Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Κύπρος Βουλευτικές εκλογές 2016: Που ψηφίζω

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 διεξάγονται οι εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο για την ανάδειξη των νέων 56 μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου. Οι εκλογές πραγματοποιούνται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας, στις 12 το μεσημέρι. [Βρείτε το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίζετε επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].


Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν 12 κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί . Δικαίωμα ψήφου έχουν σχεδόν 543.000 εκλογείς και αυτό είναι το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα σε βουλευτικές εκλογές.  Στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν 1.136 εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και ειδικό εκλογικό κέντρο στις κεντρικές φυλακές.  Το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος και τον αριθμό εδρών, που εξασφαλίζουν, αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα παραμείνει πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, όμως με αισθητά μειωμένη την δύναμη του από τις εκλογές του 2011. Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων αυτών στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ήταν: ΔΗΣΥ 34,72% (20), ΑΚΕΛ 31,31% (19), ΔΗΚΟ 15,77% (9). Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Που ψηφίζω: Συμπληρώνοντας στη σελίδα από το site του Υπουργείου Εσωτερικών τα πεδία Αριθμός Ταυτότητας και ημερομηνία γέννησης  μπορείτε πληροφορηθείτε το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε.

Επιλέξτε τη διεύθυνση /Link:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου