Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Αντίθετοι οι Γερμανοί με τη απόφαση Μέρκελ για δίωξη του κωμικού

Τα δύο τρίτα των Γερμανών αντιτίθενται στην απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να επιτρέψει σε εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη σε βάρος ενός γερμανού κωμικού που χλεύασε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα (17/4) στη δημοσιότητα.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε την απόφασή της την Παρασκευή, αφού ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Γιαν Μπέμερμαν επειδή σε εκπομπή της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ZDF παρουσίασε ένα σατιρικό βίντεο και σε μεταγενέστερο χρόνο απήγγειλε ένα σατιρικό ποίημα για τον τούρκο πρόεδρο, οι στίχοι του οποίου ανέφεραν ότι ο Ερντογάν χτυπάει κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε κτηνοβασία.

Ένα άρθρο του γερμανικού ποινικού κώδικα απαγορεύει τις προσβολές σε βάρος ξένων ηγετών, αλλά αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίζει αν θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις σε τέτοιες υποθέσεις.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid, που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Bild am Sonntag, έδειξε πως 66% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην απόφαση της Μέρκελ να επιτρέψει στους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη. Μόνο 22% είπαν πως έχει δίκιο και 12% δήλωσαν αναποφάσιστοι.
Η δημοσκόπηση της Emnid έγινε μεταξύ 500 προσώπων το απόγευμα της Παρασκευής.
Η απόφαση της Μέρκελ είχε ήδη διχάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό της και προκαλέσει κατηγορίες ότι αποτυγχάνει να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου.
Η καγκελάριος πρόκειται να ταξιδέψει το Σάββατο στην Τουρκία και οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι της, οι οποίοι ήθελαν να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα, την καλούν στη διάρκεια του ταξιδιού τους να υποστηρίξει την ελευθερία της γνώμης και των μέσων ενημέρωσης.
«Χωρίς αυτές τις βασικές ελευθερίες, η δημοκρατία είναι αδιανόητη, πρέπει να το αναγνωρίσει και η τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε στην Bild am Sonntag η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καταρίνα Μπάρλεϊ.
Η ZDF ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει τον Μπέρμερμαν να αντιμετωπίσει τις όποιες κατηγορίες ενδέχεται να του απαγγείλουν οι εισαγγελείς επειδή περιγέλασε τον Ερντογάν. Πριν το απαγγείλει, ο κωμικός είπε ότι το ποίημα προχωρεί εσκεμμένα πέραν αυτού που επιτρέπει ο γερμανικός νόμος.
Η ZDF ανακοίνωσε πως ο κωμικός αναστέλλει την εκπομπή μέχρι τις 12 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου