Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Η Κομισιόν στέλνει τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα


Ντομπρόφσκις: Η Ελλάδα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - Εάν η έκθεση της Επιτροπής υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα - Αν η Αθήνα αποτύχει, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την επαναφορά συνοριακών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια

Με το φάσμα της de facto εξόδου από την Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα που για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια διατρέχει τον κίνδυνο αποπομπής από μια ευρωπαϊκή δομή, αυτή τη φορά τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων.

Κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα για να διορθώσει τα σημαντικά προβλήματα και τις παραλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή στα ελληνο – τουρκικά σύνορα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως παρά τη βελτίωση που παρατηρείται από τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα έχει πολλές ελλείψεις στην καταγραφή των ανθρώπων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην δακτυλοσκόπηση και στον έλεγχο των εγγράφων τους. Στην πράξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο έκθεσης για την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα συζητηθεί από την επιτροπή αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ε.Ε. και αν εγκριθεί τότε παύει να αποτελεί σχέδιο και γίνεται έκθεση, βάσει της οποίας η Κομισιόν θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στην Ελλάδα.

Η χώρα μας θα έχει τρεις μήνες να διορθώσει την κατάσταση αλλιώς η Επιτροπή μπορεί να προτείνει επαναφορά συνοριακών ελέγχων στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν.

Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το άρθρο 26, και στις εξαιρετικές περιστάσεις που περιγράφονται ανωτέρω, οι έλεγχοι μπορούν να επαναφερθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το μέτρο αυτό μπορεί να παραταθεί για επιπλέον εξαμηνιαίες περιόδους μέχρι και δύο έτη

Όπως ανέφερε η Κομισιόν «Το σχέδιο έκθεσης - που δεν δημοσιοποιείται - βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα 10 - 13 Νοεμβρίου 2015».

Η έκθεση εξετάζει την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου