Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ομογενής παράγει κατσικίσιο τυρί στο Ελκμοντ της Αλαμπάμα

Η Ελληνοαμερικανίδα Τασία Μαλακάση, της οποίας ο πατέρας κατάγεται από το Ιόνιο νησί της Λευκάδας και η μητέρα από την Αλαμπάμα, παράγει κατσικίσιο τυρί που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Αλαμπάμα. Είναι ιδιοκτήτρια της Belle Chevre στο Eλκμοντ, μια γαλακτοβιομηχανία που παράγει νόστιμα τυριά και προωθεί τη δυναμική γαστρονομική κοινότητα της Αλαμπάμα.

BreakfastCheeses (1)
Η κ. Μαλακάση εγκατέλειψε την προσοδοφόρα καριέρα της στην τεχνολογία web για να ακολουθήσει το πάθος της για το φαγητό. Μίλησε με τον «Εθνικό Κήρυκα» σε μια τηλεφωνική συνέντευξη για το πάθος της και για την ασχολία της με αυτό που «οι Ελληνες έχουν κάνει εδώ και χιλιετίες», δηλαδή την παράγωγη κατσικίσιου τυριού.
«Εμαθα από την Ελληνίδα γιαγιά μου και τον Αμερικανό παππού μου ότι το φαγητό είναι γιορτή. Δεν δουλεύουμε για να παράγουμε τυρί, δουλεύουμε για να κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους», αναφέρει η ίδια σε βίντεο της σειράς «Meet the Makers» του Conde Nast Traveler, δείχνοντας πως η έννοια της «terroir» (τοπικό προϊόν με χαρακτηριστική γεύση) είναι ζωντανή στην γαστρονομική κοινότητα της Αλαμπάμα.
Τα προϊόντα που παράγει η ομογενής στο εργοστάσιό της.   Φωτογραφία: Stephanie Schamban

Οι καταβολές της από την Ελλάδα και τον αμερικανικό Νότο μπορεί να φαίνονται εντελώς ανόμοιες με την πρώτη ματιά, αλλά το φαγητό είναι ο κοινός παρονομαστής. Η «μισή Ελληνίδα και μισή Αλαμπαμιανή» κ. Μαλακάση είπε στο περιοδικό «Country Living» σχετικά με τις ομοιότητες στην κουλτούρα των τροφίμων και των δύο πλευρών, ότι «σε κάθε είδους συγκεντρώσεων, σας προσφέρεται κάτι να φάτε ή να πιείτε πριν καν σας ρωτήσουν πώς είσαι». Το φαγητό είναι πολύ βασικό και στις δύο κουλτούρες, είτε ψυχαγωγείς, γιορτάζεις, ή δείχνεις ότι νοιάζεσαι μέσω του φαγητού.
Η κ. Μαλακάση μεγάλωσε στην Αλαμπάμα και επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 ετών. Επρόκειτο να μετακομίσει στην Ελλάδα για να ζήσει με τον πατέρα της και την Ελληνίδα μητριά της. Παρά το εμπόδιο της γλώσσας, διότι η κ. Μαλακάση δεν μιλούσε ελληνικά τότε και μητριά της δεν μιλούσε αγγλικά, το φαγητό που παρουσίαζε η μητριά της μπροστά στην έφηβη Μαλακάση στο τραπέζι εξέφραζε πόσο πολύ νοιαζόταν. Το φαγητό ξεπερνά τη γλώσσα και τον πολιτισμό και φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Οταν η κ. Μαλακάση συναντιέται με τις δύο θετές αδελφές της (η μία ζει στη Νέα Υόρκη και η άλλη στην Αθήνα) μαγειρεύουν και επιχειρηματολογούν για το ποια κάνει τον καλύτερο μουσακά.
H Τασία Μαλακάση, ιδιοκτήτρια της γαλακτοβιομηχανίας Belle Chevre . / Φωτογραφία  Stephanie Schamban

Η κ. Μαλακάση είπε ότι είναι στα καλύτερά της όταν μαγειρεύει και αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το πάθος για το φαγητό, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να τα καταφέρεις κάνοντας αυτό που αγαπάς». Παρατήρησε ότι αυτή η ιδέα δεν έχει προχωρήσει αρκετά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την πλησιάζουν άνθρωποι για να σχολιάσουν πόσο γενναία είναι που ακολούθησε το πάθος της.
Η κ. Μαλακάση αναγνωρίζει ότι τους περισσότερους ανθρώπους συχνά τους κρατά πίσω ο φόβος, όταν πρόκειται να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Είπε ότι η επιτυχία της έχει να κάνει περισσότερο με την πίστη παρά με τη γενναιότητα. Εμπνευσμένη και από τις δύο πλευρές της οικογένειάς της, η κ. Μαλακάση πίστευε ότι μπορούσε να πετύχει, μελετώντας τυροκομία για ένα χρόνο, και στη συνέχεια αγοράζοντας τη γαλακτοβιομηχανία Belle Chevre το 2007 και παράγοντας τυρί γαλλικού-τύπου στην αγροτική Αλαμπάμα.
Ο στόχος ήταν να κάνει το καλό φαγητό προσιτό, και όχι τόσο αποκλειστικό. Βρίσκοντας το τυρί Belle Chevre προς πώληση σε κατάστημα Dean & Deluca στο Μανχάταν, παρατήρησε ότι παράγονταν στην πατρίδα της, την Αλαμπάμα. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την επιστροφή της στην πολιτεία για να αγοράσει το τυροκομείο και να ακολουθήσει το πάθος της για τα τρόφιμα.
Τα τυριά Belle Chevre έχουν κερδίσει πάνω από 100 βραβεία και είναι διαθέσιμα σε όλη την Αμερική, αλλά η κ. Μαλακάση δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Στην Ελλάδα, παρατήρησε, το τυρί τρώγεται σε κάθε γεύμα, όχι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Το τυρί είναι ένα μέρος της υγιεινής μεσογειακής διατροφής που η κ. Μαλακάση προσπαθεί να φέρει στο αμερικανικό τραπέζι.
Οι Αμερικανοί δεν τρώνε τυρί με το πρωινό, είπε, παρά το γεγονός ότι είναι ένα υγιεινό τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνες και προβιοτικά.
Τα Belle Chevre τυριά πρωινού είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα προϊόντα για την εταιρεία. Το μαλακό, φρέσκο κατσικίσιο τυρί που αλείφεται εύκολα είναι νόστιμο και μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο βαρετό, και όχι ιδιαίτερα θρεπτικό, τυρί κρέμα για το πρωινό κουλούρι σας. Ο στόχος, είπε η κ. Μαλακάση, είναι να δούμε το τυρί να γίνεται τόσο βασικό τρόφιμο για τα αμερικάνικα νοικοκυριά όσο το γάλα και τα αυγά που αγοράζονται κάθε εβδομάδα.
Η κ. Μαλακάση είναι επίσης συγγραφέας δύο βιβλίων μαγειρικής, το «Tasia’s Table» και το «Southern Made Fresh», τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει άλλο βιβλίο μαγειρικής στα σκαριά, είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήθελε πολύ να γράψει ένα ελληνικό βιβλίο μαγειρικής, σημειώνοντας ότι είναι στο αίμα της να το κάνει.
Τα τυριά Belle Chevre αποστέλλονται σε ολόκληρη την Αμερική και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και στα καταστήματα Whole Foods. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.bellechevre.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου