Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Το βιβλίο "Το αρμενικό ζήτημα στην Τουρκία" από τον Σύλλογο Argonauten Waiblingen

Το βιβλίο "Το αρμενικό ζήτημα στην Τουρκία" (γερμ. "Die Armenierfrage in der Türkei") της κ. Sibylle Thelen, παρουσίασε ο σύλλογός μας σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε..

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Kameralamtskeller στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, Waiblingen.
Την έναρξη κήρυξε η κ. Μαρία Σιδηροπούλου, μέλος του συλλόγου, και κάλεσε την κ. Μάνια Κότσα, εκπρόσωπο της Σ.Ε. Νεολαίας, στο βήμα. Η κ. Κότσα χαιρέτισε το κοινό και τόνισε ότι πάνω από όλα στη Γενοκτονία πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα και ότι αφορά όλη την ανθρωπότητα. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ξέρει την ιστορία και τα γεγονότα που αφορούν τη Γενοκτονία, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Κάθε θύμα έχει δικαίωμα μνήμης. Μόνο έτσι δε θα ξεχαστεί η ιστορία και η μοίρα τους. Η νεολαία απαιτεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ότι υποχρέωσή μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τους προγόνους μας. Κλείνοντας είπε ότι όλοι οι χριστιανικοί λαοί υπέστησαν την ίδια βία κι ότι θα πρέπει να αγωνιστούν μαζί για την αναγνώριση.
Εκ μέρους του συλλόγου μας, το χαιρετισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος μας, κ. Ιωάννης Ιντζές. Καλωσόρισε το κοινό, ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι επετειακή για το σύλλογο και απαρίθμησε τις δράσεις αλλά και τους μελλοντικούς στόχους του συλλόγου. Στη συνέχεια μίλησε για τις δυσκολίες των Ποντίων και τον ρατσισμό που αντίκρισαν στην Ελλάδα, μετά το 1923, αλλά και την αμέλεια του θέματος της Γενοκτονίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε διάφορα άλλα θέματα. Επειδή τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις μνήμης είχαν στο επίκεντρο μόνο τους Πόντιους, θεώρησε ο σύλλογος σωστό να προσεγγίσει με αυτή την εκδήλωση και τους υπόλοιπους λαούς που υπέστησαν Γενοκτονία, ώστε στο μέλλον να προκύψουν συνεργασίες.
Η κ. Μαρία Σιδηροπούλου διάβασε το βιογραφικό της συγγραφέας και κάλεσε την κ. Sibylle Thelen για την παρουσίαση του βιβλίου της.
Η κ. Thelen άρχισε την εισήγησή της με αναφορά στον Χραντ Ντινκ, δημοσιογράφο και συγγραφέα αρμενικής καταγωγής, ο οποίος ήταν από τους κύριους λόγους που την κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο. Συνέχισε με μια σύντομη ιστορική περίληψη και διάβασε στο κοινό αποσπάσματα από το βιβλίο. Έκλεισε την παρουσίαση με τις σημερινές καταστάσεις που επικρατούν στην Τουρκία και τι έχει αλλάξει από τότε που έγραψε το βιβλίο.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Thomas Milz, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας "Waiblinger Kreiszeitung", σχεδόν σύσσωμη η Σ.Ε. Νεολαίας, αντιπρόσωποι των τοπικών ποντιακών σωματείων και μη, μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου