Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Δυο σχεδιάστριες της Θεσσαλονίκης στα παρισινά σαλόνια μόδας!Είναι οι πρώτες μέρες του Αυγούστου. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυκλοφορεί ελάχιστος κόσμος. Πάνω από την Εγνατία, στην παλιά γειτονιά των βιοτεχνιών, που έσφυζε κάποτε από ζωή, εκεί που ανέπνεε η Θεσσαλονίκη τα χρυσά χρόνια του ενδύματος
τα ανοίκιαστα καταστήματα, βιοτεχνίες και γραφεία είναι αμέτρητα. Στην καρδιά της Αντιγονιδών, ένδοξου δρόμου της πόλης τα χρόνια της ακμής του υφάσματος, στον ημιόρφοφο μιας πολυκατοικίας που φιλοξενούσε από ανέκαθεν μια παλιά ιστορική βιοτεχνία, παρότι είμαστε στο κατακαλόκαιρο επικρατεί οργασμός δημιουργίας.
Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.13.35 μμ

Η Στέλλα και η Λαμπρινή Σταύρου, οι δυο δημιουργεί του brand Ancient Kalos εργάζονται εντατικά. Πρέπει να προλάβουν τις παραγγελίες των νησιών, του εξωτερικού και μια σπουδαία εκδήλωση που έρχεται.
Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.13.52 μμ


Τα κομμάτια της φετινής καλοκαιρινής συλλογής τους με ρούχα παραλίας κρέμονται στις κρεμάστρες του show room. Θυμίζουν Ελλάδα. Πάρα πολύ. Ο Ερμής, η κεφαλή που κοσμούσε τα γραμματόσημα δεκαετίες και μαζεύαμε σε άλμπουμ παιδιά τυπωμένος σε φορέματα, παρεό, πετσέτες. Σε άλλα πανιά είναι τυπωμένα αρχαία νομίσματα ενώ υπάρχουν και πολλά μοτίβα που θυμίζουν τα κεντήματα που στόλιζαν τα σπίτια των γιαγιάδων μας. Όμορφες φούντες στα τελειώματα, κοφτά τρυπήματα, γνώριμες εικόνες μιας Ελλάδας που έχουμε ξεχάσει.
Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.13.22 μμ


Τα κορίτσια κατάφεραν σε αυτό το βιοτεχνικό χώρο το ακατόρθωτο. Πολλοί τους έλεγαν πως πάνε να κάνουν μια τρέλα μέσα στην κρίση. Ρούχα παραλίας με ελληνικά θέματα; Για ποιον και πως; Οι περισσότεροι τις αποθάρρυναν. Εκείνες όμως είδαν την προοπτική και την έλλειψη εκεί που οι άλλοι έβλεπαν την πιθανή αποτυχία.


Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.13.00 μμ


Και εργάστηκαν πάρα πολύ συστηματικά. Καταρχήν προς τιμή τους επέλεξαν μια κλασική ιστορική γειτονιά του ρούχου στην πόλη και όχι ένα μοδάτο δρόμο κάτω από την Τσιμισκή. Δεύτερον δεν περίμεναν την αναγνώριση από το στενό κύκλο της πόλης αλλά εργάστηκαν συστηματικά για να κερδίσουν τις αγορές των παραθεριστικών τόπων. Έτσι τις έμαθαν τα νησιά, η Αθήνα και ακολούθησαν μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, από όπου οι παραγγελίες πολλαπλασιάζονται.
Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.12.38 μμ


Η επιτυχία δεν τους έκανε να καβαλήσουν καλάμι. Συνέχισαν να εργάζονται εντατικά και κυρίως όσο ακριβώς παίρνει το πάπλωμα σε καιρούς κρίσης. Ακόμα και στην Αθήνα ο δειγματισμός στους πελάτες τους γίνεται με ραντεβού σε μια αίθουσα ξενοδοχείου. Εδώ είναι ο τόπος τους και εδώ συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται.
Στο εξωτερικό, η αναζήτηση νέων δημιουργών, μια τάση που διαρκώς διογκώνεται οδήγησε τα λαγωνικά του στιλ πολύ σύντομα στο κατώφλι τους. Από ένα pop up store στη Βυρητό που κυριολεκτικά ξεπούλησαν μέχρι το opening ενός σούπερ χλιδάτου κλαμπ στο Μαϊάμι που πρόκειται να ανοίξει στα τέλη Αυγούστου και ζήτησε να διαθέτει τη σειρά των Resort ενδυμάτων τους!
whoΑλλά και η πρόκληση του Whos Next. Του μεγαλύτερου event μόδας που γίνεται στην αρχή κάθε Σεπτέμβρη στο Παρίσι και ανακαλύπτει ότι ακολουθεί στο μέλλον της μόδας. Στη φετινή του εκδοχή το κυρίως event είναι αφιερωμένο στη Μεσόγειο και τις νέες της δυνάμεις. Ανάμεσα στις δουλειές που θα παρουσιαστούν στους ειδικούς της μόδας από όλο τον κόσμο είναι τα ρούχα της Στέλλας και της Λαμπρινής. Οι δημιουργίες της Ancient Kalos από τη Θεσσαλονίκη.who2Δημιουργίες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν παγκόσμια και που διαθέτουν και ένα ακόμα αισιόδοξο χαρακτηριστικό. Φτιάχνονται εξολοκλήρου στη Μακεδονία. Σε ειδικά εργαστήρια, κεντήστρες, τεχνίτες και μάστορες που παρέμειναν μέσα στην κρίση ανοιχτοί και που οι δυο δημιουργοί κατάφεραν να τους ανακαλύψουν και να τους ενώσουν σε μια κοινή γραμμή παραγωγής που διασώζει και μεγάλο κομμάτι της παράδοσης της περιοχής, που κάποτε άκμαζε η κλωστουφαντουργία και δημιουργεί μια εξαιρετικά αισιόδοξη συνθήκη που στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ, να στήνεις δηλαδή μια μεγάλη συνεργασία παλαιών και νέων ανθρώπων του ενδύματος από διαφορετικές ειδικότητες και με διαφορετικές καταβολές σε μια κοινή γραμμή παραγωγής που εμπεριέχει τους πάντες.
ancient kallos
Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.15.05 μμ
Η αρχαία ομορφιά και το κλέος έγινε για τις δυο Θεσσαλονικιές η έμπνευση. Ο ήλιος, το Αιγαίο, τα γαλάζια και τα χρυσά χρώματα, το λευκό του ασβέστη και το λουλακί του Ιονίου. τσάντες θαλάσσης, παρεό, φορέματα παραλίας και διακοπών, λινά, πουκάμισα, όλα σε εξαιρετικά υφάσματα επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή για την ποιότητα τους και όλα δουλεμένα από ειδικούς που ξέρουν να τη δουλειά εδώ και δεκαετίες, φιγουράρουν πια σε όλο το ελληνικό και παγκόσμιο καλοκαίρι και έχουν στην ούγια τους μια υπογραφή που αποδείχτηκε ένα σπουδαίο στοίχημα που κερδήθηκε.
Σε λίγες μέρες στο Παρίσι στο ερώτημα Who’s Next η απάντηση θα είναι δυο κυρίες από τη Θεσσαλονίκη, που αποφάσισαν να ρισκάρουν μέσα στην κρίση και τα κατάφεραν, κάνοντας την πόλη τους περήφανη.
Στιγμιότυπο 2016-08-04, 12.12.15 μμ
Δείτε τη σκηνή της μόδας στη Θεσσαλονίκη σήμερα εδώ.
Πηγή: parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου