Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Η ελληνική παροικία της Ονδούρας

Οποιος πιστεύει ότι Ελληνες υπάρχουν παντού έχει απόλυτο δίκιο. Αν μάλιστα υποψιάζεται ότι υπάρχουν Ελληνες εστιάτορες παντού, τότε έχει καταλάβει πολύ καλά τι γίνεται στον κόσμο! Απόδειξη, οι Ελληνες που γνώρισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παρούσης στην Ονδούρα κάνοντας το γύρο του κόσμου και περιγράφοντας τις εμπειρίες του στην ιστοσελίδα του (www.godimitris.gr) και σε συνεργασίες όπως εκείνη με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 


«Ελληνες στην Ονδούρα; Θα περίμενε να συναντήσει κανείς δυο τρεις οικογένειες, όμως σε αυτή τη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής οι ελληνικές οικογένειες ξεπερνούν τις δεκαπέντε» γράφει. «Μάλιστα, μόνο ένας από τους πρώτους Ελληνες που ήρθε εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα άφησε πίσω του 120 απογόνους»! Η Ονδούρα είναι το μοναδικό κράτος της Κεντρικής Αμερικής στο οποίο το ελληνικό στοιχείο δεν είναι συγκεντρωμένο στις μεγάλες πόλεις, αλλά βρίσκεται διάσπαρτο σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Ελληνες ζουν σε τουλάχιστον επτά πόλεις και χωριά, ενώ οι περισσότεροι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση, με δικά τους εστιατόρια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και καταστήματα. Ελληνας είναι και ο μοναδικός εκδότης περιοδικών αυτοκινήτου στην Ονδούρα, ενώ στην πρωτεύουσα Τεγκουσικάλπα άνοιξε το 1957 το «Mediterraneo», που είναι το πρώτο ελληνικό εστιατόριο της Κεντρικής Αμερικής! 

Ενας από τους πρώτους Ελληνες που πήγαν στην Ονδούρα, στις αρχές του 1920, ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρινάκης, που έφυγε από τις Γωνιές της Κρήτης για τις ΗΠΑ, αλλά τελικά βρέθηκε στην Ονδούρα. Αρχισε αμέσως να δουλεύει, ενώ αργότερα ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τη Ρόσα, η οποία σήμερα είναι 93 ετών και ζει στην Τεγκουσικάλπα. Από αυτόν τον έρωτα υπάρχουν σήμερα 120 απόγονοι, ένας από τους οποίους είναι ο Επαμεινώνδας Μαρινάκης, τον οποίο συνάντησε ο Δημήτρης Παρούσης. Ο κ. Μαρινάκης έχει τουριστικές επιχειρήσεις και εστιατόρια και είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τουρισμού στην Ονδούρα. «Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ύπαρξής μου» λέει με τα λίγα ελληνικά που μιλάει. «Ο πατέρας μου απέδειξε σε τούτη τη χώρα τη δυναμική των Ελλήνων και το πείσμα τους να δημιουργήσουν κόντρα σε οποιεσδήποτε δυσκολίες». 

Αυτό ακριβώς έκανε και ο Γιώργος Ντικούλης, που άφησε την οικογένειά του στην Πρέβεζα το 1956 για να περιπλανηθεί στη Βενεζουέλα, τον Παναμά και τη Νικαράγουα και τελικά εγκαταστάθηκε στην Ονδούρα, όπου άνοιξε το «Mediterraneo». Το 1973 γύρισε στην Ελλάδα για να δει τους γιους του, οι οποίοι τον ακολούθησαν στην Ονδούρα και σήμερα ζουν εκεί - ο Γιάννης έχει το εστιατόριο και μία εταιρεία με διαφημιστικά είδη, ενώ ο Χρήστος είναι εκδότης περιοδικού αυτοκινήτων κι έχει μία από τις λίγες εκπομπές αυτοκινήτου στη χώρα. 

Στην Τεγκουσικάλπα ζει και ο Δράκος Καρυωτάκης από το Κουνάβι Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, που σήμερα έχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγών - εξαγωγών, καθώς και ο Γιώργος Δημόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, που πήγε στην Ονδούρα το 1970 και δούλευε ως τεχνικός ραδιοσταθμών: «Την εποχή εκείνη υπήρχαν πενήντα ραδιοφωνικοί σταθμοί, όταν στην Ελλάδα είχαμε μόνο τρεις» είπε στον Δημήτρη Παρούση. Σήμερα είναι 54 ετών, έχει πέντε παιδιά και διατηρεί δικό του ανταλλακτήριο συναλλάγματος. 


Ο πιο γνωστός Ελληνας της χώρας!

Ο γνωστότερος Ελληνας της Ονδούρας είναι ο Ζαχαρίας Παπαδάκης με τον αδελφό του Κώστα, στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, όπου ζουν άλλες τρεις οικογένειες, ενώ ακόμη τρεις ζουν στην πόλη Σέιμπα στις ακτές της Καραϊβικής. Ελληνες υπάρχουν και σε άλλες δύο πόλεις, όπως ο 90χρονος Νικόλας Βουτσινάς από την Κεφαλλονιά και ο 82χρονος Χρήστος Σεραφείμ από το Γραμματικό Εδεσσας. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Ονδούρα υπάρχουν πολλοί Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Παρούσης, η Ονδούρα είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ που συγκεντρώνει τόσους Ελληνες, όμως δεν διαθέτει καμία οργανωμένη ελληνική κοινότητα.

http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου