Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

H ομογενής Μαρία-Βασιλική Εξαρχάκη Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2016

Η 23χρονη Μαρία- Βασιλική Εξαρχάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λογοθεραπείας στο Columbia University, αναδείχθηκε “Μις Ανεξαρτησία” για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου που θα γίνει στις 10/4 στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.


Τον ετήσιο διαγωνισμό διοργανώνει από τα τέλη της δεκαετίας του ‘50 η Πολιτιστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Τον τίτλο διεκδίκησαν φέτος 14 υποψήφιες οι οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις (Ιστορίας, Θρησκευτικών και Κρίσεως), ενώ βαθμολογήθηκαν και για την παρουσία-εμφάνισή τους. Κάθε κατηγορία περιελάμβανε τέσσερις ερωτήσεις και οι υποψήφιες αν δεν γνώριζαν την απάντηση στην πρώτη είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν την επόμενη ερώτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις υποψήφιες δεν απάντησε στην πρώτη ερώτηση της Ιστορίας που ήταν “Ποιος αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος δάσκαλος του Γένους”. Ολα τα κορίτσια όμως έδειξαν ευαισθητοποιημένα στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και ιδιαίτερα στο προσφυγικό και δήλωσαν υπερήφανα για την ελληνική καταγωγή τους.
Α’ Αναπληρωματική “Μις Ανεξαρτησία” αναδείχθηκε η 19χρονη Λουίζα Μολοχίδη, φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του City College of NY και κόρη του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Δημήτρη Μολοχίδη. Β´ Αναπληρωματική η 20χρονη Ειρήνη Παππά, φοιτήτρια Λογιστικής στο Queens College.
Και οι υπόλοιπες υποψήφιες έλαβαν – ως είθισται- τίτλους σύμφωνα με τον τόπο καταγωγής τους. Η Χριστίνα Αντωνίου στέφθηκε “Μις Ναύπακτος”, η Χριστίνα Βογδάνη “Μις Αθήνα”, η Δήμητρα Γαλάτουλα “Μις Αιγαίο”, η Ελένη Κούκουλα “Μις Γαύδος”, η Βασιλική Μαυράκη “Μις Αρχαία Ολυμπία”, η Γεωργία Μαυρογεώργη “Μις Ικαρία”, η Γεωργία Παρασκάκη “Μις Κρήτη”, η Μελίνα Ρούσου “Μις Καλαμάτα”, η Παναγιώτα Σταθοπούλου “Μις Καλάβρυτα”, η Χρυσούλα Βλάμη “Μις Ανδρος” και η Μαρία Ελένη Ζόλο “Μις Πελοπόννησος”.
Η νέα “Μις Ανεξαρτησία” μεγάλωσε στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στο Piscataway της Νέας Ιερσέης, φοίτησε στο κατηχητικό και το Ελληνικό σχολείο της κοινότητας και για 13 χρόνια συμμετείχε στο Χορευτικό της, ενώ είναι και ενεργό μέλος της Κρητικής Νεολαίας της Νέας Ιερσέης “Το Αρκάδι”. Κατάγεται από το Μεσολόγγι και το Καρπενήσι, από την πλευρά της μητέρας της Σοφίας, και από τα Χανιά, από την πλευρά του πατέρα της Δημήτρη. Εχει έναν μικρότερο αδελφό τον Γιώργο.
Εργάζεται ως ερευνήτρια και παράλληλα σε μια εξειδικευμένη κλινική για παιδιά με λυκόστομα και τον ερχόμενο Μάιο, όπως είπε, πρόκειται να ταξιδέψει με την καθηγήτριά της και μια ομάδα γιατρών στη Νότια Αμερική για να βοηθήσουν παιδιά που έχουν γεννηθεί με λυκόστομα και αρκετά από τα οποία δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ γιατρό.
Πηγαίνει στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι μαζί με την οικογένειά της και της αρέσει, όπως ανέφερε, να επισκέπτεται πέρα από τον τόπο καταγωγής των γονιών της και άλλα ξακουστά και ιστορικά μέρη της πατρίδας.
Μιλώντας στη Greek News η Μαρία – Βασιλική Εξαρχάκη δήλωσε άκρως ευγνώμων για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, λέγοντας ότι κατά την προετοιμασία έμαθε πάρα πολλά για την Ελληνική μας πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία δεν είχε διδαχθεί στο Ελληνικό σχολείο και τα οποία θα δώσουν πλέον άλλο νόημα σε κάθε της ταξίδι στην Ελλάδα. Επισήμανε ακόμα ότι συμμετέχοντας από μικρή στην παρέλαση έβλεπε την Μις Ελληνική Ανεξαρτησία και ήθελε κάποτε να γίνει και η ίδια.
Ενθουσιώδη ήταν τα χειροκροτήματα για τα όσα είπε μιλώντας για τον εαυτό της, την εθνική επέτειο και την Ελληνική της καταγωγή κατά το πρώτο μέρος του διαγωνισμού.
“Η 25η Μαρτίου δεν είναι απλώς μια γιορτή που μας γεμίζει υπερηφάνεια για την καταγωγή μας, αλλά είναι μια μέρα που μας θυμίζει την ευθύνη που έχουμε όλοι μας σαν Ελληνες να τιμούμε τους αγώνες και το αίμα που χύθηκε για να προστατευτεί η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, τα έθιμά μας για 400 χρόνια. Εχω ακούσει ιστορίες από τη γιαγιά και τον παππού μου για τον προ-προπαππού μου ο οποίος πολέμησε στην Αράχωβα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ως Ελληνοαμερικανίδα είμαι περήφανη για την καταγωγή μου, αγαπάω την Ελλάδα, θέλω πάντα το καλό της και θα θυμάμαι πάντα τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας”.
Δεν έκρυβαν τη χαρά και την υπερηφάνεια τους για την κόρη τους η Σοφία και ο Δημήτρης Εξαρχάκης, λέγοντας πως παρά τον φόρτο εργασίας και τα μαθήματα που έχει καθημερινά βρήκε χρόνο να προετοιμαστεί και για το διαγωνισμό. Η κ. Εξαρχάκη μάλιστα μας είπε πως τα ευχάριστα νέα ταξίδεψαν ήδη και στο Μεσολόγγι, όπου ο παππούς και η γιαγιά περίμεναν να ακούσουν “κάτι καλό”.
Τη στέψη της νέας “Μις Ελληνική Ανεξαρτησία” έκαναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πέτρος Γαλάτουλας και η κάτοχος του τίτλου για το 2015, Κλόντια Γιαννακοπούλου, ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η “Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2013”, Παναγιώτα – Ζωή Καλλιμάνη, επίσης από τη Νέα Ιερσέη.
“Αυτός ο διαγωνισμός είναι μέσα στην καρδιά μου και είμαι υπερήφανη για όλα τα κορίτσια που συμμετέχουν”, δήλωσε στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής, Αυγερινή Κατέχη, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας είπε ότι όλες οι υποψήφιες είναι δυνατές και αξιόλογες και απευθυνόμενος στην επιτροπή κριτών ζήτησε “να μην αδικηθεί ή αγνοηθεί καμιά κοπέλα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι συμμετέχουσες θα μείνουν δίπλα στην Ομοσπονδία και στο μέλλον.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν φέτος οι: Αυγερινή Φάζιο, Γιώργος Γαλάτουλας, Νομική Καστανά, Γιώργος Κουμιώτης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Αννα Ροδάμη, Σεβαστή Θεοδοσίου, Ιωάννα Κουρκουμέλη, Δέσποινα Φεντούλη, Σταμάτης Καλλέργης και Γιάννης Στεφάνου.
Το συντονισμό του διαγωνισμού ανέλαβε η Μαρία Μαντά, τις ερωτήσεις στις υποψήφιες απηύθυναν η Στέλλα Αρώνη και η Δέσποινα Γαλάτουλα, ενώ κατά την έναρξη της εκδήλωσης τους Εθνικούς Υμνους απέδωσε μοναδικά η Γεωργία Κατέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου