Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης κοντά στον Ελληνισμό του ΚαΐρουΤα προβλήματα του Ελληνισμού του Καΐρου άκουσε για πρώτη φορά από κοντά ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και συναντήθηκε με την ελληνική ομογένεια, μεταφέροντας το μήνυμα εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Απόδημους, ομογενείς Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

«Μού είχαν πει ότι πρόκειται για μία μικρή παροικία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά ο αριθμός ξεπερνιέται από τον ενθουσιασμό σας και το έργο σας», τόνισε ο κ. Αμανατίδης, στη θερμή υποδοχή που τού επεφύλαξε ο Ελληνισμός του Καΐρου.


Ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ θέλησε να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους παροικιακούς φορείς, ξεκινώντας πάντως από τα ελληνικά σχολεία, την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή.


«Εδώ, στα σχολεία μας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, είναι το μέλλον της παροικίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, υποδεχόμενος τόσο τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη όσο και τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας Δρ Ευστάθιο Χ. Λιανό Λιάντη, τους οποίους συνόδευε ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη.
«Θα προσπαθήσουμε ως κυβέρνηση να ενισχύσουμε την ελληνόφωνη εκπαίδευση όσο μπορούμε περισσότερο», τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στην ελληνική παροικία, αναγγέλλοντας παράλληλα ότι θα επαναλειτουργήσει και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά με νέους όρους και καλώντας ανοιχτά και τα μέλη της καϊρινής παροικίας να καταθέσουν τις ανάλογες προτάσεις τους όταν ξεκινήσει η διαβούλευση με όλους τους φορείς για το ζωτικό αυτό θέμα για την ελληνική ομογένεια.

Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε ότι προωθείται και το θέμα της ψήφου των ομογενών, με την Επιτροπή που θα συστήσει σύντομα – με την παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων – ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουπλής.


Ιδιαίτερα συγκινητική για τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αμανατίδη, η στιγμή όταν κάθισε με τα παιδιά του δημοτικού στα ίδια θρανία και μίλησε μαζί τους, ή με τα μικρότερα του νηπιαγωγείου ή με τους μεγαλύτερους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι και ο ίδιος προέρχεται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών και γι” αυτό και ενδιαφέρθηκε να μάθει τυχόν προβλήματα των σχολείων.
Επίσης, ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκαιρη στελέχωση των ελληνικών σχολείων στην Αίγυπτο με τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.
Από την πλευρά τους, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Σινά και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αμπέτ της Αμπετείου Σχολής Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός όσο και και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, εκπροσωπώντας την Αχιλλοπούλειο Σχολή, δεν δίστασαν να εκφράσουν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για τη μεγάλη φετινή στήριξη στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, παρουσία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Μαρίας Κουμαριανού, του Δ/ντή της Αχιλλοπουλείου (Δημοτικό σχολείο) κ. Χαράλαμπου Κουγεμήτρου και της Δ/ντριας της Αμπετείου (Γυμνάσιο – Λύκειο) κας Βασιλικής Πετροπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη προσωπικά και την κα Στέλλα Κυριάζη, μία Ευεργέτιδα της παροικίας που ανέλαβε πρόσφατα όλο το κόστος αγοράς διαδραστικών πινάκων διδασκαλίας για κάθε τάξη της Αμπετείου Σχολής, έτσι ώστε η μάθηση να γίνεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ευχαριστώντας την μάλιστα και ενώπιον της Διαχειριστικής Επιτροπής της Κοινότητας, με την κα Κυριάζη να εύχεται με τη σειρά της να βοηθήσουν και άλλοι, όσοι μπορούν τα ελληνικά σχολεία στη Χώρα του Νείλου.


Άλλη χαρακτηριστική στιγμή ήταν η ερώτηση εκ μέρους του κ. Αμανατίδη στους αραβοδιδασκάλους των σχολείων για το πώς λέμε «Καλημέρα» στα αραβικά, με τη δική του διαπίστωση ότι τελικά «δεν είναι δύσκολη μόνον η ελληνική γλώσσα…»
Ακολούθησε η σύσκεψη με την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, όπου ο Πρόεδρος της «Μητέρας των εν Καΐρω Σωματείων» κ. Χρήστος Καβαλής έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα για τα οποία ο Καϊρινός Ελληνισμός ζητεί «ευοίκοον ους» από την ελληνική Πολιτεία.


ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ
ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΥΦΥΠΕΞ ΙΩΑΝΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ


Στο υπόμνημα που έδωσε στον Υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου έγραψε συγκεκριμένα:

«Κύριε Υπουργέ,

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδέχεται στο Κάιρο και μάλιστα στο χώρο που στεγάζεται το μέλλον της, στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια και το Πολιτιστικό της Κέντρο. Διανύοντας 112 χρόνια ζωής, έχουμε την τιμή να σάς εκθέσουμε κάποιες προτάσεις μας, που ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της δικής σας στήριξης και προώθησης. Οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:


1. Ελληνική Εκπαίδευση στην Αίγυπτο και γενικά στην ομογένεια:

Με ένα δυναμικό 220 μαθητών στην Αίγυπτο, η συνέχεια της Ελληνικής Παιδείας θεωρείται βασικός πυλώνας για τη συνέχεια της ελληνικότητας της ιστορικής μας παροικίας. Θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη ικανοποίησή μας για τους φετινούς χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας με το θέμα των αποσπάσεων, και ευελπιστούμε να μην υπάρξουν αλλαγές στις επόμενες χρονιές.Η διατήρηση της αμιγούς ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό – τουλάχιστον στις στρατηγικές περιοχές του εξωτερικού όπου υπάρχουν ιστορικές κοινότητες – Πατριαρχεία – Αρχιεπισκοπές, όπως στην Αίγυπτο την Αλβανία και την Τουρκία, θα πρέπει να ακολουθείται από διαφορετική πολιτική από την όποια γενικευμένη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εγγενείς εδώ, στην Αλβανία και στην Τουρκία, πάσης μορφής δυσχέρειες, και δη σε σχέση με συνθήκες και διαθέσιμες δυνατότητες και επιλογές σε λοιπές Ελληνικές Κοινότητες, λ.χ. στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία κλπ.


2. Συντάξεις και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη

Με τον Ν.2079/1992, δύνανται οι μονίμως διαμένοντες στην Αίγυπτο Έλληνες υπήκοοι και ομογενείς να λαμβάνουν τις συντάξεις του Ι.Κ.Α., μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αίγυπτο. Παράλληλα, από τις συντάξεις αυτές, παρακρατείται ποσοστό 4% για την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης την οποία στερούνται οι ασφαλισμένοι καθώς διαβιούν στο εξωτερικό.

Προτείνουμε λοιπόν προς τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες:1. Να απαλλαγούν απ” αυτήν την παρακράτηση οι Αιγυπτιώτες συνταξιούχοι, καθώς με τη μείωση των συντάξεων, το 4% δεν είναι αμελητέο.

2. Εναλλακτικά να υπάρξει νομοθετική διάταξη έτσι ώστε το ΙΚΑ να συμπεριλάβει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου στα συμβαλλόμενα με το ΙΚΑ ιδρύματα και κατά συνέπεια, το Αιγυπτιώτικο ίδρυμα, που αποτελεί και ίσως το μοναδικό αμιγώς ελληνικό μη ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα εκτός Ελλάδος, να επιτελεί το σοβαρό αυτό λειτούργημα έναντι των συνταξιούχων που το δικαιούνται, χωρίς να επιβαρύνεται υπέρμετρα.
3. Το Ελληνικό Νοσοκομείο της Κοινότητας στο Κάιρο
Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, διατηρεί ζωντανό και εν λειτουργία στην καρδιά του Καΐρου ένα γενικό Νοσοκομείο 140 κλινών. Το νοσοκομείο το 2016 θα έχει κλείσει τα 104 χρόνια λειτουργίας του. Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύτηκαν κατά τον Β” Παγκόσμιο πόλεμο στελέχη της εξόριστης ελληνικής Κυβέρνησης, επιτελάρχες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και 9.000 αξιωματικοί και οπλίτες. Δύο περίπτερά του είχαν παραχωρηθεί στην υπηρεσία της Ελληνικής Αεροπορίας από το 1942 – 1944 και μέχρι σήμερα υπάρχει εντοιχισμένη πινακίδα εις ένδειξη ευγνωμοσύνης. Με τη λαμπρή του ιστορία και παρελθόν αλλά και με το ζωντανό του ρόλο στη υπηρεσία της αιγυπτιακής κοινωνίας, με τιμές που πλησιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, θα μπορούσε να καταστεί κέντρο προβολής της Ελλάδος.Η πρότασή μας είναι να έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ομάδες Ελλήνων αξιωματικών ιατρών για την εκτέλεση δωρεάν επεμβάσεων ως προσφορά υπηρεσίας στους οικονομικά αδύνατους Έλληνες και Αιγυπτίους.Παράλληλα, και δεδομένου ότι η χώρα υποφέρει από την έλλειψη ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, μια ρύθμιση να μπορούν να εργάζονται στο Ελληνικό Νοσοκομείο με απόσπαση από Ελληνικά στρατιωτικά νοσοκομεία κάποιες ή κάποιοι πεπειραμένοι νοσηλευτές και να διδάξουν το προσωπικό μας, θα ήταν μια αξιόλογη βοήθεια για το ιστορικό αυτό ίδρυμα, και πάλι ένα μέσο προβολής της Ελλάδος στην Αίγυπτο.


Είμαστε βέβαιοι, Εξοχότατε, ότι θα συμβάλετε με κάθε τρόπο στην επίλυση των θεμάτων αυτών μεταφέροντας τις εισηγήσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αποτελούν ουσιαστικά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας της παροικίας μας και της προβολής της Ελλάδας στην φιλόξενη Αίγυπτο.
http://pyramisnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου