Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Σκέψεις της ΕΕ για υιοθέτηση κοινού κατώτατου ευρωπαϊκού μισθούΕντατικοποιούνται οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ, για την υιοθέτηση κοινού κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού.

Η συζήτηση ξεκίνησε από τη Γερμανία πέρυσι τον Ιανουάριο, αλλά πλέον το θέμα φαίνεται να απασχολεί και άλλες χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Εuractiv. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν και αντιρρήσεις στις Βρυξέλλες, για τη θέσπιση βασικού μισθού και την απόσπαση εργαζομένων.

«Δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ευρωβουλευτών», δήλωσε στέλεχος του ΕΛΚ, ενώ ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Φιλίπ Κορντερί δήλωσε ότι «αποτελεί ρεαλιστική φιλοδοξία» και «αναγκαιότητα» η θέσπισή του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σήμερα 6 χώρες- οι Ιταλία Κύπρος, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία- δεν έχουν θεσπίσει ένα βασικό μισθό, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των βασικών μισθών σε κάποιες χώρες. Για παράδειγμα, ο βασικός μισθός της Βουλγαρίας το 2016 ήταν στα 216 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο ανήλθε στα 1.923 ευρώ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι ανάμεσα στους εταίρους οι οποίοι θα χρειαστούν πειστικά επιχειρήματα είναι τα Ανατολικά κράτη, όπου ο βασικός μισθός βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και η θέσπιση ενιαίου μισθού ενδέχεται να θέσει τέλος στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουν.
Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου