Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Εκδηλώσεις Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού με αφετηρία το Βερολίνο

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, η οποία έχει ως στόχο τη διατήρηση της μνήμης των δύο ηρώων, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις, με αφετηρία το Βερολίνο, με την Πορεία Ελευθερίας Μοτοσικλετιστών, όπως είχε ξεκινήσει το 1996, και στην οποία θα συμμετέχουν η αδελφή και η κόρη του Τάσου Ισαάκ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού και στην οποία παρευρέθηκαν η μητέρα και η αδελφή του Τάσου Ισαάκ, ο Νικόλας Ιωαννίδης, εκ Μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, είπε ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη των οικογενειών των δύο ηρωομαρτύρων.
Όπως είπε, η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» ιδρύθηκε το 2008 από μία ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι «εμφορούνται από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά, τα οποία ενστερνίζονταν και οι δύο ήρωες μας οι οποίοι έπεσαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου».
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει γενικότερα στον τόπο μας, εκείνη την περίοδο το αντικατοχικό κίνημα είχε εξασθενήσει, έτσι λοιπόν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιο κομματικό χώρο βρίσκονται, είναι υπερκομματικοί, μόνος γνώμονας των ενεργειών τους είναι το καλό του τόπου και των ανθρώπων του, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτή την πρωτοβουλία, ούτως ώστε να ανακινήσουν ξανά το θέμα, να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότι πριν 20 χρόνια δύο νέα παιδιά έπεσαν, σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους, ζητώντας τίποτα λιγότερο από το μεγαλύτερο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, την ελευθερία. Έτσι, από το 2008 και εντεύθεν η Πρωτοβουλία Μνήμης διοργανώνει κάθε χρόνο μία μεγάλη πορεία μοτοσικλετών. Μαζεύονται μοτοσικλετιστές από όλες τις πόλεις της Κύπρου και κατευθύνονται στο Παραλίμνι για το ετήσιο μνημόσυνο», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι κάθε χρόνο η συμμετοχή αυξάνεται.
«Είναι εντυπωσιακό το πώς αγκαλιάζουν οι συμπολίτες μας αυτή την προσπάθεια, φαίνεται πως το αντικατοχικό κίνημα ακόμη κι αν είχε εξασθενήσει σε κάποια φάση, εντούτοις παραμένει το αίσθημα φιλοπατρίας των Κυπρίων και αυτό φανερώνεται με κάθε ευκαιρία. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη θυσία των ηρώων μας, οπότε αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μία πορεία από το Βερολίνο, όπως είχε ξεκινήσει το 1996, μία προσπάθεια από μοτοσικλετιστές, συμβολικά, από το Βερολίνο το οποίο ήταν επίσης διαιρεμένο, αλλά πλέον αποτελεί μία ενιαία πόλη. Μία αφετηρία από μια μέχρι πρότινος διαιρεμένη πόλη προς ένα νησί ημικατεχόμενο. Ο συμβολισμός ήταν τεράστιος. Ήθελαν οι άνθρωποι να δείξουν ότι μπορούμε ελεύθερα να διακινούμαστε σε όλη την Ευρώπη, αλλά όχι στην πατρίδα μας.
Δυστυχώς, αυτό παραμένει μέχρι σήμερα. Ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Κύπρο. Είναι σημαδιακή επέτειος, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 20 χρόνια, είμαστε σίγουροι πως κανείς δεν έχει ξεχάσει τη θυσία των δύο ηρώων μας», πρόσθεσε.
Με αυτή την προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Ιωαννίδης, θέλουν να δώσουν έμφαση στις αρχές, τα ιδανικά και τις αξίες που διέπουν κάθε άνθρωπο, ο οποίος δίνει τη ζωή του για την ελευθερία, αλλά και τους υπόλοιπους που θέλουν να ζουν μια ζωή αξιοπρεπή.
16 Ιουλίου ξεκινά η Πορεία Ελευθερίας
Ο Αντρέας Πεττεμερίδης , εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είπε ότι η Πορεία Ελευθερίας θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου από το Βερολίνο και πρόσθεσε ότι θα διέλθουν από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από την Πύλη του Βανδεμβούργου, στο Βερολίνο, στις 10:00.
«Ήδη αρκετοί Έλληνες και Κύπριοι έχουν επικοινωνήσει με την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού από όλη τη Γερμανία και θέλουν να παρευρεθούν μαζί μας, στην εκκίνηση της Πορείας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, της Πορείας Ελευθερίας. Θα ακολουθήσουμε το δρομολόγιο με προορισμό την Πράγα, την Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, τη Σόφια, και στις 20 Ιουλίου, συμβολική ημέρα, μία μαύρη επέτειος, θα εισέλθουμε στον ελλαδικό χώρο», συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια της κίνησης τους στον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο, συνέχισε ο Πεττεμερίδης, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό μέσα στην προσπάθεια διεθνοποίησης του προβλήματος της Κύπρου ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
«Φτάνοντας στην Ελλάδα, επειδή ο ελλαδικός χώρος αντιλαμβάνεται ακόμα περισσότερο την προσπάθεια μας, επικοινώνησαν μαζί μας διάφοροι φορείς από το εξωτερικό, από την Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικές παρατάξεις και έτσι θα μαζευτεί αρκετός κόσμος, ξεκινώντας από το Σιδηρόκαστρο, όπου στον Προμαχώνα, με το που θα εισέλθουμε στην Ελλάδα, θα γίνει ουσιαστικά μια υποδοχή από τους μοτοσικλετιστές Σιδηροκάστρου, τον Δήμαρχο Σιδηροκάστρου και στη συνέχεια θα κινηθούμε προς το Σιδηρόκαστρο, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γεώργιου Κατσάνη, ο οποίος ήταν ο Διοικητής της 30ής Μοίρας Καταδρομών και πέθανε στον Πενταδάκτυλο το 1974. Θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο συγκεκριμένο χώρο και στη συνέχεια θα οδηγηθούμε στις Σέρρες, όπου στο μνημείο του Στέλιου Συμεωνίδη θα γίνει και πάλι επιμνημόσυνη δέηση. Ο Στέλιος Συμεωνίδης ήταν Σερραίος ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στο Νοράτλας και έχασε τη ζωή του πολεμώντας για την Κύπρο», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, είπε ο κ. Πεττεμερίδης, θα φθάσουν στη Θεσσαλονίκη όπου θα γίνει διάσκεψη Τύπου και μία εκδήλωση σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την 21η Ιουλίου θα ακολουθήσουν το δρομολόγιο προς Παναγία Σουρωτή, όπου θα πάνε για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παϊσίου, θα ακολουθήσουν το δρομολόγιο για Βεργίνα και θα καταλήξουν την ίδια ημέρα στην Πορταριά, στον Βόλο, όπου το απόγευμα στην παραλία του Βόλου θα τύχουν επίσημης υποδοχής από τις αρχές της πόλης, και θα γίνει μία τελετή κατάθεσης στεφάνου, και στη συνέχεια θα πάνε στην Πορταριά όπου θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση.
Στις 22 Ιουλίου, συνέχισε, θα αναχωρήσουν από Πορταριά για Αθήνα και θα κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στις Θερμοπύλες, όπου θα επισκεφτούν το μουσείο και θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Λεωνίδα.
Το «χελιδονάκι» στην Αθήνα
«Στις 23 και 24 Ιουλίου θα βρισκόμαστε στην Αθήνα όπου θα γίνουν εκδηλώσεις και συμβολικά προσκυνήματα. Θα έχουμε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, θα μεταβούμε στο μουσείο της Ακρόπολης, στον Μαραθώνα. Έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα μας για να επισκεφτούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και θα έχουμε ένα κλείσιμο της όλης προσπάθειας με μία μεγάλη εκδήλωση που θα διοργανωθεί στην Αθήνα. Στις 25 Ιουλίου φθάνουμε στην Κύπρο, 27 του ίδιου μήνα παραλαμβάνουμε τις μοτοσικλέτες μας από το Λιμάνι Λεμεσού. Συμβολικά θα μεταβούμε στο Μαρί, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Αν γίνουμε αποδεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβούμε και στο Προεδρικό. Θα έχουμε συμβολική κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο και στη συνέχεια θα μεταβούν στα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου και Λήδρας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πεττεμερίδης ανέφερε ότι ο κάθε μοτοσικλετιστής θα φέρει συμβολικά το όνομα κάποιου κατεχόμενου χωριού.
Τελικός προορισμός το Παραλίμνι
Είπε, παράλληλα, ότι η μεγάλη πορεία οργανώνεται στις 30 Ιουλίου με αντικατοχική εκδήλωση, όπου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη πορεία μοτοσικλετιστών που γίνεται κάθε χρόνο από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου προς το κοιμητήριο Παραλιμνίου.
«Η Πορεία θα κινηθεί μέσω του Κοιμητηρίου Παραλιμνίου, όπου θα τελεστεί τρισάγιο στα μνήματα των δύο ηρώων, προς το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου «Τάσος Μάρκου», όπου θα γίνει αντικατοχική εκδήλωση. Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στις 19:30. Στις 20:30 θα ακολουθήσει αντικατοχική εκδήλωση στο στάδιο Τάσος Μάρκου, όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με τους δύο ήρωες και την πανευρωπαϊκή πορεία που προηγήθηκε, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Βασιλική Χατζηαδάμου», πρόσθεσε.
Η Παντελίτσα Γιώρκα, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, κλείνοντας τη δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε ότι ως Πρωτοβουλία θα αγωνίζονται έναντι της παρούσας κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο και κάλεσε όλο τον κόσμο να συμπορευτεί στην προσπάθειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου