξιφισμοί; Και πώς κρίνετε το αποτέλεσμα, τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους Ποδέμος στη δεύτερη θέση ; Τι ήταν κατά τη γνώμη σας αυτό που επηρέασε τελικά τους πολίτες και οδήγησε στα αποτελέσματα που ήδη γνωρίζουμε;
Ομολογώ πως δεν παρακολούθησα πολύ την τελευταία εκστρατεία και νομίζω πως πολλοί πολίτες αυτής της χώρας αισθάνονται κουρασμένοι. Από την άλλη πλευρά, οι νέες πολιτικές δυνάμεις δεν έλαβαν ψήφους όπως θα περίμενε κανείς και φαίνεται πως οι πολίτες επιθυμούν να απαλλαγούν από τα μεγάλα κόμματα μόνον στη θεωρία.
Η συμμαχία των Podemos με την Izquierda Unida μάλλον τρόμαξε το εκλογικό σώμα. Άλλωστε, η Ισπανική κοινωνία έχει συνδέσει το πρόσωπο του Pablo Iglesias με όσα συνέβησαν στην Ελλάδα και οι θεωρίες του φόβου και της καταστροφής δεν έχουν λείψει στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια. Πολλοί επέλεξαν την ‘’ασφάλεια’’ του Λαϊκού Κόμματος, μολονότι τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι πολλά.
Προσωπικά, δεν με ικανοποιεί το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς το Λαϊκό Κόμμα είναι εχθρικό προς το Γιβραλτάρ. Πιστεύω πως η καθημερινότητα μας θα γίνει πιο δύσκολη τώρα.
Και μια τελευταία ερώτηση: Θεωρώ ότι οι Ισπανοί, αν και δεν έχουν πολλά χρόνια βγει από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, προσαρμόστηκαν πολύ πιο σωστά στη νέα πραγματικότητα, συγκριτικά πάντα με τους Ελληνες, και δεν έπαθαν αμόκ με οτιδήποτε «αριστερό». Πιστεύετε ότι οι Ισπανοί είναι ένας λαός πιο λογικός και πιο πειθαρχημένος ;
Η γνώμη μου είναι πως, στην Ισπανία, ο θυμός της Αριστεράς διοχετεύθηκε δημιουργικά στην Τέχνη και ίσως αυτό έσωσε τη χώρα από την βία στους δρόμους, όπως την είδαμε στην Ελλάδα. Ειδικά ο κινηματογράφος επέτρεψε στην κοινωνία να δακρύσει, να θυμώσει, αλλά τελικά και να αποδεχθεί την εμπειρία του Εμφυλίου και όσων ακολούθησαν και να πάρει αποστάσεις: ‘’αυτά έγιναν παλαιότερα, ας φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον’’.
Ειδικά τα πρώτα μου χρόνια εδώ, τότε που διάβαζα Ισπανική Ιστορία και κουβέντιαζα με τους φίλους μου, μου είχε κάνει εντύπωση η ψυχραιμία τους. Από την άλλη, με ενοχλούσε και με ενοχλεί που υπάρχουν ακόμα ομαδικοί τάφοι με τα θύματα του πολέμου. Πιστεύω πως η σορός του Federico García Lorca θα έπρεπε να είχε αναζητηθεί αμέσως μετά τον θάνατο του Φράνκο. Και για την πειθαρχία, θα σας πω πως η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις αυτόνομες κοινότητες. Ο Βορράς θεωρείται πολύ πιο πειθαρχημένος από τον καθαρά Μεσογειακό Νότο.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 
στο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου