Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Οι γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ

Οι γερμανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την ανοικτή προσφυγική της πολιτική δίνοντας μεγάλα ποσοστά στην Εναλλακτική για τη Γερμανία. H γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί
στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε σήμερα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τα κέρδη που κατέγραψε στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν μία δύσκολη στιγμή για τους Χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενός θέματος που κυριάρχησε στις χθεσινές εκλογικές αναμετρήσεις.
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για το CDU» είπε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση που είχε με αξιωματούχους από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.
«Χωρίς καμια αμφιβολία, διανύσαμε πολύ δρόμο προς την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο» πρόσθεσε η ίδια.
Ερωτηθείς σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, όπου η υποστήριξη για τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ μειώθηκε, κι αν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα οδηγήσει το Βερολίνο σε μια αλλαγή πολιτικής, ο Ζάιμπερτ απάντησε:
«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα με όλες της τις δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».
«Κάποια πράγματα έγιναν, άλλα απομένουν να γίνουν. Ο στόχος είναι σε κάθε περίπτωση μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, που θα είναι βιώσιμη και θα συμβάλει προκειμένου σε κάθε χώρα ο αριθμός των προσφύγων (που θα φθάνουν) να μειωθεί σημαντικά» πρόσθεσε ο ίδιος, αρνούμενος να προβεί σε οποιαδήποτε ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Για αυτό παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που συμμετείχαν στις περιφερειακές εκλογές της 13ης Μαρτίου.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Άγγελα Μέρκελ απέρριψε επιπλέον τις τοποθετήσεις αξιωματούχων συντηρητικών πολιτικών κομμάτων που διατύπωσαν την εκτίμηση ότι μετά τις κάλπες η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσει την πολιτική της και να ορίσει ένα πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που θα υποδέχεται η Γερμανία, μετά την άφιξη 1,1 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο το 2015.
Σε αυτό το κλίμα, για τον Χορστ Ζέεχοφερ, τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, που αντιτίθεται στην πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό, «η απάντηση» στην εκλογική ήττα «δεν μπορεί να είναι: συνεχίζουμε όπως πριν».
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών
Το ευρωφοβικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που στήριξε μεγάλο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας κατά της πολιτικής της Άνγελα Μέρκελ για μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση έλαβε πρωτοφανή ποσοστά. Περισσότερο από 23% στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ. Πάνω από 14% στο οικονομικά ισχυρό κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης και αντίστοιχο ποσοστό στη Ρηνανία Παλατινάτο, η AfD κατάφερε να λάβει ποσοστά που ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία τα τοπικά κρατίδια έχουν ενισχυμένες αρμοδιότητες, γι αυτό και οι τοπικές εκλογές καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από την τοπική και όχι την ομοσπονδιακή ατζέντα. Παρά ταύτα η Άνγκελα Μέρκελ ενδέχεται να βρεθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της ακροδεξιάς και της κεντροδεξιάς που θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν την πολιτική της για το προσφυγικό, κάτι που ουδείς γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα έχει για την Ελλάδα σε αυτήν την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.
To CDU της Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση στη Σαξονίας- Άνχαλτ, ενώ ήλπιζε να κερδίσει τον Βίνφριντ Κρέτσμαν των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και να εκτοπίσει από την κορυφή τον ηγέτη του SPD στη Ρηνανία-Παλατινάτο με την υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών Τζούλια Κλέκνερ, η οποία ενώ εμφανιζόταν ως πιθανή διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU, πλέον η υποψηφιότητά της φαντάζει απίθανη.
Ωστόσο, το κόμμα της Καγκελαρίου Μέκρελ έπεσε στη Σαξονία – Άνχαλτ, από το 32,5% στις εκλογές του 2011 στο 29,8%, στη Βάδη Βυρτεμβέργη από το 39% στο 27% και στη Ρηνανία-Παλατινάτο από το 35,2% στο 31,8%. Ποσοστά, όμως, πολύ καλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Ουσιαστικά η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να χάσει, αλλά και να κερδίσει την ίδια στιμή.
Την ίδια στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου το SPD συγκέντρωσε μόλις 10,6%. Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό και το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία του κόμματος. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και η Αριστερά (Die Linke) με τους ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων, μαζί με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που δεν ψήφισαν το 2011 ή ψήφισαν για πρώτη φορά το 2016, να στρέφονται προς την AfD.
Στα αξιοσημείωτα των τοπικών εκλογών περιλαμβάνεται και η "επιστροφή" των Φιλελευθέρων (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ, οι οποίοι σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην ομοσπονδιακή Βουλή ((Bundestag) , αλλά θα δίνουν το παρών στα τοπικά κοινοβούλια της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ενώ δεν αποκλείεται να αναλάβουν και ρόλο ρυθμιστή λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου σε αυτά τα κρατίδια.
Εντύπωση προκαλεί ο θρίαμβος των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη καθώς ο πρωθυπουργός Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την πολιτκή της Ά\γκελα Μέρκελ στο προσφυγικό,αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά του, αλλά αφήνει πίσω του τους χριστιανοδημοκράτες, οποίοι έχασαν περισσότερο από 12% των ψήφων σε σχέση με το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου